Vatikanas neigia dangstęs buvusio amerikiečių kardinolo lytinius nusikaltimus | Diena.lt

VATIKANAS NEIGIA DANGSTĘS BUVUSIO AMERIKIEČIŲ KARDINOLO LYTINIUS NUSIKALTIMUS

Vatikanas antradienį paneigė dangstęs vieną buvusį JAV kardinolą, kaltinamą lytiniu išnaudojimu, ir nors pripažino, kad klaidų buvo padaryta, nurodė, kad Theodore'o McCarricko nusikaltimai daug metų tebuvo gandai.

450 puslapių ataskaitoje mėginama atsakyti į klausimus, kas ką žinojo, taip pat ar trys popiežiai iš eilės nematė, kad Th. McCarrickas išnaudojo mažiausiai vieną paauglį ir virtinę seminaristų. Šiame dokumente JAV aukšto rango dvasininkai kaltinami, jog pateikdavo „netikslią ir nepakankamą informaciją Šventajam Sostui“ apie jo elgesį.

Buvęs įtakingas Vašingtono arkivyskupas, atlikęs svarbų vaidmenį renkant pinigus Vatikanui iš turtingų donorų JAV, 2018 metais neteko kardinolo rango, o 2019-aisiais – ir kunigo statuso.

90 metų Th. McCarricką Vatikanas pripažino kaltu dėl paauglio išnaudojimo 8-ajame dešimtmetyje ir daug metų trukusio blogo elgesio, įskaitant seminaristų kvietimą į savo paplūdimio namą, kur dvasininkas versdavo juos su juo miegoti.

Th. McCarrickas yra aukščiausio rango Katalikų Bažnyčios figūra, šiais laikais pašalinta iš kunigų luomo.

Ataskaita, prie kurios pridėtas įspėjimas dėl nepadoraus turinio, yra pagrįsta dokumentais ir daugiau kaip 90 liudininkų parodymais. Joje teigiama, kad pirmi oficialūs įtarimai dėl Th. McCarricko pedofilijos buvo pareikšti tik 2017 metais ir kad tada Vatikanas sureagavo.

Katalikų Bažnyčią krečia pasaulinis pedofilijos skandalas, prabyla nukentėjusieji tokiose šalyse kaip Australija, Čilė, Vokietija, JAV.

„Dažnai emocingi“ nukentėjusiųjų Th. McCarricko byloje liudijimai atskleidė „lytinį išnaudojimą ar smurtą, nepageidaujamus lytinius veiksmus, intymius fizinius kontaktus ir miegojimą vienoje lovoje be fizinio lietimo“, taip pat detalių apie jo piktnaudžiavimą valdžia, sakoma ataskaitoje.

Nukentėjusiųjų grupės reikalavo paaiškinti, kaip Th. McCarrickas, gavęs pravardę „Dėdė Tedas“, 2000-ųjų pabaigoje buvo paskirtas į prestižinę vietą Vašingtone, o 2001-aisiais tapo kardinolu, nors anoniminiuose laiškuose nuo 10-ojo dešimtmečio pradžios buvo kaltinamas savo „sūnėnų“ lytiniu išnaudojimu.

Buvusiam popiežiui Jonui Pauliui II buvo patarta, jog „neišmintinga“ aukštinti Th. McCarricką, bet šis 2000-aisiais parašė popiežiui laišką, kuriame tvirtino, kad „niekada neturėjo lytinių santykių su jokiu žmogumi, vyru ar moterimi, jaunu ar senu, dvasininku ar pasauliečiu, ir niekada neišnaudojo kitų žmonių“.

Po Jono Pauliaus II popiežiavusį Benediktą XVI taip pat, regis, paveikė Th. McCarricko dievagojimasis ir „vyskupo priesaikos“ minėjimas tvirtinant, kad visi įtarimai yra klaidingi.

Vis dėlto Vatikanas prašė šio dvasininko stengtis „neatkreipti į save dėmesio“. Th. McCarrickas šį prašymą ignoravo.

Dabartinis popiežius Pranciškus išgirdęs tuos pačius gandus „nematė būtinybės keisti požiūrį, priimtą ankstesniais metais“, kol 2017-aisiais pasirodė konkretūs įtarimai nepilnamečio išnaudojimu, sakoma ataskaitoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

!!!!

>>>>>pasibiauretini ,,kumeliai;;jau ir zodziu truksta apsakyti ---nusikalstama kumeliuuuuu veikla ;;pasaulio zhiurkes!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS