V. Zelenskis: Ukraina pasitraukė iš Avdijivkos, kad išgelbėtų savo žmones | Diena.lt

V. ZELENSKIS: UKRAINA PASITRAUKĖ IŠ AVDIJIVKOS, KAD IŠGELBĖTŲ SAVO ŽMONES

Ukraina atitraukė karius iš apgulto Avdijivkos miesto šalies rytuose, kad išgelbėtų savo karių gyvybes, šeštadienį pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Atsitraukimas įvykdytas po to, kai Rusijos pajėgos spalį suintensyvino pastangas užimti rytinį pramonės centrą.

Susidūrusios su amunicijos trūkumu ir karių persvara mūšio lauke, Ukrainos pajėgos paskelbė atsitraukusios iš Avdijivkos ankstų šeštadienio rytą.

„Galimybė išgelbėti mūsų žmones yra svarbiausia mūsų užduotis“, – Miunchene vykstančioje saugumo konferencijoje sakė V. Zelenskis, aiškindamas šį žingsnį.

„Siekiant išvengti apsupimo, buvo nuspręsta pasitraukti į kitas linijas. Tai nereiškia, kad žmonės atsitraukė kelis kilometrus ir Rusija kažką užėmė, ji nieko neužėmė“, – taip pat sakė jis.

Panašiai anksčiau kalbėjo ir naujai paskirtas Ukrainos kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis, kuris sakė, jog „nusprendė išvesti mūsų dalinius iš miesto ir pereiti prie gynybos palankesnėse linijose“.

„Karių gyvybė yra didžiausia vertybė“, – pabrėžė jis.

Į nelaisvę paimti kariai

Kariai dabar laiko antrąją gynybos liniją, sakė generolas Oleksandras Tarnavskis, vadovaujantis ukrainiečių pajėgoms šalies rytuose.

„Paskutiniame [atsitraukimo] operacijos etape, spaudžiant didesnėms priešo pajėgoms“, keletas Ukrainos karių pateko į nelaisvę, pridūrė jis ir paragino tarptautinę bendruomenę padėti „grąžinti mūsų karius į tėvynę“.

Vienas rytinėje fronto linijoje dislokuotas Ukrainos karys naujienų agentūrai AFP sakė, kad atsitraukimas yra „teisingas sprendimas, atsižvelgiant į ginklų ir artilerijos sviedinių trūkumą, nes jei neišsaugosime karių gyvybių, netrukus nebebus kam kovoti“.

„Tačiau jei ir toliau prarasime pozicijas, pralaimėsime šį karą“, – sakė karys, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Avdijivka yra Ukrainos Donecko srityje, kurią Kremlius po 2022 metų aneksijos, kurios nepripažįsta beveik visos Jungtinių Tautų narės, vadina Rusijos dalimi.

2014 metų liepą miestas trumpam buvo patekęs į prorusiškų separatistų rankas, tačiau po to Ukraina susigrąžino jo kontrolę, kurią iki šiol išlaikė, nepaisant invazijos ir to, kad miestas yra netoli separatistų sostinės Donecko.

„Esu nustebęs, kad Avdijivka išsilaikė dvejus metus“, – naujienų agentūrai AFP telefonu iš Donecko srities sakė 50-metis seržantas Oleksijus.

Stulbinantys nuostoliai

Kova dėl Avdijivkos, esančios už mažiau nei 10 km į šiaurę nuo Rusijos kontroliuojamo Donecko miesto, buvo viena kruviniausių per dvejus metus trunkantį karą.

Daugelis ją lygina su mūšiu dėl Bachmuto, kuriame žuvo dešimtys tūkstančių karių.

Jūs negalite išlaikyti miesto, nes jo nebėra.

Prieš Rusijos invaziją Avdijivkoje gyveno apie 30 tūkst. gyventojų. Nuo to laiko didžioji miesto dalis buvo sugriauta, tačiau, vietos valdžios teigimu, jame vis dar lieka mažiau nei tūkstantis gyventojų.

Rusijos pajėgos „viską naikina, sulygina su žeme“, sakė Oleksijus.

„Jūs negalite išlaikyti miesto, nes jo nebėra“, – sakė jis.

Šis miestas turi svarbią simbolinę reikšmę ir Maskva tikisi, kad rusų pajėgoms jį užėmus, Ukrainai bus sunkiau bombarduoti Donecką.

Rusijos pajėgos „šiek tiek išstumia mus iš laikinai okupuotos Donecko“ srities, naujienų agentūrai AFP sakė analitikas Mykola Bielieskovas.

Tačiau jis aiškino, kad Avdijivkos užėmimas nesuteiks jokio pranašumo Rusijai, kurios pozicijos Donecko mieste „net ir užėmus Avdijivkos griuvėsius nebūtų visiškai apsaugotos“.

„Abejoju, ar Rusija po tokių stulbinamų nuostolių turi galimybių ribotus vietinius laimėjimus paversti dideliu proveržiu“, – sakė Ukrainos nacionalinio strateginių tyrimų instituto karinis analitikas.

Neveiklumo kainą

Rusijos įvykdytas Ukrainos rytinio Avdijivkos miesto užėmimas rodo, kiek kainuoja JAV įstatymų leidėjų neveiklumas, šeštadienį pareiškė Baltieji rūmai, dėl ginčų Kongrese užstrigus 60 mlrd. dolerių vertės karinei pagalbai.

„Tokia yra Kongreso neveiklumo kaina“, – pareiškė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė spaudai Adrienne Watson, pridūrusi, kad įstatymų leidėjai turi „nedelsiant“ patvirtinti finansavimą, kad Ukrainai būtų suteikta reikalinga įranga ir amunicija.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, Avdijivkos miestas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS