Siaubas Charkive: moteris susižeidė koją ir to net nepajuto, degino tamsus debesis | Diena.lt

SIAUBAS CHARKIVE: MOTERIS SUSIŽEIDĖ KOJĄ IR TO NET NEPAJUTO, DEGINO TAMSUS DEBESIS

  • 0

Ketvirtadienį Rusija raketomis net du kartus atakavo antrą pagal dydį Ukrainos miestą Charkivą. Rusų kariai miestą apšaudyti pradėjo 21.30 val. Sunaikintas bendrabutis, kuriame gyveno ir klausos negalią turinčių žmonių. Pavojaus signalų jie negirdėjo. Per šį išpuolė žuvo mažiausiai dvylika žmonių, dar 20 – sužeista, pasakojama LNK reportaže.

„Sparnuotoji raketa „Kalibr“ pataikė į trijų aukštų bendrabutį. Pagal pirminę informaciją, ten gyveno daugiau nei 30 žmonių, tarp jų – vaikai ir pensinio amžiaus žmonės“, – kalbėjo Charkivo srities civilinės gynybos departamento vadovas Ivanas Sokolas.

Antrą kartą rusų kariai miestui smogė paryčiais. Raketoms pataikius į dar vienus nakvynės namus žuvo du žmonės, mažiausiai aštuoniolika sužeistų, iš jų – du vaikai.

„Tania, tai siaubinga! Man 50 metų ir nieko neturiu. Policija mane iš ten išvedė. Pastate buvo daug dūmų. Aš susižeidžiau koją ir to net nepajutau“, – sakė vietos gyventoja.

„Nežinome, kaip išėjome. Buvo tamsus deginantis debesis. Negalime rasti katės. Nežinome, ar ji čia išvis yra ir ar apskritai dar gyva“, – kalbėjo vietos gyventojas.

Neturime kito pasirinkimo, kaip tik kovoti už ukrainiečių gyvybes.

Aukų yra ir Charkivo srities Krasnohrado mieste, kur rusų kariai raketomis sugriovė net dešimt pastatų, žuvo du žmonės, dar du – sužeisti.

„Sužeistas dvylikos metų vaikas, per sprogimą jis buvo kambaryje šalia tėvų, kurie žuvo. Berniuką sprogimo banga išmetė į kiemą, todėl jis liko gyvas“, – sakė Charkivo srities nacionalinės policijos viršininkas Volodymyras Timoško.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tokį Rusijos išpuolį pavadino cinišku, neturinčiu jokių pateisinimų ir parodančiu agresoriaus bejėgiškumą.

„Rusija nesirenka, ką žudyti ir ką kankinti. Visi jai vienodi. Tai – jos pasaulinė politika, todėl neturime kito pasirinkimo, kaip tik kovoti už ukrainiečių gyvybes“, – pasakojo V. Zelenkis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Nerami para ir Zaporižės atominėje elektrinėje. Prieš dvi paras nugriaudėjo net keli galingi sprogimai, tačiau kaltinimai ir toliau tęsiasi iš abiejų pusių. Rusijos gynybos ministerija pareiškė visiškai išjungsianti Zaporižės atominę elektrinę, jei Ukraina tęs prieš ją tariamas atakas. Ukrainos prezidentas dar kartą Rusijos pajėgų pareikalavo pasitraukimo, o pačioje šalyje rengiamasi blogiausiems scenarijams. Rengiamos pratybos, per kurias imituojama branduolinė avarija.

„Rusijos kariuomenė turi pasitraukti iš atominės elektrinės ir visų gretimų teritorijų. Taip pat išvežti savo karinę įrangą. Be jokių sąlygų. Ukraina pasirengusi užtikrinti tinkamą kontrolę“, – tęsė V. Zelenskis.

Kalbos apie Zaporižės atominę elektrinę tęsiasi ir toli nuo fronto linijų, vakariniame Lvivo mieste. Vakar JT generalinis sekretorius Antonijas Guteresas, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Ukrainos prezidentas V. Zelenskis aptarė grūdų eksporto ir nestabilios padėties atominėje elektrinėje klausimus. Žiniasklaidoje taip pat pasirodė informacija, kad Erdoganas neva vizito metu siūlė V. Zelenskiui surengti susitikimą su Vladimiru Putinu.

177-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Mieste vyrauja ir nusivylimo jausmas. Dešimtys Rusijoje įkalintų ukrainiečių giminaičių surengė protesto akciją. Laikydami plakatus jie smerkė tarptautinių organizacijų neveiklumą.

„Turiu klausimų generaliniam sekretoriui A. Guteresui: kodėl jie nesiima veiksmų, kodėl jie nieko nedaro, kai tai yra jų tikslas, jų užduotis. Tai yra dėl ko šios organizacijos egzistuoja“, – kalbėjo protestuotoja Anastasia Zanos.

„Esu iš Mariupolio. Mano vyras – „Azovo“ pulko karys – žmogus, kuris gynė savo žemę. Dabar jis nelaisvėje. Aš nežinau, kokia jo būklė. Su juo neturiu jokio ryšio. Norime, kad Raudonasis kryžius, JT atstovas nuvyktų ten ir pažiūrėtų, kaip jam sekasi“,  – sakė Ukrainos karo belaisvio žmona.

Prieš susitikimą su lyderiais Ukrainos prezidentas aplankė sužeistus karius vienoje iš miesto ligoninių. Jis karius apdovanojo ir padėkojo už jų ryžtą ir drąsą kovoje.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, charkivas, Zaporižė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS