Žiniasklaida: Ukraina sutiko su ultimatumu neprisijungti prie NATO, bet V. Putinas persigalvojo | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: UKRAINA SUTIKO SU ULTIMATUMU NEPRISIJUNGTI PRIE NATO, BET V. PUTINAS PERSIGALVOJO

  • 0

Buvęs Rusijos vyriausybės pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Kozakas karo pradžioje esą buvo gavęs Kyjivo sutikimą, kad Ukraina neįstos į NATO. Tačiau tąsyk Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atmetė šį susitarimą, panorėjęs išplėsti „karinės operacijos“ tikslus, rašo „Reuters“.

Pasak nepriklausomų šaltinių, D. Kozakas sakė V. Putinui manantis, kad jo sudarytas susitarimas gali išgelbėti Rusiją nuo būtinybės tęsti plataus masto Ukrainos okupaciją.

Tačiau V. Putinas, kai jam buvo pristatytas susitarimas, aiškiai pasakė, kad šis jam nepatiko. V. Putinas panoro išplėsti dokumentą – tarp susitarimų įtraukti dalies Ukrainos teritorijos aneksiją.

Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas „Reuters“ sakė: „Tai visiškai nesusiję su realybe. Nieko panašaus niekada nebuvo nutikę. Tai absoliučiai klaidinga informacija“.

D. Kozakas pakomentuoti nesutiko.

Ukrainos prezidento patarėjas Michailas Podoliakas nepatvirtino, kad buvo pasiektas preliminarus susitarimas.

„Šiandien aiškiai suprantame, kad Rusijos pusė niekada nebuvo suinteresuota taikiu susitarimu“, – sakė M. Podolyakas.

Du iš trijų šaltinių teigė, kad derybos tariamai vyko iškart po Rusijos invazijos vasario 24 d. Po kelių dienų D. Kozakas gavo Ukrainos sutikimą sąlygomis, kurių siekė Rusija, ir rekomendavo V. Putinui pasirašyti susitarimą, tačiau šis buvo atmestas.

Šiuo metu Ukrainos valdžia nesidera su Rusija, motyvuodama paties Kremliaus nepasirengimu taikiam karo sureguliavimui.

Kyjivas vėl prabilo apie stojimo į NATO perspektyvą, saugumo garantijas, reparacijas, visišką Rusijos kariuomenės išvedimą iš Ukrainos

Gairės: karas Ukrainoje, derybos, NATO, Ukraina, Vladimiras Putinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS