„Viasna“: Baltarusijos ligoninėse tebegydoma apie 100 sužeistųjų, 50 žmonių dingę | Diena.lt

„VIASNA“: BALTARUSIJOS LIGONINĖSE TEBEGYDOMA APIE 100 SUŽEISTŲJŲ, 50 ŽMONIŲ DINGĘ

Baltarusijos ligoninėse tebegydoma apie 100 žmonių, sužeistų per audringus opozicijos protestus po ginčijamų prezidento rinkimų, o dar 50 žmonių yra dingę, trečiadienį sakė žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ atstovas Siarhejus Sysas.

„Šiuo metu dar apie 100 žmonių yra ligoninėse. Tai žmonės, patyrę sunkiausių sužalojimų“ per milicijos susirėmimus su demonstrantais, vykusius po rugpjūčio 9-ąją surengtų prezidento rinkimų, S. Sysas sakė per vaizdo konferenciją  Kijeve.

Pasak jo, sužeistieji yra patyrę galvos traumų ir kojų lūžių, sužaloti guminių kulkų. S. Sysas nurodė, kad iš viso buvo hospitalizuota daugiau kaip 250 žmonių, bet vėliau dalis jų buvo išrašyti.

S. Sysas pažymėjo, kad „Viasna“ toliau vykdo dingusių žmonių paieškas.

„Šiandien nuo ryto iki šio laiko mums pavyko rasti tris žmones iš šio [dingusiųjų] sąrašo. Deja, vienas šiandien, kaip buvo pranešta, mirė karinėje ligoninėje nuo šautinės žaizdos galvoje. Sužalojimas [padarytas] ne gumine kulka, o koviniu šaudmeniu“, – pabrėžė žmogaus teisių centro atstovas.

Jis pridūrė, kad iki šiol Baltarusijoje patvirtintos trijų žmonių mirtys per masinius neramumus ir demonstracijas.

Pasak S. Syso, „Viasna“ dabar aiškinasi visų žmonių, nukentėjusių nuo saugumo pajėgų veiksmų rugpjūčio 9–13 dienomis, veiksmų, tapatybes.

„Šiuo metu beveik visi sulaikytieji – tai yra apie 7 tūkst. žmonių visoje Baltarusijoje – paleisti. Vis dėlto lieka keletas žmonių, kaltinamų administraciniais teisės pažeidimais, baudžiamojoje byloje dėl masinių riaušių. Šiuo metu baudžiamosios bylos [dėl vaidmens protestuose] Baltarusijoje iškeltos apie šimtui žmonių“, – kalbėjo jis.

„Viasna“ renka vaizdo medžiagą apie visus galimus nusikaltimus ir protesto akcijų dalyvių sveikatos sutrikdymą sukėlusius veiksmus. Šiuo metu centras turi vaizdo medžiagos apie daugiau kaip 100 nukentėjusiųjų, ir ketina pateikti ją tarptautinei bendrijai bei toliau naudoti kaip pagrindą kelti kaltinimams už šiuos nusikaltimus.

 

Baltarusijoje vėl suiminėjami protestuotojai

Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS