V. Putinas paskelbė nepaprastąją padėtį dėl į Sibiro upę išsiliejusio dyzelino | Diena.lt

V. PUTINAS PASKELBĖ NEPAPRASTĄJĄ PADĖTĮ DĖL Į SIBIRO UPĘ IŠSILIEJUSIO DYZELINO

  • 1

Sibire iš šiluminės elektrinės į upę patekus 20 tūkst. litrų dyzelino, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paskelbė nepaprastąją padėtį ir išsakė griežtos kritikos Rusijos kasybos konglomerato „Nornikel“ patronuojamosios bendrovės atžvilgiu.

Dyzelinas į upę išsiliejo penktadienį, kai netoli Norilsko miesto, įsikūrusio už poliaračio, esančioje elektrinėje pratrūko kuro rezervuaras.

Pareigūnams informavus, kad bendrovė laiku nepranešė apie įvykį, vaizdo ryšiu surengtos konferencijos metu V. Putinas išsakė griežtos kritikos „Nornikel“ patronuojamosios bendrovės NTEK vadovui.

„Kodėl valdžios institucijos apie tai sužinojo tik po dviejų dienų? Ar nuo šiol apie tokius incidentus sužinosime tik iš socialinės žiniasklaidos? Ar jūs ten esate sveiko proto?“ , – V. Putinas griežtai klausė NTEK vadovo Sergejaus Lipino.

„Nornikel“ pareiškime teigė, kad NTEK pranešė apie tai, kas įvyko, „laiku ir tinkamai“.

Krasnojarsko srities gubernatorius Aleksandras Usas V. Putinui pranešė, kad apie „tikrąją padėtį“ sužinojo tik sekmadienį, kai socialinėje žiniasklaidoje pasirodė „nerimą keliančios informacijos“.

Prezidentas teigė sutinkantis, kad norint pasitelkti daugiau išteklių incidento padarinių likvidavimui, būtina paskelbti nepaprastąją padėtį.

Rusijos tyrimų komitetas pranešė pradėjęs tris baudžiamuosius tyrimus dėl aplinkosaugos pažeidimų ir sulaikęs vieną elektrinės darbuotoją.

Komitetas paviešino vaizdo įrašą, nufilmuotą mobiliuoju telefonu, kuriame matyti iš rezervuaro besipilantis dyzelinas.

Pasaulio gamtos fondo ekspertas Aleksejus Knižnikovas teigė naujienų agentūrai AFP, kad būtent aplinkosaugos grupė perspėjo incidento padarinių likvidavimu užsiimančius specialistus apie avariją.

„Išsipylė didžiulis [kuro] kiekis, – pareiškė jis. – Specialistams buvo sunku jį suvaldyti.“

Pasak A. Knižnikovo, išsiliejusio kuro kiekis yra daug didesnis nei per incidentą, įvykusį 2007 metais Kerčės sąsiauryje, kai išsiliejo 5 tūkst. tonų naftos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kai jankių tanklaivis lūžo per pusę ar Meksikos įlankoje sprogo gręžinys, buvo mažiau bėdos. O čia net dvidešimt tonų išsiliejo, vaje vaje...galas Rusijai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS