V. Zalužnas: rusų raketos kirto NATO priklausančios Rumunijos oro erdvę, Rumunija neigia | Diena.lt

V. ZALUŽNAS: RUSŲ RAKETOS KIRTO NATO PRIKLAUSANČIOS RUMUNIJOS ORO ERDVĘ, RUMUNIJA NEIGIA

Ukrainiečių ginkluotųjų pajėgų vadovas Valerijus Zalužnas penktadienį pranešė, kad dvi į Ukrainą paleistos Rusijos sparnuotosios raketos „Kalibr“ kirto Moldovos ir Rumunijos oro erdves.

„10.18 val. dvi Rusijos sparnuotosios raketos „Kalibr“ kirto Ukrainos ir Moldovos Respublikos sieną. Apie 10 val. 33 min. šios raketos kirto Rumunijos oro erdvę. Po to jos vėl įskrido į Ukrainos oro erdvę“, – platformoje „Telegram“ sakė V. Zalužnas.

Kaip pranešama, raketos buvo paleistos iš Juodosios jūros.

Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės atstovas Jurijus Ihnatas šalies žiniasklaidai teigė, kad būta galimybės numušti tas raketas, bet sprendimas atidėtas įvertinus rizikas ir grėsmes užsienio šalių gyventojams.

Pasak J. Ihnato, Rusija jau ne pirmą kartą rengia tokią provokaciją. Moldovos oro erdvė buvo pažeista ir anksčiau.

NATO narė Rumunija nurodė, kad informacija apie raketas virš jos teritorijos nepasitvirtino.

Rumunija aptiko „iš Juodosios jūros iš Rusijos Federacijos laivo paleistą oro taikinį“, tačiau „nė karto jis nekirto Rumunijos oro erdvės“, nurodė jos Gynybos ministerija.

„Radarų sistemos užfiksavo artimiausią taikinio trajektorijos tašką Rumunijos oro erdvėje maždaug už 35 kilometrų į šiaurės rytus nuo sienos“, – nurodoma Gynybos ministerijos pareiškime.

Du Rumunijos karinių oro pajėgų lėktuvai MiG-21 „LanceR“, vykdantys NATO oro policijos tarnybą, buvo pasiųsti į Rumunijos šiaurę, „kad papildytų mūsų reagavimo galimybes“, priduriama pareiškime.

Moldovos gynybos ministerija savo ruožtu patvirtino, kad virš šalies teritorijos praskrido rusų raketa.

Pasak ministerijos, raketa praskrido ties Maskvos remiamu Moldovos separatistiniu Padniestrės regionu.

Moldova penktadienį taip pat paskelbė, kad dėl jos oro erdve praskriejusios raketos iškvies Rusijos ambasadorių.

Jis bus iškviestas norint pasakyti Rusijai apie „nepriimtiną mūsų oro erdvės pažeidimą“, įvykdytą „rusų raketos, šiandien praskriejusios virš suverenios Moldovos Respublikos teritorijos“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.

Moldova dėl praskriejusios raketos iškvies Rusijos ambasadorių

Moldova penktadienį paskelbė, kad dėl jos oro erdve praskriejusios raketos iškvies Rusijos ambasadorių.

Jis bus iškviestas norint pasakyti Rusijai apie „nepriimtiną mūsų oro erdvės pažeidimą“, įvykdytą „rusų raketos, šiandien praskriejusios virš suverenios Moldovos Respublikos teritorijos“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.

Praėjusį spalį Moldova jau buvo iškvietusi Maskvos ambasadorių po to, kai pareiškė, kad Rusijos sparnuotosios raketos, nukreiptos į Ukrainą, kirto jos oro erdvę.

Naujausias incidentas įvyko po to, kai ketvirtadienį Moldovos žvalgybos tarnyba paskelbė, kad Rusija siekia destabilizuoti padėtį šalyje.

Tai paskelbta po Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio komentarų, kad Kyjivas užtiko Maskvos planą „sužlugdyti Moldovos demokratiją ir įvesti Moldovos kontrolę“.

„Griežtai atmetame pastarojo meto nedraugiškus pareiškimus ir veiksmus Moldovos Respublikos atžvilgiu, kuriuos mūsų žmonės laiko visiškai nepriimtinais“, – penktadienį pareiškė Moldovos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Danielis Voda.

2,6 mln. gyventojų turinčioje šalyje, įsiterpusioje tarp Ukrainos ir Rumunijos, vyksta prorusiškų ir provakarietiškų politinių srovių karas.

Rusija laiko savo karius Moldovos separatistiniame Padniestrės regione.

Proeuropietiškos prezidentės Maios Sandu (Maja Sandu) vadovaujama šalis pateikė paraišką įstoti į Europos Sąjungą iškart po to, kai Rusija vasario mėnesį įsiveržė į Ukrainą.

Be to, Moldovos vyriausybė penktadienį žlugo atsistatydinus provakarietiškai ministrei pirmininkei Nataliai Gavrilita (Natalijai Gavrilicei) ir tai dar viena krizė, ištikusi šią mažą valstybę po Rusijos įsiveržimo į kaimyninę Ukrainą.

Gairės: karas Ukrainoje, Moldova, sparmuotosios raketos, Rusijos kariai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS