Žiniasklaida: Pchenjano raketų paleidimui vadovavo Kim Jong Unas | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: PCHENJANO RAKETŲ PALEIDIMUI VADOVAVO KIM JONG UNAS

  • 2

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) vadovavo „naujo tipo taktinio valdomo ginklo“ paleidimui, kuris buvo „rimtas įspėjimas Pietų Korėjos kariuomenės karo kurstytojams“, penktadienį paskelbė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Kim Jong Unas ketvirtadienį „asmeniškai organizavo ir vadovavo moderniausios ginklų sistemos“ – dviejų trumpo nuotolio raketų, kurios vėliau nukrito jūroje – paleidimui, nurodė KCNA.

Tai buvo pirmas Pchenjano raketų bandymas po ekspromtu Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje (DMZ) birželio 30-ąją surengto Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimo.

Per tą susitikimą susitarta pradėti darbinio lygio derybas, kurios, JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) teigimu, turėjo prasidėti liepos viduryje, bet praėjusią savaitę Pchenjanas sakė, kad joms pavojų kelia kitą mėnesį planuojamos Jungtinių Valstijų ir Pietų Korėjos bendros karinės pratybos.

KCNA nepaskelbė jokių raketų techninių duomenų, tačiau pabrėžė, kad naujausi bandymai yra „rimtas įspėjimas“ Seului, kuris, „nepaisydamas pakartotinių perspėjimų“, ketina rengti bendras pratybas su amerikiečiais.

Pietų Korėjoje dislokuota apie 30 tūkst. amerikiečių karių, o ten kasmet vykstančios karinės pratybos, kuriose dalyvauja dešimtys tūkstančių pietų korėjiečių karių nuolat pykdo Pchenjaną. Šiaurės Korėja tas pratybas vadina invazijos repeticijomis.

Pietų Korėjos kariuomenės stebėtojai sako, kad viena Pchenjano raketa nuskriejo apie 450 km, o kita – 700 km, abi jos įkrito į jūrą tarp Korėjos pusiasalio ir Japonijos.

Toks nuotolis leistų raketoms pasiekti bet kokį taikinį Pietų Korėjoje.

Japonijos gynybos ministras pavadino naujausius Pchenjano bandymus „itin apmaudžiais“, Pietų Korėjos nacionalinio saugumo biuras išreiškė dėl jų „stiprų susirūpinimą“, o JAV paragino baigti tokias „provokacijas“.

Derybos turėtų tęstis

Pasak KCNA, Kim Jong Unas nurodė, kad naujosios raketos gali skristi žemame aukštyje, todėl jas sunku perimti, ir perspėjo Seulą „neignoruoti perspėjimo“.

JAV valstybės sekretorius M. Pompeo savo ruožtu sakė manantis, kad darbinio lygio derybos su Pchenjanu turėtų tęstis. Jo nuomone, naujausi Pchenjano raketų bandymai yra jo derybų taktika.

„Visi bando pasirengti deryboms ir sukurti svertų bei riziką kitai pusei“, – sakė M. Pompeo interviu televizijai „Bloomberg“.

„Tebesame įsitikinę, kad yra diplomatinis kelias į priekį, per derybas pasiektas sprendimas“, – sakė JAV diplomatijos vadovas. Jis teigė nesąs susirūpinęs, kad vėluojama grįžti prie derybų stalo.

„Jei prireiks dar dviejų ar keturių savaičių – gerai“, – sakė M. Pompeo.

Pastarąjį kartą Pchenjanas trumpo nuotolio raketų buvo paleidęs gegužės 9-ąją, o D. Trumpas tai pavadino „labai standartiniu reikalu“, kuris, jo teigimu, nepaveikė jo santykių su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Pchenjanas naują raketų bandymą surengė kitą dieną po to, kai JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas (Džonas Boltonas), kurį dažnai juodina Šiaurės Korėjos žiniasklaida, buvo susitikęs su aukšto rango pietų korėjiečių pareigūnais Seule.

GALERIJA

  • Kim Jong Unas
  • Žiniasklaida: Pchenjano raketų paleidimui vadovavo Kim Jong Unas
  • Žiniasklaida: Pchenjano raketų paleidimui vadovavo Kim Jong Unas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nmn

uuo koks saunuolis! turi savu raketu,o musiskiai prisiperka sutrunijusiu senienu...laikas lt imti pavyzdi is ju,patiems pasigamint raketu ir netik!

Makas

I kokia deze jis savo makaule buvo ikises? :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS