Čilėje - apie Lietuvos žvejus ir UNESCO | Diena.lt

ČILĖJE - APIE LIETUVOS ŽVEJUS IR UNESCO

Tęsdamas valstybinį vizitą Čilės Respublikoje, Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus vakar susitiko su Čilės Prezidente Mišele Bačelet.

Susitikime prezidentai pažymėjo, kad Lietuvos ir Čilės plėtrą buvo sustabdę nedemokratiniai režimai.

„Esame dėkingi Čilei, kuri niekada nepripažino sovietinės okupacijos Lietuvoje ir pirmoji iš Lotynų Amerikos šalių pripažino atkurtą Lietuvos nepriklausomybę", - sakė Prezidentas V. Adamkus.

Lietuvos vadovo nuomone, abiejų šalių patirtis liudija, kokias galimybes suteikia laisvas pasirinkimas kurti savo ateitį.

Lietuvos ir Čilės delegacijų susitikime buvo pabrėžta, kad Čilė Lietuvą laiko idomia ir perspektyvia partnere, su kuria galima siekti abipusės ekonominės naudos ir palankių sąlygų investicijoms, nes kiekviena nauja rinka turi neišnaudotų nišų.

Prezidentas V. Adamkus iškėlė Lietuvos žvejams svarbų klausimą ir paprašė duoti leidimą Lietuvos žvejybos laivams įplaukti į Čilės uostus pasipildyti kuro, vandens ir kitų reikalingų atsargų.

Lietuvos ir Čilės Prezidentai pabrėžė Jungtinių Tautų vaidmenį sprendžiant globalias problemas ir vieningai sutarė, kad efektyvesnei veiklai būtina Saugumo tarybos reforma. Sutarta, kad ligšiolinį konstruktyvų bendradarbiavimą JT organizacijose Lietuvos ir Čilės diplomatai turėtų tęsti remdami kandidatus į abiems šalims svarbius postus. Prezidentas V.Adamkus paprašė Čilės paramos Lietuvos kandidatei į UNESCO generalinės direktorės pareigas ambasadorei Inai Marčiulionytei, kurią palaiko ir kitos Baltijos šalys.

Valstybinio vizito proga Čilės Prezidentė buvo apdovanota Vytauto Didžiojo ordinu su Aukso grandine, o Lietuvos Prezidentui buvo įteiktas Čilės ordinas Už nuopelnus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)