V. Zelenskis: Ukraina jau paneigė Rusijos mitą | Diena.lt

V. ZELENSKIS: UKRAINA JAU PANEIGĖ RUSIJOS MITĄ

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį perspėjo, kad jo šalies galimybes atremti rusų puolimą riboja tolimojo nuotolio ginklų ir artilerijos sviedinių trūkumas.

„Dirbtinis Ukrainos ginkluotės, ypač artilerijos ir tolimojo nuotolio pajėgumų, deficito palaikymas leidžia V. Putinui prisitaikyti prie dabartinio karo intensyvumo“, – sakė jis Miuncheno saugumo konferencijoje.

V. Zelenskis taip pat sakė, kad sprendimas atitraukti karius iš Avdijivkos Ukrainos rytuose buvo priimtas siekiant „išsaugoti mūsų karių gyvybes“.

„Siekiant išvengti apsupimo, buvo nuspręsta pasitraukti į kitas linijas. Tai nereiškia, kad žmonės atsitraukė kelis kilometrus ir Rusija kažką užėmė, ji nieko neužėmė“, – teigė jis.

„Galimybė išgelbėti mūsų žmones yra svarbiausia mūsų užduotis“, – pridūrė jis.

Paneigė Rusijos mitą

Ukraina paneigė Rusijos mitą, kad ji per kelias dienas gali užgrobti bet kurią šalį, taip pat mitą apie Ukrainą kaip kažkokią nerealią valstybę.

Tai Miuncheno saugumo konferencijoje pareiškė Ukrainos prezidentas.

Galimybė išgelbėti mūsų žmones yra svarbiausia mūsų užduotis.

„Ukraina jau paneigė Rusijos mitą, kad ji per kelias dienas gali užgrobti bet kurią šalį“, – sakė jis.

Anot jo, Rusija, kuri nepaiso pasaulio saugumo taisyklių, turi likti praeityje.

„Vasario 24-oji galėjo reikšti pasaulio, tokio, kokį mes pažįstame, taisyklių pasaulio, taisyklių, kurios skirtos gyvybei apsaugoti, pabaigą. Mūsų pasipriešinimas, palaikomas partnerių, neleido sunaikinti šios sistemos, taisyklėmis grindžiamos pasaulio tvarkos. 2024-ieji turi tapti visiško taisyklėmis grindžiamos pasaulio tvarkos atkūrimo laikotarpiu. Ne taisyklės, apibrėžiančios pasaulio gyvenimą, turi likti praeityje, o taisyklių nepaisanti Rusija turi likti praeityje. Ir mes galime tai užtikrinti, ne tik ką nors darydami, bet darydami viską, kas būtina“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Pasak jo, kuo ilgiau tęsis Rusijos agresija, tuo didesni bus pokyčiai pasaulyje.

„Kuo ilgiau tęsis ši Rusijos agresija, tuo didesni bus pokyčiai, kuriuos ji provokuoja. Žmonėms gali tekti gyventi pasaulyje, kuriame lokalūs karai nebebus lokalūs. Bet koks karas kels globalios katastrofos pavojų“, – pareiškė Ukrainos prezidentas.

Anot jo, Europa atsidūrė prie slenksčio, kai „NATO sutarties 5-ojo straipsnio taikymo klausimas bus klausimas ne Vašingtonui, o Europos sostinėms“.

Nori grąžinti ukrainiečius namo

Jei Ukraina turės pakankamai oro gynybos sistemų, ji galės grąžinti į namus milijonus ukrainiečių, tikino V. Zelenskis.

„Kai kas teigė, kad nėra efektyvios gynybos nuo Rusijos raketų. O mes tikrai žinome, kad „Patriot“ ir kai kurios kitos oro gynybos sistemos gali numušti bet kokias Rusijos raketas. Ir jei Ukrainoje pakaks oro gynybos sistemų, tai mes galėsime grąžinti namo milijonus ukrainiečių, mūsų žmonių“, – sakė Ukrainos valstybės vadovas.

Jis padėkojo visoms Europos šalims už gerą elgesį su pabėgėliais ukrainiečiais.

V. Zelenskis taip pat išreiškė viltį, kad pabėgėliai, nieko nepaisydami, grįš namo, o Ukrainos valdžia padarys dėl to viską, kas įmanoma.

„Ir, žinoma, mūsų ekonomika galės atkurti savo nepriklausomybę nuo užsienio paramos“, – pridūrė jis.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, 60-oji jubiliejinė Miuncheno saugumo konferencija, kuri yra diskusijų apie tarptautinio saugumo politiką platforma, prasidėjo vasario 16 d. viešbutyje „Bayerischer Hof“ ir truks iki vasario 18 d.

Pagrindinės šių metų konferencijos temos – karai Izraelyje ir Ukrainoje, pasaulio saugumo krizė, ginkluoti konfliktai, migracijos problemos, klimatas, naujausių technologijų plėtra.

Į Miuncheną atvyko kelių dešimčių valstybių ir vyriausybių vadovai, parlamentų delegacijos, gynybos ir užsienio reikalų ministrai, tarptautinių organizacijų vadovai, mokslininkai, ekspertai, pilietinės visuomenės atstovai ir verslo lyderiai.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje, karas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS