Vokietijoje uždrausta dar viena neonacių grupuotė | Diena.lt

VOKIETIJOJE UŽDRAUSTA DAR VIENA NEONACIŲ GRUPUOTĖ

Vokietija už neapykantos skleidimą uždraudė kraštutinių dešiniųjų neonacių grupuotę „Sturmbrigade 44“, antradienį pranešė vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis.

Pasak H. Seehoferio, ši grupuotė, dar vadinama „Volfsbrigade 44“, „sėja neapykantą“ ir „pasisako už nacistinės valstybės atkūrimą“.

„Visi, kas kovoja prieš pagrindines mūsų liberalios visuomenės vertybes, pajus ryžtingą konstitucinės valstybės reakciją“, – pareiškime nurodė ministras.

Antradienį paryčiais beveik 200 policininkų pradėjo atlikti kratas patalpose, siejamuose su 11 įtariamų grupės narių keliose žemėse.

Policija aptiko tokių ginklų kaip peiliai ir arbaletai, taip pat propagandos elementų, įskaitant svastikas ir nacių vėliavas, informavo Vidaus reikalų ministerija.

Nariai „atvirai reiškė palaikymą Adolfą Hitlerį“, nurodė ministerija ir pridūrė, kad "nežmoniška ideologija besivadovaujančiai" grupuotei „ypač būdinga militaristinė išvaizda“ ir „akivaizdus rasizmas“.

Praėjusių metų liepą prokurorai keliose Vokietijos valstijose surengė kratas šios 2016 metais įsteigtos grupės įtariamų narių butuose.

Šeši asmenys buvo įtariami įkūrus ginkluotą grupuotę organizacijos viduje, tuo metu pranešė teisėsauga.

Žinia apie uždraudimą nuskambėjo Vokietijoje tebetvyrant paaštrėjusiai įtampai dėl ultradešiniųjų ekstremistų veiklos.

Praėjusį mėnesį federaliniai prokurorai apkaltino 12 galimų kraštutinių dešiniųjų sąmokslininkų planavus surengti „teroro išpuolių“ prieš politikus, prieglobsčio prašytojus ir musulmonus.

Vasarį vienas ultradešiniųjų ekstremistas nužudė 10 žmonių ir sužeidė dar penkis Vokietijos centriniame Hanau mieste.

O pernai du žmonės žuvo neonaciui pamėginus patekti į sinagogą Halėje, minint žydų Jom Kipuro šventę.

Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad šalyje nuo 2019 metų fiksuojama daugiau ultradešiniųjų ir antisemitiškų neapykantos nusikaltimų atvejų.

Šių metų pradžioje H. Seehoferis uždraudė dar tris dešiniųjų ekstremistų grupuotes – „Combat 18“, „Nordadler“ ir „Reichsbuerger-Vereinigung“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS