V. Zelenskis žada imtis „tvirto atsako“ reaguodamas į išpuolį prieš jo padėjėją | Diena.lt

V. ZELENSKIS ŽADA IMTIS „TVIRTO ATSAKO“ REAGUODAMAS Į IŠPUOLĮ PRIEŠ JO PADĖJĖJĄ

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pažadėjo imtis „tvirto atsako“, nežinomiems užpuolikams apšaudžius jo vyriausiąjį padėjėją Serhijų Šefirą vežusį automobilį per ataką, kuri, pasak pareigūnų, galėjo būti atsakas į pastangas pažaboti oligarchus.

Mažiausiai 10 šūvių buvo paleista į juodą automobilį „Audi“ trečiadienį apie 10 val. ryto (vietos ir Lietuvos laiku) netoli Lisnykų kaimo, esančio į pietus nuo Kijevo.

57 metų S. Šefiras, buvęs scenaristas ir ilgametis buvusio komiko V. Zelenskio sąjungininkas, kaip pranešama, per išpuolį nenukentėjo, bet jo vairuotojas buvo „rimtai sužalotas“, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Didelio atgarsio sulaukęs pasikėsinimas įvyko po to, kai 43 metų šalies vadovas pažadėjo iš esmės reformuoti politinę sistemą ir kovoti su galingų oligarchų įtaka.

„Tai yra silpnybė siųsti man linkėjimus apšaudant mano draugo automobilį iš miško. Tačiau atsakas bus tvirtas“, – Niujorke įrašytame vaizdo pareiškime pabrėžė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas, kuris Niujorke dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, sakė, jog dar neaišku, kas stovi už šio išpuolio.

Tačiau jis pridūrė: „Tai nepaveikia mano ir mano komandos pasirinkto kurso permainų link, mūsų ekonomikos „šešėlio“ naikinimo link, kovos su nusikaltėliais ir didelėmis, įtakingomis finansinėmis grupėmis link.“

Pareigūnai pradėjo tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti. Jų paskelbtose nuotraukose matyti automobilis kulkų suvarpytu kapotu ir vairuotojo pusės durelėmis.

S. Šefiras pasikėsinimą į jo gyvybę pavadino bandymu „įbauginti“ prezidentą.

Policija sakė įtarianti, kad išpuolis įvykdytas politiniais motyvais.

Nacionalinės policijos viršininkas Ihoris Klymenka žurnalistams pareiškė, kad į S. Šefirą galėjo būti nusitaikyta dėl jo darbo, siekiant padaryti spaudimą Ukrainos lyderiui arba destabilizuoti „politinę situaciją mūsų šalyje“.

JAV ir Jungtinės Karalystės ambasados Ukrainoje pasmerkė šią ataką.

„Nusikalstamas smurtas, taip pat ir politiniais tikslais, niekada nėra pateisinamas. Linkime, kad per išpuolį sužeistas vairuotojas greitai ir visiškai pasveiktų“, – tviteryje parašė JAV ambasada.

JK ambasadorė Ukrainoje Melinda Simmons (Melinda Simons) tviteryje sakė esanti „labai sunerimusi“ ir palinkėjo S. Šefiro vairuotojui greitai pasveikti.

„Beprecedentis“ pasikėsinimas

Žurnalistams S. Šefiras sakė, kad žlugs visi bandymai įbauginti prezidentą.

„Jis pasirinko teisingą kelią“, – teigė 2019 metais prezidentu išrinkto V. Zelenskio padėjėjas.

Vis dėlto jis pripažino, kad ataka buvo „šiek tiek gąsdinanti“.

„Važiavome, o staiga pasipylė šūviai“, – pasakojo S. Šefiras, girdamas savo vairuotoją, kad šis toliau važiavo, nors ir buvo sužeistas.

Vairuotojui atlikta operacija, jo gyvybei pavojus negresia.

Policija sakė neatmetanti galimybės, kad čia gali būti įsipainiojusios užsienio šalių saugumo tarnybos.

Ukrainos kariuomenė šalies rytuose kovoja su Maskvos palaikomais separatistais. Nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymą, rusenantis konfliktas jau pareikalavo 13 tūkst. gyvybių.

Kremlius paneigė esantis kaip nors susijęs su trečiadienio ataka.

„Žinoma, tai neturi nieko bendra su realia padėtimi“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, apkaltinęs Ukrainą nuolat ieškant „rusiško pėdsako“.

Ukrainos savaitraščio „Novoje Vremia“ vyriausiasis redaktorius Vitalijus Syčas sakė, kad pasikėsinimas nužudyti prezidento padėjėją buvo „beprecedentis“.

„Įdomu, kas ir kodėl išdrįso tai padaryti“, – feisbuke sakė jis.

Šiemet V. Zelenskis nurodė savo vyriausybei sudaryti oligarchų registrą – magnatų, darančių įtaką šalies žiniasklaidai ir politikai, sąrašą. Tačiau jame atsidūrusių asmenų pavardės dar neatskleistos.

S. Šefiras gimė pramoniniame Kryvyj Riho mieste centriniame šalies regione, studijavo metalurgiją, bet studijų metais drauge su broliu Borysu pradėjo dalyvauti populiarioje humoristinėje laidoje KVN.

2003 metais jis su broliu ir V. Zelenskiu įkūrė prodiusavimo kompaniją „Kvartal 95“.

S. Šefiras parašė scenarijų komiškam serialui „Liaudies tarnas“ (Sluha narodu), kuriame V. Zelenskis įkūnijo prezidentu tapusį mokytoją, taip pat buvo šio serialo prodiuseris.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nenusove kloune taves kaip sunio ...

ir dziaukis.. manau cia tau yspejimas buvo , toliau suda malsi ---nusaus.

je

kadangi vengru gamybos soviniai buvo naudojami, tai kaip su sankcijomis???

Pirmam trigubam nuliui

Vatnik, zamolči.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS