Vokietijos kariuomenė sustabdė misiją Malyje | Diena.lt

VOKIETIJOS KARIUOMENĖ SUSTABDĖ MISIJĄ MALYJE

Vokietija stabdo savo karinę misiją Malyje iki kito pranešimo, penktadienį pranešė Gynybos ministerija Berlyne. Tai – dar vienas smūgis neramios Vakarų Afrikos šalies ir Europos saugumo ryšiams.

Malio vyriausybė ne kartą atsisakė suteikti oro erdvę Bundesvero skrydžiui, kurio reikia karių rotacijai, pranešė atstovas spaudai, o tai reiškia, kad transporto skrydžiai ir žvalgybos operacijos bus nedelsiant sustabdytos.

Vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas sakė, kad Vokietija iš principo yra pasirengusi toliau dalyvauti tarptautinėje taikos palaikymo misijoje, tačiau tik tuo atveju, jei tai parems Malio vyriausybė. Gynybos ministrė Christine Lambrecht sakė dar ketvirtadienį gavusi patikinimą, kad jos kolega Malyje Sadio Camara atkurs skrydžių teisę. „S. Camaros veiksmai neatitinka jo žodžių“, – sakė Ch. Lambrecht.

Maždaug 20 mln. gyventojų turinčiame Malyje nuo 2012 metų įvyko trys kariniai perversmai, šalis laikoma itin nestabilia. Nuo pastarojo perversmo 2021 m. gegužę šaliai vadovauja karinė pereinamojo laikotarpio vyriausybė, teigiama, kad ji palaiko glaudžius ryšius su Rusija.

Praėjusią savaitę Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock apkaltino kariškių vadovaujamą Malio vyriausybę „dar kartą torpedavus“ Bundesvero pastangas.

Vokietija dalyvauja Jungtinių Tautų daugiamatėje integruotoje stabilizavimo misijoje Malyje (MINUSMA) – taikos palaikymo pajėgose, sukurtose siekiant sustiprinti saugumą po 2012 m. tuaregų sukilimo. Susidūrusios su chuntos priešiškumu, Vakarų valstybės iš naujo įvertina savo įsipareigojimus Maliui, Prancūzija ir kitos Europos šalys neseniai išvedė karius, dalyvavusius kovos su terorizmu operacijose prieš islamistus sukilėlius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Okupanten, raus !

Anonimas

ka jus galite tik ten. tik pidarus augint,i ru jega, Varykit namo, fašistai!!!

Zinantys

Perduoda kortas kremliaus gaujai? Fasistai jau seniai lanko Afrikos salis, nori juodukus patraukti karliko rasistu pusen…

SUSIJUSIOS NAUJIENOS