Vokietijoje per gaisrą zoologijos sode žuvo dešimtys beždžionių | Diena.lt

VOKIETIJOJE PER GAISRĄ ZOOLOGIJOS SODE ŽUVO DEŠIMTYS BEŽDŽIONIŲ

Šiaurės vakarų Vokietijoje veikiančiame Krėfeldo zoologijos sode Naujųjų metų išvakarėse kilęs gaisras pražudė daugiau nei 30 gyvūnų, įskaitant žmogbeždžiones, beždžiones, šikšnosparnius ir paukščius, trečiadienį pranešė administracija.

Policijos teigimu, gaisrą galėjo sukelti dangaus žibintai, paleisti į orą švenčiant Naujųjų metų sutiktuves.

Kai kurie liudytojai pranešė, kad netrukus po vidurnakčio trečiadienį matę netoli Krėfeldo zoologijos sodo skrendančius cilindrinius popierinius žibintus, žurnalistams pranešė miesto kriminalinės policijos vadovas Gerdas Hoppmannas (Gerdas Hopmanas).

„Žmonės pranešė matę dangaus žibintų, skrendančių nedideliame aukštyje netoli zoologijos sodo, o tada kilo gaisras“, – pridūrė G. Hoppmannas.

Policija ir ugniagesiai pirmuosius pranešimus gavo 0 val. 38 min.

Netoli sienos su Nyderlandais esančiame zoologijos sode sudegė visas žmogbeždžionių aptvaras ir žuvo daugiau nei 30 gyvūnų, tarp jų penki orangutanai, dvi gorilos, šimpanzė ir kelios beždžionės, taip pat šikšnosparnių ir paukščių.

Pasak zoologijos sodo direktoriaus Wolfgango Dresseno (Volfgango Dreseno), nuo liepsnų pavyko išgelbėti tik dvi šimpanzes. Gyvūnai apdegė, bet yra stabilios būklės.

„Tai beveik stebuklas, kai 40 metų šimpanzė Bally ir jaunesnis patinas Limbo išgyveno šį pragarą“, – pažymėjo W. Dressenas ir pridūrė, kad gyvūnų prižiūrėtojai yra sukrėsti įvykusios nelaimės.

„Šią gedulo kupiną akimirką mūsų laukia daug darbo, – kalbėjo zoologijos sodo direktorius. – Tai yra neišmatuojama tragedija.“

Zoologijos sodo direktorius taip pat teigė, kad daugelis iš žuvusių gyvūnų atstovavo rūšims, kurios laukinėje gamtoje beveik išnykusios.

Zoologijos sodas pranešė, kad be dviejų išgelbėtų šimpanzių, taip pat nesudegė šalia buvęs beždžionių aptvaras, taigi buvo išgelbėta gorila Kidogo ir kiti šeši jos šeimos nariai.

Kriminalinės policijos atstovas G. Hoppmannas pažymėjo, kad Krėfelde ir daugelyje kitų Vokietijos vietų draudžiama į orą leisti dangaus žibintus bei paragino juos paleidusius asmenis ar ką nors mačiusius žmonės kreiptis į policiją.

Sutikdami Naujuosius metus vokiečiai paprastai vidurnaktį leidžia fejerverkus, tačiau dangaus žibintus leisti draudžiama ir tai daroma nedažnai.

Dangaus žibintai, kurie kartais dar vadinami kiniškais žibintais, yra popieriniai nedideli karšto oro balionai. Azijoje jie šimtmečius buvo naudojami per šventinius renginius.

Pasak G. Hoppmanno, tyrėjai rado ant žemės rado nevisiškai sudegusių žibintų liekanų, o ant kai kurių yra ranka darytų įrašų.

Krėfeldo zoologijos sodas buvo atidarytas 1975 metais ir kasmet pritraukia apie 400 tūkst. lankytojų.

Zoologijos sodas trečiadienį liks uždarytas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Tai 'atbėgėliai' jau ZOO glaudžiasi?.. :s

mokinys

turbūt įsinešė kansarą į guolį, ar fejerverką

Diedukas

gaila bezdzioneliu, bet ,mokytoja sakydavo : zmogus kiles is bezdziones,tai va kodel plusta jos i europa is afrikos ir ne tik is ten... .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS