V. Zelenskis: atsakas sankcijomis į Rusijos vykdomas civilių žudynes pagaliau turi būti galingas | Diena.lt

V. ZELENSKIS: ATSAKAS SANKCIJOMIS Į RUSIJOS VYKDOMAS CIVILIŲ ŽUDYNES PAGALIAU TURI BŪTI GALINGAS

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį kreipsis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą ir tikriausiai pareikalaus imtis naujų griežtų sankcijų prieš Rusiją dėl civilių gyventojų žudynių Bučoje, kurias vadina karo nusikaltimais ir genocidu.

Tai bus pirmasis V. Zelenskio kreipimasis į JT Saugumo Tarybą nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios. Prezidentas šią kalbą sakys po emocingo apsilankymo šalia Kyjivo esančioje Bučoje, kur atsitraukus rusų pajėgoms buvo rasta dešimtys brutaliai nužudytų civilių. Daug lavonų, kai kurie – surištomis rankomis, buvo palikti tiesiog gatvėse arba palaidoti masinėse kapavietėse.

Šiurpūs gatvėse gulinčių nužudytų žmonių vaizdai išprovokavo įtūžį visame pasaulyje ir kaltinimus Rusijai dėl karo nusikaltimų.  

Keturiasdešimt pirmoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Rusija kaltinimus atmeta ir tvirtina, kad Kyjivas sufalsifikavo vaizdo medžiagą su lavonais Bučoje, taip pat sako, kad lavonai civiliais drabužiais atsirado ten jau atsitraukus Rusijos pajėgoms. 

Tačiau pirmadienį paskelbtose bendrovės „Maxar Technologies“ palydovo nuotraukose, padarytose virš Bučos kovo viduryje, dar prieš rusų pajėgų atsitraukimą, matyti kūnai, gulintys tose pat vietose, kur juos vėliau aptiko ukrainiečių kariai ir matė žurnalistai.  

Pirmadienį V. Zelenskis, vilkėjęs neperšaunamą liemenę, pusvalandį praleido Bučoje. Akivaizdžiai prislėgtas ir sukrėstas prezidentas dėl žudynių kaltino rusų karius.

„Tai karo nusikaltimai, ir pasaulis tai pripažins genocidu“, – sakė jis.

Vėliau V. Zelenskis savo vakariniame kreipimesi sakė, kad „atsakas sankcijomis į Rusijos vykdomas civilių žudynes pagaliau turi būti galingas“.

„Tačiau... ar šimtai mūsų žmonių turėjo mirti agonijoje, kad kai kurie Europos lyderiai pagaliau suprastų, jog Rusijos valstybė nusipelno griežčiausio spaudimo?“ – klausė jis platformoje „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše.

Prezidentas taip pat paragino Kyjivo sąjungininkes Vakaruose atsiųsti Ukrainai daugiau ginklų ir sakė, kad papildoma karinė įranga būtų padėjusi išgelbėti tūkstančius gyvybių. 

„Nekaltinu jūsų, kaltinu tik Rusijos kariuomenę, – sakė V. Zelenskis. – Tačiau jūs galėjote padėti.“

Daugiau sankcijų „šią savaitę“

Ukrainos sąjungininkės žudynes Bučoje pavadino karo nusikaltimais, o Europos Sąjunga pasiūlė atsiųsti tyrėjų įrodymams surinkti.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė, kad turi būti surengtas teismas dėl karo nusikaltimų, o Rusijos vadovą Vladimirą Putiną pavadino karo nusikaltėliu.

Baltieji rūmai nurodė, kad šią savaitę paskelbs naujų sankcijų Maskvai, o Prancūzija pareiškė, kad naujos priemonės gali būti nukreiptos prieš Rusijos naftos ir anglių eksportą.

Tačiau Vokietija įspėjo, kad šiuo metu dar neįmanoma atsisakyti rusiškų dujų.

„Reikėtų nutraukti visus ekonominius ryšius su Rusija“, – sakė Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris (Kristianas Lindneris) ir pridūrė: „Tačiau šiuo metu neįmanoma nutraukti dujų tiekimo. Mums reikia šiek tiek laiko.“

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė pareiškė, jog sieks, kad būtų suspenduota Rusijos narystė Jungtinių Tautų žmogaus teisių taryboje. Maskva tokį žingsnį pavadino „neįtikėtinu“.

Rusija paragino sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdį, dėl, anot jos, „siaubingos Ukrainos radikalų provokacijos Bučoje“, tačiau Tarybai pirmininkaujanti Britanija kol kas atsisako patenkinti šį prašymą.

Vis nauji šiurpūs faktai

Tikrasis žudynių Bučoje ir kitose vietovėse, iš kurių atsitraukė rusų pajėgos, mastas tebėra neaiškus, tačiau paaiškėja vis naujų šiurpinančių faktų.

Pirmadienį Bučos vaikų sanatorijos rūsyje buvo aptikti penkių vyrų lavonai.  Ukrainos generalinė prokuratūra pareiškė, jog tai penkių neginkluotų civilių, kuriuos surišo, sumušė ir galiausiai nužudė rusų kariai, kūnai.

Tuo metu į vakarus nuo Kyjivo esančiame Motyžyne ukrainiečių policija naujienų agentūros AFP žurnalistams parodė penkių civilių surištomis rankomis lavonus. Tarp aukų yra šios gyvenvietės seniūnė, jos vyras ir sūnus.

Ukrainos pareigūnai skelbia, kad Kyjivo regione buvo aptikta daugiau kaip 400 civilių gyventojų lavonų. Daugelis jų buvo palaidoti masinėse kapavietėse. 

Tačiau V. Zelenskis įspėjo, kad žudynės Bučoje gali būti tik ledkalnio viršūnė. Prezidentas sakė turįs informacijos, kad kitose vietovėse, tokiose kaip netoliese esanti Borodianka, buvo nužudyta dar daugiau žmonių.

Ten trumpam nuvykę naujienų agentūros AFP žurnalistai sakė nematę gatvėse lavonų, tačiau vietos gyventojai kalbėjo, kad žuvo daug žmonių.

„Žinau penkis civilius, kurie buvo nužudyti, – sakė 58 metų Rafikas Azimovas. – Bet mes nežinome, kiek dar žmonių liko per bombardavimus sugriautų pastatų rūsiuose.“

„Palaidojau šešis žmones, – sakė kitas vietos gyventojas Volodymyras Nahornas. – Daug žmonių tebėra po griuvėsiais.“

Gairės: karas Ukrainoje, sankcijos Rusijoje, žudymės Bučoje, Jungtinių Tautų Saugumo Taryba
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS