Pusiaujo Gvinėjoje per sprogimus karinėje bazėje žuvo mažiausiai 20 žmonių, 600 sužeista | Diena.lt

PUSIAUJO GVINĖJOJE PER SPROGIMUS KARINĖJE BAZĖJE ŽUVO MAŽIAUSIAI 20 ŽMONIŲ, 600 SUŽEISTA

Pusiaujo Gvinėjoje mažiausiai 20 žmonių žuvo ir dar keli šimtai buvo sužeisti per keturis sprogimus, driokstelėjusius vienoje karinėje bazėje ir nuniokojusius aplinkinius gyvenamuosius rajonus.

Televizijos TVGE reportaže buvo matyti liepsnojantys ir sugriauti pastatai didelėje teritorijoje aplink Nkoa Ntomos stovyklą šalies ekonomikos sostinėje Batoje, į padangę kilo tiršti juodų dūmų debesys.

Iš nuolaužų buvo traukiami vaikai ir suaugusieji. Sumaišties apimtoje Batos ligoninėje medikų pagalbos laukiantys sužeistieji buvo suguldyti ant grindų.

Sveikatos apsaugos ministerija perspėjo, kad daug gyventojų gali būti likę palaidoti griuvėsiuose.

Prezidentas Teodoro Obiangas Nguema (Teodoras Objangas Nguema) sakė, kad nelaimė įvyko, kai vietos ūkininkų sukeltam gaisrui buvo leista nevaldomai plisti. Liepsnos padegė šaudmenų sandėlius karinėje bazėje, ir šie detonavo.

„Batos miestas tapo nelaimingo atsitikimo auka dėl aplaidumo dalinyje, kuriam buvo patikėta saugoti sprogmenis, dinamitą ir šaudmenis Nkoa Ntomos karinėje stovykloje“, – sakoma T. Obiango Nguemos pranešime.

„Jie užsiliepsnojo ūkininkams deginant ražienas savo laukuose, ir galiausiai tai atvedė prie šių sandėlių sprogimo“, – pridūrė prezidentas.

Gynybos ministerijos duomenimis, per šį incidentą žuvo mažiausiai 20 žmonių, dar apie 600 buvo sužeista.

Dėl gaisro detonavus „didelio kalibro“ šaudmenims smūginės bangos nušlavė daug aplinkinių namų, pridūrė ministerija.

Tarptautinės pagalbos prašymai

T. Obiang Nguema paprašė tarptautinės pagalbos.

Ši nelaimė įvyko Pusiaujo Gvinėjai sunkiu metu „dėl ekonomikos krizės, sukeltos smunkančių benzino kainų ir COVID-19 pandemijos“, sakė valstybės vadovas.

Bata yra didžiausias miestas naftos ir dujų turtingoje Vidurio Afrikos šalyje. Jame gyvena apie 800 tūkst. iš 1,4 mln. šalies gyventojų, dauguma – skurdžiai.

Bata yra žemyninėje šalies dalyje, o sostinė Malabas – vienoje iš salų. Po sprogimų Batoje telefono ryšys tarp abiejų miestų buvo kelias valandas nutrūkęs.

Po sprogimų buvusi Pusiaujo Gvinėjos kolonijinė valdytoja Ispanija per ambasadą Malabe paragino savo piliečius likti namuose.

Nkoa Ntomos stovykloje, kurioje sprogimai driokstelėjo ankstyvą popietę, be kitų dalinių bazuojasi kai kurie kariuomenės specialiųjų pajėgų ir karo policijos padaliniai.

Prezidento sūnus Teodoro Nguema Obiangas Mangue (Teodoras Nhuema Objangas Mangė), einantis už gynybą ir saugumą atsakingo viceprezidento pareigas, televizijos reportaže matomas besilankantis nelaimės vietoje ir tikrinantis padarytą žalą, lydimas savo asmens sargybinių izraeliečių.

Prezidento sūnus, pramintas Teodorinu, laikomas vis labiau tikėtinu savo tėvo įpėdiniu.

78 metų T. Obiangas Nguema Pusiaujo Gvinėjai vadovauja jau 42 metus ir šiuo metu yra ilgiausiai prezidento pareigas einantis asmuo pasaulyje.

Opozicijos veikėjai ir tarptautinės organizacijos neretai kaltina T. Obiangą Nguemą žmogaus teisių pažeidimais.

GALERIJA

  • Pusiaujo Gvinėjoje per sprogimus karinėje bazėje žuvo mažiausiai 20 žmonių, 600 sužeista
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS