Zimbabvės policija protestuotojus išvaikė ašarinėmis dujomis ir smūgiais lazdomis | Diena.lt

ZIMBABVĖS POLICIJA PROTESTUOTOJUS IŠVAIKĖ AŠARINĖMIS DUJOMIS IR SMŪGIAIS LAZDOMIS

Zimbabvėje riaušių policija penktadienį per susirėmimą su opoziciją remiančiais protestuotojais talžė demonstrantus ir į minią paleido ašarines dujas. Šalies vyriausybė ketvirtadienį jau buvo uždraudusi nesankcionuotą protestą, bet demonstrantai, nepaisydami policijos draudimo, susirinko į Hararės gatves pareikšti pasipiktinimą dėl vis blogėjančios šalies ekonominės situacijos.

Nors Zimbabvės teismas atmetė partijos Judėjimas už demokratinius pokyčius (MDC) įteiktą skundą dėl protestų draudimo ir taip pat paskelbė protestą neteisėtu, į sostinės Afrikos vienybės aikštę vis tiek susirinko daugybė žmonių. Opozicinio judėjimo MDC rėmėjai skandavo šūkius, kuriais smerkė policijos naudojamą jėgą, tuo metu policijos pareigūnai paleido į protestuotojus ašarinių dujų. Policijos atstovai taip pat apsupo grupę protestuotojų ir mušė juos guminėmis lazdomis, viena moteris Raudonojo kryžiaus greitosios pagalbos automobiliu išvežta į ligoninę.

„Tai blogiau, nei būdavo kolonijiniais laikais“, – sakė protesto dalyvis, nenorėjęs atskleisti savo tapatybės. AFP naujienų agentūrai jis sakė, kad, nors protestuotojai nėra ginkluoti, policijos pareigūnai esą iš karto ėmė mušti dalyvius, net tuos, kurie tiesiog sėdi gatvėje ir laukia.

Ginkluotos policijos pajėgos penktadienio rytą visame mieste pastatė barikadų, siekdamos atgrasyti protestuotojus. Jie taip pat blokavo automobilius, kurie važiavo MDC partijos būstinės kryptimi. Susidarė didžiulės automobilių spūstys, nes policija stabdė mašinas ir ieškojo gabenamų ginklų. Pareigūnai apieškai stabdė ir pėsčiuosius.

Kelios dienos prieš protestus mažiausiai šeši opozicijos aktyvistai buvo suimti nenustatytų užpuolikų ir kankinami, skelbė Zimbabvės žmogaus teisių nevyriausybinių organizacijų forumas – 21 žmogaus teisių grupės koalicija.

Penktadienio protestas – pirmas toks įvykis po sausio mitingų prieš prezidento Emmersono Mnangagwa‘os sprendimą pakelti degalų kainas. Sausį per susirėmimus su policija žuvo 17 žmonių, tada protestą suvaldyti siekusios policijos pajėgos į minią paleido šūvius.

Jungtinių Tautų duomenimis, maždaug penkiems milijonams Zimbabvės gyventojų šiuo metu reikia pagalbos maistu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS