Žiniasklaida: prorusiški separatistai nuteisė myriop marokiečių ir britų kovotojus | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: PRORUSIŠKI SEPARATISTAI NUTEISĖ MYRIOP MAROKIEČIŲ IR BRITŲ KOVOTOJUS

Ukrainoje prorusiški separatistai trečiadienį nuteisė myriop vieną marokiečių ir du britų kovotojus, ketvirtadienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Prorusiškų separatistų apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos aukščiausiasis teismas“ nurodė skirti mirties bausmę Saaudunui Brahimui (Saudunui Brahimui), Aidenui Aslinui (Eidenui Eislinui) ir Shaunui Pinneriui (Šonui Pineriui). Šie asmenys buvo apkaltinti veikę kaip samdiniai Ukrainos pusėje.

Per tris dienas trukusį teismo procesą vyrai pripažino savo kaltę dėl „veiksmų, kuriais buvo siekiama užgrobti valdžią ir nuversti Donecko liaudies respublikos konstitucinę santvarką“, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Kaltinamieji per mėnesį gali apskųsti nuosprendį.

Ketvirtadienį Jungtinės Karalystės vyriausybė pareiškė esanti „labai susirūpinusi“ dėl šių nuosprendžių.

„Akivaizdu, kad tai mums kelia didelį susirūpinimą. Pagal Ženevos konvenciją karo belaisviai turi teisę į kombatanto imunitetą ir jie neturėtų būti persekiojami už dalyvavimą karo veiksmuose“, – sakė ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) atstovas spaudai.

Užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras) tviteryje parašė „visiškai smerkianti nuosprendžio paskelbimą“ A. Aslinui ir Sh. Pinneriui.

„Jie yra karo belaisviai. Tai fiktyvus teismo sprendimas, neturintis jokio teisėtumo. Mano mintys yra su jų šeimomis. Mes ir toliau darome viską, ką galime, kad jas paremtume“, – rašė ji.

Du Britanijos piliečiai balandį pasidavė Mariupolyje, uostamiestyje pietų Ukrainoje, kurį po kelias savaites trukusios apgulties užėmė Rusijos kariai, pranešė „Interfax“.

S. Brahimas pasidavė kovą rytiniame Volnovachos mieste.

106-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Balandį abu britai buvo parodyti per Rusijos valstybinę televiziją, reikalaujant, kad B. Johnsonas derėtųsi dėl jų paleidimo.

Sh. Pinnerio apygardai atstovaujantis parlamento narys Robertas Jenrickas (Robertas Dženrikas) minimą sprendimą pavadino „bjauriu“ ir pareikalavo, kad Rusijos ambasadorius Londone būtų iškviestas „pasiaiškinti dėl šio šiurpaus Ženevos konvencijos pažeidimo“.

Kyjivą remiantis tarptautinis legionas kiek anksčiau pranešė, kad separatistai sučiupo tris užsieniečius kovotojus, įskaitant britą Andrew Hillą (Endrių Hilą), ir galimai ruošiasi surengti jiems egzekuciją.

Tarptautinio legiono Ukrainai ginti (LIDU) atstovas Damienas Magrou (Damjenas Magru) pabrėžė, kad „mirties bausmės įvykdymas belaisviams yra karo nusikaltimas“.

Prorusiški pareigūnai pastarosiomis savaitėmis užsimena, kad sučiuptų ukrainiečių karių, įskaitant pulko „Azov“ kovotojus, gali laukti teismas ir mirties bausmė.

Nuo 1997 metų Rusijoje galioja mirties bausmės moratoriumas, bet taip nėra dviejuose Rytų Ukrainos separatistų dariniuose.

Keturi kovotojai savanoriai iš užsienio jau žuvo kovodami su Rusijos pajėgomis, vasario 24-ąją pradėjusiomis invaziją Ukrainoje, nurodo LIDU – oficiali kovotojų savanorių iš užsienio organizacija. Ji paskelbė žuvusiųjų – olando, australo, vokiečio ir prancūzo – pavardes, bet nenurodė, kada ir kaip jie žuvo.

Maskva šią savaitę paskelbė Ukrainoje nuo savo įsiveržimo pradžios nukovusi „šimtus“ užsienio kovotojų.

Gairės: karas Ukrainoje, marokiečiai, britai, kovotojai, Mirties bausmė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS