Vatikanas už lytinio išnaudojimo dangstymą nubaudė buvusį lenkų arkivyskupą | Diena.lt

VATIKANAS UŽ LYTINIO IŠNAUDOJIMO DANGSTYMĄ NUBAUDĖ BUVUSĮ LENKŲ ARKIVYSKUPĄ

  • 1

Vatikanas nubaudė vieną buvusį Lenkijos arkivyskupą už vaikų lytinio išnaudojimo dangstymą, šeštadienį pranešė Vroclavo arkivyskupija.

83 metų Mariano Golebiewskio (Mariano Golebevskio) byla papildė virtinę seksualinio išnaudojimo skandalų, supurčiusių Katalikų Bažnyčią šioje katalikiškoje ES valstybėje.

„Gavęs oficialius pranešimus, Šventasis Sostas atliko nagrinėjimą dėl įtariamo arkivyskupo Mariano Golebiewskio aplaidumo nepilnamečių lytinio išnaudojimo bylose, iškeltose tam tikriems kunigams“, – sakoma arkivyskupijos pareiškime.

Ten pat nurodoma, kad M. Golebiewskis aplaidžiai elgėsi eidamas Košalino-Kolobžego vyskupo pareigas 1996–2004 metais, taip pat dirbdamas Vroclavo arkivyskupo poste 2004-2013 metais.

Atlikęs tyrimą, Vatikanas nusprendė uždrausti M. Golebiewskiui viešai aukoti mišias ir įpareigojo jį sumokėti į katalikišką fondą, skirtą nepilnamečių apsaugai.

Didelę politinę įtaką Lenkijoje turinčią Bažnyčią pastaraisiais metais sukrėtė ne vienas pedofilijos skandalai.

Nuo praėjusių metų Vatikanas nubaudė dar septynis Lenkijos vyskupus, kaltinamus piktnaudžiavimo atvejų dangstymu, taip pat vieną kardinolą.

Lenkijos valstybinis kovos su pedofilija komitetas liepą paskelbė, kad beveik trečdalis jo išnagrinėtų 345 vaikų lytinio išnaudojimo atvejų, užfiksuotų 2017–2020 metais, buvo susiję su dvasininkų veikla.

2019 metais įsteigtas komitetas taip pat pareiškė nesulaukęs atsakymo iš Lenkijos Katalikų Bažnyčios į prašymus pateikti tam tikrų dokumentų.

Savo paties ataskaitoje, paskelbtoje birželį, lenkų bažnyčia nurodė laikotarpiu nuo 2018 metų liepos iki 2020 metų pabaigos sužinojusi apie 368 įtariamus dvasininkų piktnaudžiavimo atvejų. Kai kurie iš šių nusikaltimų galėjo būti padaryti dar 1958 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

CIA matome prie ko prives pedofilu santykiavimo iteisinimas.! Cia matome ,kaip vyrai pavirte antzmogiais LG bendruomenes atmatos smaginasi su vyrukais. Aciu Dievui,kad tais 1958 tie ishkrypeliai buvo dauzomi paciu parapijieciu normaliu vyru Kitaip pediku butu prisiveise ,kaip tarskonu, O Vatikanas per velai susigriebe bausti ishkrypelius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS