Vokietija dėl sumažėjusio dujų tiekimo aktyvavo pavojaus režimą | Diena.lt

VOKIETIJA DĖL SUMAŽĖJUSIO DUJŲ TIEKIMO AKTYVAVO PAVOJAUS REŽIMĄ

Vokietijos valdžios institucijos nusprendė aktyvuoti vadinamąjį pavojaus režimą, kuris yra antrasis avarinio plano dėl apsirūpinimo gamtinėmis dujomis etapas, ketvirtadienį skelbia visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

Pirmasis šio plano etapas – ankstyvasis perspėjimas – Vokietijoje buvo paskelbtas kovo pabaigoje.

Apie pavojaus režimo aktyvavimą ketvirtadienį Berlyne pranešęs ekonomikos ministras Robertas Habeckas (Robertas Habekas) tokį žingsnį paaiškino dujų tiekimo iš Rusijos sumažėjimu ir stabiliai aukštomis jų kainomis.

Antrasis etapas aktyvuojamas, jei sutrinka dujų tiekimas arba atsiranda itin didelis dujų poreikis, ir dėl to kyla rimtų apsirūpinimo jomis sunkumų. Tačiau šiame etape daroma prielaida, kad rinka vis dar pajėgi pati išspręsti šias problemas, nesiimant ne rinkos priemonių, tai yra be valstybės įsikišimo.

Pavojaus režimo aktyvavimas nereiškia, kad dujų tiekėjams suteikiama teisė smarkiai išaugusias kainas tiesiogiai perkelti vartotojams. Federalinė tinklų agentūra (Bundesnetzagentur) kol kas neįgyvendins Energetinio saugumo įstatymo atitinkamo straipsnio, nes reguliuotoja kol kas nenustatė „esminio dujų importo sumažėjimo“ fakto, pažymi „Deutsche Welle“.

Trečiasis šio plano etapas – nepaprastoji padėtis – būtų pradėtas taikyti, jei dujų tiekimas pablogėtų tiek, kad jo nebebūtų įmanoma atkurti be valstybės įsikišimo. Tokiu atveju „Bundesnetzagentur“, pasikonsultavusi su tiekėjais, nustato dujų tiekimo vartotojams kvotas, kad pirmiausia būtų užtikrintas labiausiai pažeidžiamų grupių, tokių kaip namų ūkiai, sveikatos apsaugos sistemos įstaigos ir dujas deginančios elektrinės, aprūpinimas.

Praėjusią savaitę Kremliaus kontroliuojamas dujų gigantas „Gazprom“ pareiškė, kad dėl vėluojančio Vokietijos bendrovės „Siemens“ atliekamo kompresorių blokų remonto tiekimas per Baltijos jūrą iki Vokietijos nutiestu dujotiekiu „Nord Stream 1“ mažinamas drastiškai – per du etapus buvo sumažintas 60 procentų. Berlynas tokį sprendimą pavadino „politiniu“.

Vokietijos nusiskundimus dėl dujų Kremlius vadina keistais

Ketvirtadienį Kremlius pareiškė, jog „keista“, kad Vokietija laiko dujų tiekimo iš Rusijos mažinimą politiniu atpildu už Berlyno nepritarimą karui Ukrainoje.

„Jeigu turbiną reikia prižiūrėti arba grąžinti į vietą po remonto, bet ji negrąžinama (...) čia viskas aišku, nėra dvigubos prasmės“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. „Mūsų partneriai vokiečiai puikiai žino apie dujotiekio technologinius aptarnavimo ciklus (...) todėl keista tai vadinti politika“, – pridūrė jis.

D. Peskovas teigė, kad Rusija išlieka „patikima“ gamtinių dujų tiekėja.

Pasak Maskvos, Vokietijos bendrovė „Siemens“ atidėjo komponentų, kuriuos reikėjo remontuoti, grąžinimą į kompresijos stotį, tai privertė Rusiją 60 proc. sumažinti tiekimą „Nord Stream“ dujotiekiu. Ūkio ministras Robertas Habeckas apkaltino Rusiją naudojant dujas „kaip ginklą“ prieš Berlyną, tai kerštas už Vakarų paramą Ukrainai.

Gairės: karas Ukrainoje, Dujos, vokietija, pavojaus režimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS