Uraganas „Dorian“ slenka palei JAV pakrantę aukų Bahamose padaugėjo iki septynių | Diena.lt

URAGANAS „DORIAN“ SLENKA PALEI JAV PAKRANTĘ AUKŲ BAHAMOSE PADAUGĖJO IKI SEPTYNIŲ

Uraganas „Dorian“ Bahamose nusinešė mažiausiai septynias gyvybes ir antradienį susilpnėjęs, bet vis tiek galingas slinko palei JAV pietrytines pakrantes.

Bahamų premjeras Hubertas Minnisas  (Hubertas Minisas) antradienį paskelbė, kad salyne dėl jį nusiaubusio uragano žuvo dar du žmonės, „todėl žuvusiųjų skaičius padidėjo iki septynių“.

„Galime tikėtis, kad bus užregistruota daugiau žūties atvejų“, – sakė jis žurnalistams ir nurodė, kad „Dorian“ yra „viena didžiausių nacionalinių krizių per šalies istoriją“.

Bahamose pradėti gelbėjimo darbai. JAV Pakrančių sargyba, Didžiosios Britanijos Karališkasis jūrų laivynas ir kelios pagalbos grupės bandė pristatyti nukentėjusiems žmonėms maisto bei vaistų ir išgabenti didžiausiame pavojuje atsidūrusius žmones į saugias vietas.

Uragano atneštos liūtys užliejo oro uostus, keliai Abako salose ir Didžiojoje Bahamoje tapo neišvažiuojami. Uragano vėjų greitis šiose salose siekė 295 km per valandą, iškrito 76 cm lietaus.

Galiausiai uraganas antradienį nuslinko į jūrą ir ėmė judėti Floridos link.

Bahamose, kurias „Dorian“ pasiekė kaip 5 kategorijos uraganas, padarytos žalos mastas iki galo dar nėra aiškus, bet buvo sunaikinta ar apgriauta tūkstančiai namų, smarkiai sutriko ligoninių darbas, gyventojai buvo įstrigę savo namų pastogėse.

Tuo metu žmonės JAV pietrytinėse pakrantėse vykdė paskutinius pasirengimo audrai darbus. Uraganas susilpnėjo iki 2 kategorijos, bet jo vėjų greitis vis tiek siekia 175 km per valandą.

„Dorian“ akis slenka į rytus nuo Kanaveralo kyšulio Floridoje. JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) paskelbė, kad audra šiuo metu yra už maždaug 144 km į rytus nuo Kanaveralo kyšulio ir slenka į šiaurę-šiaurės vakarus 11 km per. val. greičiu.

Majamyje įsikūręs NHC nurodo, kad iki trečiadienio vakaro „Dorian“ turi pasukti į šiaurę, o ketvirtadienį ryte – į šiaurę-šiaurės rytus.

„Nepraraskite budrumo“

„Dorian“ centras trečiadienį vakare judės pavojingai arti Floridos ir Džordžijos pakrančių, o ketvirtadienį ir penktadienio rytą – netoli ar virš Pietų Karolinos ir Šiaurės Karolinos pakrančių.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) perspėjo žmones neprarasti budrumo.

„Prašom neprarasti budrumo. Jam slenkant pakrante gali nutikti daug labai blogų ir neprognozuojamų dalykų!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

JAV rytinėse pakrantėse paskelbta nepaprastoji padėtis, paveikianti milijonus gyventojų, galimai atsidūrusių uragano kelyje.

Pentagonas pranešė, kad 5 tūkst. Nacionalinės gvardijos narių ir 2,7 tūkst. reguliariosios kariuomenės karių yra pasirengę prireikus padėti gyventojams.

Kokonat Grove Floridoje, kur gyvena nemažai išeivių iš Bahamų, gyventojai pradėjo rinkti pagalbos prekes nuo uragano nukentėjusiems žmonėms.

Vietos pastorius Nathanielis Robinsonas (Natanielis Robinsonas) sakė, kad septyni hidroplanai yra pasirengę nugabenti pagalbos krovinius į Bahamas, kai tik „leis oro sąlygos“.

„Kai kas prarado viską, ką turėjo, – sakė pastorius. – Savo namus, visas transporto priemones, verslus. Jie nieko absoliučiai nebeturi.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS