V. Zelenskis užtikrino ginklų tiekimą ir kitokią pagalbą Ukrainai: dėkota ir Lietuvai | Diena.lt

V. ZELENSKIS UŽTIKRINO GINKLŲ TIEKIMĄ IR KITOKIĄ PAGALBĄ UKRAINAI: DĖKOTA IR LIETUVAI

  • 0

Parama užtikrinta iš Lenkijos, JAV, Vokietijos, Nyderlandų, Danijos ir Norvegijos.

Šią savaitę įvyko daug gerų poslinkių Ukrainos naudai, priimta keletas svarbių sprendimų pagalbos prasme. Prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžė tai šeštadienio vakaro pranešime, kuriuo pasidalijo feisbuke.

„Man malonu užbaigti šią savaitę su gerais rezultatais šaliai: ginklai, pasaulio parama, mezgami ryšiai su kitomis valstybėmis, mūsų kelionė link NATO“, – sakė ukrainiečių lyderis.

Pasak V. Zelenskio, pats svarbiausias šių dienų įvykis buvo jo vizitas į Lenkiją ir sutarimai su lenkų lyderiais.

Lietuvių Seimas suprato būtinybę pakviesti Ukrainą prisijungti prie NATO. Pakviesti dar šiais metais, per suvažiavimą Vilniuje.

„Lenkija išpildė visus su tankais susijusius pažadus: jie jau Ukrainoje, jeigu tiksliau – Leopardai. Buvo sudaryti nauji susitarimai dėl pėstininkų kovos mašinų, daugiau nei šimto vienetų. Taip pat sutarta dėl šarvuotų transporto priemonių, Rosomak, 200 vienetų. Šimtas dabar, dar šimtas vėliau. Dar bus savaeigių minosvaidžių, papildomų raketų“, – džiaugėsi Ukrainos prezidentas.

Taip pat paminėtas ir 35-as gynybinis paketas iš JAV.

„Raketos, skirtos Himars, raketos oro gynybai, sviediniai artilerijai, gynyba prieš šarvuotą techniką ir kiti svarbūs elementai“, – sakė V. Zelenskis.

Prezidentas priminė, kad Vokietijos pagalba padidės 200 mln. eurų, investicijų prasme. Šie vokiečių kompanijų projektai padės Ukrainai stabilizuoti ekonominę padėtį ir užtikrinti socialinį stabilumą.

Ukrainos lyderis pasidalijo, kad Nyderlandai paskelbė apie naują pagalbos paketą, kurio vertė siekia daugiau nei 270 mln. eurų.

„Tai pagalba, skirta padėti atstatyti šalį, padėti humanitarine prasme, skirta nemirtinoms gynybos priemonėms ir – tai labai svarbu – užtikrinti teisingumą“, – teigė vyras.

Pasak prezidento, Danija ir Norvegija dirba kartu dėl sviedinių, skirtų Ukrainos artilerijai, paketo.

„Yra ir naujų sprendimų dėl sankcijų iš Australijos ir Naujosios Zelandijos. Ačiū jiems už tai!“ – dėkojo V. Zelenskis.

Paminėtas ir Lietuvos Parlamentas.

„Šią savaitę Lietuvoje buvo priimtas labai svarbus sprendimas, susijęs su pagrindiniais klausimais per NATO suvažiavimą Vilniuje. Lietuvių Seimas suprato būtinybę pakviesti Ukrainą prisijungti prie NATO. Pakviesti dar šiais metais, per suvažiavimą Vilniuje“, – teigė prezidentas.

409-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

V. Zelenskio vizitas Lenkijoje

Per susitikimą Lenkijoje, kur V. Zelenskis susitiko su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda ir lenkų ministru pirmininku Mateusz Morawieckiu, buvo pasirašyti svarbūs dokumentai, užtikrinantys tolimesnę paramą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Pasak V. Zelenskio, susitikimas nebuvo skirtas vien aptarti paramai, tačiau ir aptarti dvišaliam bendradarbiavimui, ypač – viešuosiems pirkimams.

Varšuva sutiko teikti Kyjivui lenkiškas Rosomak šarvuotas transporto priemones, Rak savaeigius minosvaidžius, oro gynybos sistemas, ypatingai efektyvias Piorun MANPADS bei kitus ginklus.

Šalia to, valstybių lyderiai aptarė tolimesnę ginklų ir amunicijos gamybą. Tą pačią dieną tapo aišku, kad Lenkijoje bus ruošiami tankai Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Žinoma ir tai, kad Ukroboronprom ir Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ SA) grupės susitarė dėl tankų sviedinių gamybos, specifiškai dėl 125 mm kalibro.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, NATO, Vilnius, Leopard, Ginkluotė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS