Žemės drebėjimas Albanijoje pareikalavo 50 gyvybių | Diena.lt

ŽEMĖS DREBĖJIMAS ALBANIJOJE PAREIKALAVO 50 GYVYBIŲ

Albanijos ministras pirmininkas Edi Rama (Edis Rama) šeštadienį pranešė, kad antradienį įvykęs stiprus žemės drebėjimas pražudė 50 žmonių, o gelbėjimo operacija yra baigta.

Požeminiai smūgiai, kurių stiprumas siekė 6,4 balo, šalį supurtė antradienį prieš aušrą ir tapo daugiausiai aukų pareikalavusiu žemės drebėjimu per kelis dešimtmečius.

Be namų liko apie 5 000 žmonių.

„Žemės drebėjimo aukų skaičius pasiekė 50, o gelbėjimo operacija baigta“, – pranešė E. Rama ministrų kabineto posėdyje, stengdamasis sulaikyti ašaras.

Per žemės drebėjimą griuvę pastatai palaidojo ne vieną šeimą, o gedintys artimieji ir kaimynai buvo priversti stebėti, kaip šią savaitę gelbėjimo komandos iš griuvėsių traukė žuvusiuosius.

Gynybos ministerijos duomenimis, buvo sužeista apie 900 žmonių, iš kurių 41 vis dar yra hospitalizuoti.

Labiausiai nukentėjo Duresio uostamiestis prie Adrijos jūros pakrantės bei Tumanės miestelis, kur daugybė žmonių įstrigo daugiabučių namų ir viešbučių griuvėsiuose.

Šeštadienį įvyks ir Duresyje žuvusių Lalų šeimos aštuonių narių, įskaitant keturis vaikus, laidotuvės.

Per žemės drebėjimą sugriuvus keturių aukštų namui, išsigelbėjo tik vienas šios šeimos narys, 19-metis Rame (Ramė).

Vaikinas patyrė sunkių sužalojimų ir kartu su kitais dviem nukentėjusiais buvo išgabentas į Italiją, kur jam teikiama specializuota pagalba.

Į viešbučius ar kitus pastatus buvo perkelta beveik 2,5 tūkst. žmonių iš labiausiai nukentėjusių vietovių.

Žemės drebėjimas Albanijoje

Scanpix nuotr.

Dar 3,48 tūkst. žmonių sostinėje Tiranoje, kur niekas nežuvo, apsistojo prieglaudose. Dalis jų vėliau perkelta į priėmimo centrus, o dalis apsistojo pas giminaičius, pranešė E. Rama.

Ministras pirmininkas šeštadienį išreiškė „nuoširdų dėkingumą“ Albanijos ir visos Europos gelbėjimo komandoms, kurios iš griuvėsių ištraukė apie 50 žmonių.

E. Rama penktadienį Duresyje susitiko su Prancūzijos gelbėtojais, pridurdamas, kad „prieš dvi savaites pasaulio futbolo čempionai lankėsi Albanijoje“, turėdamas omenyje „Euro 2020“ atrankos varžybas su Prancūzija,  o dabar į Albaniją atvyko „žmonių gelbėjimo čempionai“, paraše jis tviteryje.

E. Rama taip pat dalyvavo devynių asmenų iš dviejų šeimų, žuvusių Tumanėje, laidotuvėse.

Vienos skurdžiausių Europos šalių, turinčios 2,8 mln. gyventojų, miestai chaotiškai kūrėsi po komunizmo žlugimo 1990 metais.

Ekspertai teigia, kad daug statybų vyko nepaisant taisyklių ir naudojant pigesnes medžiagas.

GALERIJA

  • Žemės drebėjimas Albanijoje pareikalavo 50 gyvybių
  • Žemės drebėjimas Albanijoje pareikalavo 50 gyvybių
  • Žemės drebėjimas Albanijoje pareikalavo 50 gyvybių
  • Žemės drebėjimas Albanijoje pareikalavo 50 gyvybių
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS