Vakarai tiekia ginkluotę Ukrainai: svarbus ir ukrainiečių gebėjimas maskuoti logistikos centrus | Diena.lt

VAKARAI TIEKIA GINKLUOTĘ UKRAINAI: SVARBUS IR UKRAINIEČIŲ GEBĖJIMAS MASKUOTI LOGISTIKOS CENTRUS

  • 0

Geriausi Ukrainos kariai kaunasi šalies rytuose, tačiau Rusijos karių yra paprasčiausiai daugiau, praneša LNK.

Naujausiais Ukrainos pranešimais, bombardavimai prasidėjo visoje fronto linijoje Donbase, kuri yra 480 km ilgio. Nepaisant to, Rusija paaukojo nemažą dalį profesionalių karių bandydama įsiveržti į Kyjivą, tad dabar Rusijos kariuomenė surinkta ir pergrupuota iš 76 batalionų.

„Rusijos pajėgų situacija dabar yra nelabai kokybiška, kadangi ten yra surinkta, pergrupuota apie 76 bataliono grupės ir tai sudaro fronto liniją: apie 50–60 tūkst. karių. Neužmirškime, kad jie mobilizavo rezervistus, tų pačių šauktinių ten yra. Tokių profesionalių karių, kokius jie pačioj pradžioj panaudojo, ypatingai Kyjivo kryptyje, dabar jie tikrai neturi. Jie bando palaužti ir padaryti kuo didesnį nuostolį Ukrainos pajėgoms, naudoja artileriją, aviacijos smūgius, raketas. Taip pat fiksuojamos jų pajėgos prie Kharkovo miesto, iš kur jie galimai tikisi, kad gali ateiti pastiprinimas. Ukrainiečių pusėje kariai nėra švieži – mūšis jau vyksta 56 dienas. Šiandien kažkokių didelių proveržių nevyksta, vyksta daugiau taktiniai mūšiai, pasistumdymai, kai kur girdim informaciją, kad ukrainiečiai atremia atakas, kai kur rusai prasiveržia, bet tai labai taktiniam lygy ir kažkokių gilių prasiveržimų nėra“, – teigė atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

Rusija dar nuo karo pradžios pasitelkė seną, daugybę metų skaičiuojančią karinę techniką, tačiau, anot pulkininko, netolimoje ateityje pamatysime ir dar įvairesnės, iš sandėlio ištrauktos technikos.

Silpnoji Rusijos grandis visada buvo logistika.

„Aišku, kad jie tam tikras pamokas išmoko, bet tos pamokos bus geriau matomos vertinant jų veiksmus tiek taktiniam, tiek operaciniam lygmenyje. Technika, savaime aišku, nepagerėjo, o tik galėjo pablogėti. Kadangi jie pasikėlė nemažai technikos iš savo turimų sandėlių, dabar mes turbūt matysime dar spalvingesnę techniką negu buvo iki šiol. Jau pirmomis karo dienomis jie įtraukė keturių ar penkių kartų tankus, kas irgi neįprasta ir neefektyvu. Ten buvo ir senos, ir naujos technikos. Buvo galima daryti paradą ir matyti tankų evoliuciją jų pateiktoje technikoje“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Neatnaujinta technika taip pat trukdo ir logistikai, nes seni, prastos būklės sunkvežimiai negali atgabenti Rusijos kariams reikalingos artilerijos.

„Silpnoji Rusijos grandis visada buvo logistika. Jie taip pat naudoja senus „Zil“ logistikai aprūpinti. Supraskime, kad tie sunkvežimiai yra svarbiausi darbiniai arkliukai, nes patys tankai sau sviedinių arba artilerijos neveža. Mes matėme dar anksčiau, kad ten jau tikrai sunkvežimiai labai prastos būklės, jie net civilinę techniką jau naudoja. Logistika jų nekokia, motyvacija karių, aišku, nepagerėjo, juolab, kai žinome, kad jie yra paėmę iš rezervo, šauktinius naudoja, tai tas profesionalumas nebus geresnis, bet jie turi masę. Jie gali bandyti apsupti ir naikinti tas Ukrainos pajėgas, kurios yra vakarinėje pusėje nuo Donbaso“, – aiškino V. Malinionis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ukrainiečių perspektyvos, gaunant ginklų ir technikos iš Vakarų, yra geresnės, tačiau karinės paramos galėtų būti ir daugiau.

„Technikos ir ginklų jie gauna, nors galėtų gauti ir daugiau. Tą patį sako ir amerikiečių karo ekspertai, kad Amerikos vyriausybė ir visi Vakarai turėtų sudaryti sąlygas Ukrainos kariuomenei sutriuškinti Rusijos kariuomenę ir laimėti karą. Sunku pasakyti, kiek ukrainiečiai realiai tos technikos turi, bet tikėkimės, kad žymiai daugiau negu anksčiau“, – teigė V. Malinionis.

Vaidotas Malinionis, Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Daug kas priklauso nuo to, kaip ukrainiečiai sumaniai sugeba maskuoti savo logistinius centrus.

Rusija teigia, kad jie bombardavo taikinius visoje Ukrainoje. Iš ankstesnių jų pranešimų žinoma, kad jie pataikė į sandėlius, kur buvo laikoma vakarietiška ginkluotė ir technika. Anot V. Maliniono, daug priklauso nuo to, kaip ukrainiečiai maskuoja savo logistinius centrus.

„Jei naikinamos logistinės bazės, gali sutrikti Ukrainos logistika: gali nebūti laiku pristatyti šaudmenys, maistas, medikamentai ir t. t. Daug kas priklauso nuo to, kaip ukrainiečiai sumaniai sugeba maskuoti savo logistinius centrus, kaip sugeba išsaugoti. Neužmirškime, kad jie kariauja savo teritorijoje ir turi patirtį iš ankstesnio karo, kuris jau tęsiasi nuo 2014 metų. Tikiuosi, kad jie sugebės išsaugoti savo kovinį pajėgumą ir sugebės išsaugoti savo logistines uodegas“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Karą Ukrainoje jau galima skirstyti į du etapus

„Antras karo etapas gali būti tik dar žiauresnis. Kai kalbam apie etapus, mes turim suvokimą, kad pirmas etapas buvo Kyjivo, Chernyjivo, Odesos ir Mariupolio puolimas. Kalbant apie antrą karo etapą, mes turim matyt, kas vyko Severdonetske. Jeigu tai yra tiesa, ką sako Sergėjus Gaidaijus, Luhansko srities administracijos vadovas, kad 80 proc. Severdonetsko yra sunaikinta, kuris kažkada buvęs Sovietų sąjungos chemijos pramonės vienas svarbiausių centrų. Jeigu jis buvo sunaikintas prieš vadinamąjį antrąjį karo etapą, tai tos ribos tarp pirmo ir antro yra labai sąlyginės“, – teigė Mykolo Romerio universiteto politologas Alvydas Medalinskas.

Mariupolyje vis dar vyksta kovos. Nors miestas visiškai sugriautas, jis strategiškai, politiškai ir simboliškai svarbus tiek Ukrainai, tiek Rusijai.

„Mariupolis yra strategiškai, politiškai, simboliškai svarbus Rusijai ir, be abejo, Ukrainai. Pačiam Mariupolyje įvairiose teritorijose jau tie mūšiai yra aprimę. „Azovstal“ gamykla, kuri yra labai tvirtai įstiprinta, užima 14 km2, 30 m gylio, 4 km. požeminiai koridoriai, kur daug žmonių gali labai ilgai slėptis, kalbam apie tūkstantį civilių žmonių. Dabar Rusija daro filtravimo-naikinimo sistemas Mariupolyje, kai iš principo gali šaudyti, naikinti žmones, nes jokios tarptautinės bendruomenės nedalyvauja tame, kas vyksta Mariupolyje ir kas dabar gali vykti Donbase. Šitas dalykas mane labai stebina“, – kalbėjo politologas.

Alvydas Medalinskas, A. Ufarto / BNS nuotr.

Rusijos karinį lavą „Moskva“ numušė britų siųstos priešlaivinės raketos. Likę okupantų kariniai laivai pasitraukė į Sevastopolį, nes neteko priedangos.

„Vakarų reakcija tarp pirmo ir antro etapo jau yra pabudusi. Ukrainai yra pažadėta greita narystė Europos Sąjungoje, aišku, Ukrainai reikia atsilaikyti. Britai pateikė priešlaivines, modernias raketas „Harpoon“ Odesai, nes Vakarai supranta, kaip svarbu yra atstovėti Juodosios jūros pajūrį Ukrainai. Rusų karinis laivas „Moskva“ dengė ir saugojo kitus karinius laivus, kad jų nenumuštų Ukrainos karinės raketos. Dabar laivas sunaikintas, todėl visi Rusijos laivai pasislėpė Sevastopolyje“, – teigė A. Medalinskas.

Dėl Vakarų siunčiamos karinės ginkluotės Rusija ir Ukraina skelbia skirtingas naujienas.

Manau, kad nereikia turėti iliuzijų, kad ten įvyks koks nors perversmas prieš V. Putiną. Rusija gyvena visai kitam informaciniam mentaliniame lauke.

„Mes čia turim dvi informacijas: viena informacija teigia, kad dalis tos ginkluotės pasiekė ukrainiečius, informacija iš Rusijos teigia, kad prie Lvovo buvo kažkoks didelis sandėlis, kuris buvo atakuotas. Mes tikrai girdėjom oro sirenas, bet galvojom, kad Lvovui niekas negresia, o smūgis, manau, tikrai turėjo būti skaudus“, – sakė politologas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Politinės nuotaikos Rusijoje toli gražu neprimena revoliucinių. Į propagandos mašiną įsitraukusi ne tik žiniasklaida, bet ir bažnyčia.

„Iš dalies galima suprasti politines nuotaikas Rusijoje. Manau, kad nereikia turėti iliuzijų, kad ten įvyks koks nors perversmas prieš V. Putiną. Kai grįžau iš Ukrainos paskaičiau Rusijos žiniasklaidą ir separatistų žiniasklaidą. Kai supratau, kaip yra pateikiamas karas Rusijoj, kad tai yra visiškai skirtingos informacinės erdvės ir tai yra pateikiama kaip Rusijos egzistencinis karas. Kalbama apie tam tikrą tęstinumą: gegužės 9-oji, kuomet seneliai įveikė fašizmą, o dabar fašizmo hidra pakėlė galvą Ukrainoje, ar tu pasiliksi abejingas šitam? Ta hidra iš Ukrainos ateis į Rusiją ir pan. Į šitą reikalą įsijungė ir Maskvos patriarchas Kirilas, kuris netikėtai paskelbė šitą karą šventuoju karu ir iš čia ateina datos, kad V. Putinas nori pergalių iki stačiatikių Velykų. Rusija gyvena visai kitam informaciniam mentaliniame lauke“, – sakė politologas.

Niekur nėra supermenų ir žmogų riboja jo galimybės.

Yra keletas karo scenarijų, tačiau prognozuoti ateitį sunku, o karių galimybes riboja žmogiškasis faktorius.

„Jei Ukraina atsilaiko, nėra jokių judėjimų nei į vieną, nei į kitą šoną, tai gali būti pozicinis ilgas karas. Jeigu Rusijai pavyksta pasiekti rimtų pasiekimų, tai karas gali būti trumpas, bet parklupdantis Ukrainą. Jeigu Ukraina apsigina ir pasiekia tam tikrų teritorinių pasiekimų, karas gali būti trumpesnis ir Ukraina gali pereiti ir kontrpuolimą. Aš stebiuosi, kad Ukraina taip stovi, džiaugiuosi Ukrainos pakilimu ir norisi prisidėti kaip įmanoma, bet suprantu, kad niekur nėra supermenų ir žmogų riboja jo galimybės“, – teigė A. Medalinskas.

Vakarai, anot politologo, yra labiau pasiruošę ilgam karui nei trumpam.

„Manau, kad Vakarai yra labiau pasirengę ilgam karui nei trumpam. Trumpas karas, jeigu Rusija pasiekia rezultato, Vakarams būtų labai didžiulis smūgis, tame tarpe ir mus turėtų privesti prie klausimo „o kas gali būti toliau?“ Jeigu tai yra ilgas karas ir Ukrainos teritorijoje bandoma sustabdyti putinizmą, Vakarų suvokimas apie tai, kad V. Putiną reikia stabdyti, gali įgauti vis daugiau pajėgumų. Jeigu Ukrainai pavyksta ne tik atsilaikyti, bet ir atsiimti dalį teritorijos, tai tada Vakarai labai džiaugsmingai pasakys, kad ir mes labai stipriai padėjom ir esam bendros pergalės dalyviai“, – galimus scenarijus piešė politologas.

Penkiasdešimt šeštoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

GALERIJA

  • Vakarai tiekia ginkluotę Ukrainai: svarbus ir ukrainiečių gebėjimas maskuoti logistikos centrus
Scanpix nuotr.
Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Donbasas, Alvydas Medalinskas, Vaidotas Malinionis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS