V. Zelenskis reikalauja sankcijų Rusijos branduolinei pramonei | Diena.lt

V. ZELENSKIS REIKALAUJA SANKCIJŲ RUSIJOS BRANDUOLINEI PRAMONEI

Tęsiantis Zaporižios atominės elektrinės apšaudymui, prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Vakarus įvesti sankcijas Rusijos branduolinei pramonei. Baudžiamosios priemonės turi paveikti šalies agresorės branduolinę pramonę, sakė jis šeštadienio vakarą savo tradiciniame kreipimesi.

Rusija keliose šalyse stato branduolines jėgaines ir sandėliuoja radioaktyvias atliekas. Rusija naudoja branduolinę elektrinę Ukrainos pietuose, kad baugintų žmones ir šantažuotų Ukrainos vadovybę ir visą pasaulį, kalbėjo V. Zelenskis. Kyjivas ir Maskva jau kurį laiką kaltina viena kitą apšaudant didžiausią Europos atominę elektrinę. Rusija elektrinę Enerhodaro mieste užėmė prieš kelis mėnesius.

V. Zelenskis kaltino Rusijos dalinius naudojant teritoriją kaip tvirtovę, kad iš čia atakuotų kitame Dnipro užtvankos krante esančius Nikopolio ir Marhaneco miestus. Jis įspėjo, kad Rusijos pajėgų sutelkimas branduolinės jėgainės teritorijoje „didina radioaktyvią grėsmę Europai tiek, kiek to nėra buvę net sudėtingiausiu konfrontacijos Šaltojo karo metais laikotarpiu“.

 

 

V. Zelenskis pažymėjo: „Žinoma, kad į tai turi būti griežtai reaguojama“. Ukrainos diplomatai ir šalių partnerių atstovai dabar esą daro viską, kad blokuotų Rusijos branduolinę pramonę. Kartu prezidentas reikalavo, kad atsakingi „teroristinės valstybės“ pareigūnai būtų patraukti atsakomybėn. Be to, kiekvienas Rusijos karys, kuris šaudo į elektrinę ar yra ten įsitvirtinęs, tampa Ukrainos žvalgybos agentų ir kariuomenės taikiniu, pabrėžė V. Zelenskis.

Šešis reaktorius turinčią Zaporižios branduolinę elektrinę Rusijos pajėgos užėmė kovo pradžioje. Ji turi strateginę reikšmę šalies aprūpinimui elektra.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, karas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS