Vokietijoje sulaikyti keturi paaugliai, įtariami planavę islamistinį išpuolį | Diena.lt

VOKIETIJOJE SULAIKYTI KETURI PAAUGLIAI, ĮTARIAMI PLANAVĘ ISLAMISTINĮ IŠPUOLĮ

  • 3

Policija Vokietijoje sulaikė keturis paauglius, nes įtariama, kad jie planavo islamistinį išpuolį, penktadienį pranešė prokurorai.

 

Jų taikiniais galėjo tapti bažnyčios ir sinagogos.

Dvi merginos ir vaikinas, kuriems yra 15–16 metų, „tvirtai įtariami planavę islamistiniais motyvais paremtą teroro išpuolį“, sakoma prokurorų pareiškime.

Visi trys yra iš Diuseldorfo regiono, pridūrė prokurorai.

Atskirai Štutgarto prokurorai pranešė, kad dar vienas 16-metis sulaikytas „įtariant, kad jis rengėsi sunkiam nusikaltimui, keliančiam pavojų valstybei“.

Kiek vėliau penktadienį Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vidaus reikalų ministras Herbertas Reulas sakė, kad jaunuoliai savo planus aptardavo telefonu.

Policijos konfiskuotuose mobiliuosiuose telefonuose buvo užfiksuoti pokalbiai, kuriuose kaip galimos išpuolių vietos įvardijami Vakarų Vokietijos Dortmundo, Diuseldorfo ir Kelno miestai. Pasak H. Reulo, jie ketino taikytis į bažnyčias ir sinagogas.

H. Reulas teigė buvęs šokiruotas sužinojęs apie jauną įtariamųjų amžių pridūrė, kad tai yra „didžiulis iššūkis visai visuomenei“.

Laikraštis „Bild“ pranešė, kad jaunuoliai, kaip įtariama, planavo surengti išpuolius panaudojant Molotovo kokteilius ir peilius džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vardu.

Pranešime teigiama, kad įtariamieji taip pat svarstė, ar įsigyti šaunamųjų ginklų.

Nuo spalio, kai prasidėjo Izraelio ir palestiniečių grupuotės „Hamas“ karas, Vokietijoje paskelbta aukšto lygio parengtis dėl islamistų išpuolių grėsmės, o šalies vidaus žvalgybos vadovas perspėjo, kad tokių išpuolių rizika yra „reali ir didesnė nei buvo ilgą laiką“.

Sausį policija sulaikė tris asmenis dėl įtariamo planuoto išpuolio, kuris turėjo būti nukreiptas prieš Kelno katedrą Naujųjų metų išvakarėse.

Pastaraisiais metais islamistų ekstremistai Vokietijoje įvykdė keletą smurtinių išpuolių, iš kurių vienas kruviniausių surengtas 2016 metų gruodį, kai sunkvežimis Berlyno kalėdinėje mugėje pražudė 12 žmonių.

Kovą Vokietijoje buvo sulaikyti du su IS siejami afganistaniečiai, įtariami planavę išpuolį aplink Švedijos parlamentą, keršydami už Korano deginimą.

Spalį Vokietijos prokurorai taip pat apkaltino du brolius sirus planavus IS įkvėptą išpuolį prieš bažnyčią Švedijoje.

Remiantis federalinės vidaus žvalgybos agentūros BfV ataskaita, islamistų ekstremistams priskiriamų asmenų skaičius Vokietijoje sumažėjo: 2021 metais jis siekė 28 290, o 2022-aisiais – 27 480.

Tačiau vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser (Nensi Fėzer) sakė, kad islamiškasis ekstremizmas tebėra pavojingas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

RICHARD

merkel su putinu,privare pilnus vakarus sito amaro,,batka jau kelinti metai varo..ruskis mato kad vakarai jau neigalus,,daro ka nori

Tvartelio ožynas

Lauk iš Europos rusakalbius ir islamistus. Tai pasaulio blogis.

pats laikas

visus islamo fundamentalistus ištisomis šeimomis siųsti ten, iš kur atvyko. Tegul kuria "rojų" pas save. Manau staigiai dings noras terorizuoti juos priėmusios šalies gyventojus. Iš karto suaugę pradės geriau kontroliuoti savo vaikus, kai grės vėl grįžti į skurdo šalį. O tai ubagai atvažiuoja ir "daro tvarką".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS