V. Zelenskis po apsilankymo Iziume: judame vienintele kryptimi – į priekį pergalės link | Diena.lt

V. ZELENSKIS PO APSILANKYMO IZIUME: JUDAME VIENINTELE KRYPTIMI – Į PRIEKĮ PERGALĖS LINK

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį lankydamasis strateginę reikšmę turinčiame ir neseniai iš rusų pajėgų atkovotame Iziumo mieste pažadėjo pergalę.

Vizitas buvo surengtas svarbiu pusę metų trunkančios Rusijos invazijos momentu, kontrpuolimą vykdančioms Ukrainos pajėgoms stumiant Rusijos pajėgas iš rytinių teritorijų ir metant rimtą iššūkį Kremliaus ambicijoms užimti visą Donbaso regioną.

„Mūsų mėlynos ir geltonos [spalvų] vėliava jau iškelta deokupuotame Iziume. Taip bus kiekviename Ukrainos mieste ir kaime“, – sakoma V. Zelenskio pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

„Mes judame vienintele kryptimi – į priekį pergalės link“, – sakė prezidentas.

Jo biuro išplatintose nuotraukose matyti tamsiai žalius drabužius vilkintis, apsaugos lydimas Ukrainos lyderis, per vėliavos pakėlimo ceremoniją pozuojantis asmenukėms su kariais ir dėkojantis jiems.

V. Zelenskiui sugrįžus į Kyjivą su prezidento automobiliu susidūrė kita mašina, bet šalies vadovas nebuvo rimtai sužeistas, ketvirtadienį sakė jo atstovas.

„Teisėsaugos pareigūnai aiškinsis visas avarijos aplinkybes“, – pridūrė atstovas.

Tradiciniame vakaro pranešime, kurio vaizdo įrašas buvo paskelbtas netrukus po avarijos, V. Zelenskis sakė, kad „deokupuota beveik visa [Charkivo] sritis“.

 

 

„Tai buvo beprecedentis mūsų karių judėjimas – ukrainiečiai ir vėl sugebėjo padaryti tai, kas, daugelio manymu, buvo neįmanoma“, – pridūrė jis.

Ukraina neseniai pareiškė pasiekusi didelių laimėjimų šiaurės rytiniame Charkivo regione prie Rusijos sienos ir sakė atkovojusi teritorijų palei pietinį frontą netoli Chersono srities prie Juodosios jūros.

V. Zelenskis trečiadienį sakė, kad Rusijos okupacija 2014-aisiais aneksuotame Kryme „yra tragedija“, ir pažadėjo, kad Ukrainos kariuomenė galiausiai atkovos šį pusiasalį.

Ukrainiečių pajėgos Charkivo srityje nuo rugsėjo 6-osios atkovojo maždaug 8,5 tūkst. kv. km teritorijų, kuriose gyvena apie 150 tūkst. žmonių, sakė užsienio reikalų ministro pavaduotoja Hana Maliar.

Potvynio pavojus

Maskva skelbė, kad jos pajėgos apšaudo Charkivo srityje ukrainiečių atkovotus rajonus, o pietinėse Chersono ir Zaporižios srityse paėmė į nelaisvę dešimtis ukrainiečių karių.

Ukrainos prezidentūra trečiadienį įspėjo, kad centriniam Kryvyj Riho miestui po užtvanką apgadinusio Rusijos smūgio gresia potvynis.

Tvinstant Inhulecio upei, 600 tūkst. gyventojų turinčio Kryvyj Riho – V. Zelenskio gimtojo miesto – centrui ir dar vienam rajonui gresia potvynis, sakė prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenka.

Tai buvo beprecedentis mūsų karių judėjimas – ukrainiečiai ir vėl sugebėjo padaryti tai, kas, daugelio manymu, buvo neįmanoma.

Kryvyj Riho administracijos vadovas Oleksandras Vilkulis pareiškime nurodė: „Kad būtų išvengta nereikalingos rizikos, maloniai prašau tam tikrų gatvių gyventojų evakuotis.“

Tuo metu Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) trečiadienį atskleidė, apie ką kalbėjosi su Vladimiru Putinu per pusantros valandos trukusį pokalbį telefonu, ir sakė, kad Rusijos lyderis įsiveržimo į Ukrainą nelaiko klaida.

„Nebuvo jokių požymių, kad atsiranda naujų nuostatų“, – apie antradienį įvykusį pokalbį sakė O. Scholzas.

Kremlius trečiadienį pranešė, kad V. Putinas telefonu kalbėdamasis su Jungtinių Tautų vadovu Antonio Guterresu (Antoniju Guterišu) aptarė ukrainietiškų grūdų eksportą, pirmiausia į Afriką, Vidurinius Rytus ir Lotynų Ameriką.

Kremlius, kuris pastarosiomis dienomis apie nesėkmes kalba nedaug, pažadėjo kovoti toliau ir pareiškė, kad Kyjivas esą toliau kelia grėsmę Rusijai.

„Gyvybės ar mirties klausimas“

Rytinės Donecko srities, kurią nuo 2014 metų iš dalies kontroliuoja prorusiški separatistai, administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka sakė, kad pastarąsias 24 valandas rusų pajėgos atakavo visą fronto zoną.

Jis sakė, kad žuvo vienas civilis, ir dar kartą paragino gyventojus evakuotis, pabrėždamas, kad tai „gyvybės ar mirties klausimas“.

Kariniai stebėtojai ukrainiečių kontrpuolimo pergales iš dalies aiškina Vakarų tiekiama ginkluote, pirmiausia ilgo nuotolio tikslaus nutaikymo artilerija, ir sąjungininkių Vakaruose organizuojamu ukrainiečių karių apmokymu.

Ukrainos kariuomenė trečiadienį socialinėje žiniasklaidoje paskelbė, kad pagal bendrą su Jungtine Karalyste programą buvo apmokyta maždaug 5 tūkst. ukrainiečių kariškių.

Vakarų šalys taip pat taiko griežtas ekonomines sankcijas Rusijai.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį metiniame pranešime pabrėžė, kad Europos Sąjungos sankcijų paketai, priimti dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, išliks, ir sakė, kad europiečiai privalo išlaikyti savo ryžtą Maskvos atžvilgiu.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, karas, karas Ukrainoje, Iziumas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS