Vašingtonas: JAV „atsakys“, jei Kinija įrengs karinę bazę Saliamono Salose | Diena.lt

VAŠINGTONAS: JAV „ATSAKYS“, JEI KINIJA ĮRENGS KARINĘ BAZĘ SALIAMONO SALOSE

Jungtinės Valstijos penktadienį perspėjo, kad „tinkamai atsakys“, jei Kinija strategiškai svarbiose Saliamono Salose įsteigs savo karinę bazę, šiai mažytei Ramiojo vandenyno valstybei pasirašius saugumo paktą su Pekinu.

Baltieji rūmai pranešė, kad aukšto rango JAV delegacija Saliamono Salų vadovybei pranešė, kad neseniai pasirašytas paktas turi „galimą poveikį regioniniam saugumui“ Vašingtonui ir jo sąjungininkams.

„Jei bus imtasi veiksmų, siekiant įtvirtinti faktiškai nuolatinį karinį buvimą, galios demonstravimo pajėgumus ar įsteigti karinį objektą, delegacija pažymėjo, kad tokiu atveju Jungtinės Valstijos būtų labai susirūpinusios ir tinkamai atsakytų“, – pareiškė Baltieji rūmai.

Šią savaitę Baltųjų rūmų aukščiausio rango pareigūnas Azijos reikalams Kurtas Campbellas (Kurtas Kempbelas) ir valstybės sekretoriaus pavaduotojas Rytų Azijai ir Ramiojo vandenyno regionui Danielis Kritenbrinkas vadovavo delegacijai, kuriai taip pat priklausė keli Pentagono pareigūnai, vykusiai į JAV Havajų valstiją, Fidžį, Papua Naująją Gvinėją ir Saliamono Salas.

Saliamono Salose amerikiečių delegacija apsilankė netrukus po to, kai Kinija patvirtino, jog buvo sudarytas plataus masto saugumo paktas, kurį Vašingtonas laiko kovos dėl diplomatinės įtakos ir strateginės padėties Ramiajame vandenyne ir jo prekybos keliuose dalimi.

Saliamono Salų ministras pirmininkas Manassehas Sogavare (Manasehas Sogavarė) siekė nuraminti Vašingtoną ir artimą sąjungininkę Australiją, kad susitarimas su Kinija neapima jokios karinės bazės įkūrimo.

Baltųjų rūmų pareiškime teigiama, kad „Sogavare pakartojo savo konkrečius patikinimus, jog nebus jokios karinės bazės, ilgalaikio buvimo ir galios projektavimo pajėgumų, kaip jis yra sakęs viešai.“

„Jungtinės Valstijos pabrėžė, kad, konsultuodamosi su regioniniais partneriais, atidžiai stebės įvykius“, – sakoma pareiškime.

Per pusantros valandos trukusį susitikimą su M. Sogavare ir dviem dešimtimis jo kabineto narių bei vyresniųjų darbuotojų JAV pareigūnai aptarė greitesnį Amerikos ambasados atidarymą, pagalbą sveikatos priežiūros srityje, vakcinų tiekimą ir glaudesnius „žmonių tarpusavio ryšius“, pranešė Baltieji rūmai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

123

Amerika jau krauna į kelnes iš baimės prieš kinus.

ZZ

Amerika visur karu nori

SUSIJUSIOS NAUJIENOS