Naikintuvo pilotus iš vandens ištraukę žmonės didvyriais nesijaučia | Diena.lt

NAIKINTUVO PILOTUS IŠ VANDENS IŠTRAUKĘ ŽMONĖS DIDVYRIAIS NESIJAUČIA

Antradienį sudužusio Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvo „L-39ZA Albatross“ pilotus iš Rėkyvos ežero ištraukė „Šiaulių Žalgirio jachtklubo“ darbuotojai.

„Kai gavome pranešimą apie nelaimę, pirma mintis buvo gal kažkas juokauja“, - portalui 1diena.lt sakė jachtklubo administracijos vadovas Arvydas Aukščionis.

Rado dumble

Nors „Šiaulių Žalgirio jachtklubo“ darbuotojų pirmoji mintis gavus pranešimą buvo, jog tai kažkieno nevykęs juokas, tačiau į jį buvo sureaguota iškart. „Mano brolis Gintautas Aukščionis iškart sėdo į katerį ir jau po penkių minučių rado abu sudužusio naikintuvo pilotus“, - pasakojo jachtklubo administracijos vadovas.

Pasak jo, vienas pilotas dar plūduriavo vandenyje, tačiau beveik prie pat kranto, kitas nusileido dumblėtame krante. Abu pilotai buvo įsodinti į katerį ir parplukdyti iki jachtklubo . „Mes buvome įspėti, kad jei pilotai yra sužeisti, iškart kviestume pagalbą, tačiau abu vyrai aiškino, kad jaučiasi gerai ir jokios pagalbos jiems nereikia“, - kalbėjo A.Aukščionis.

Pilotus atlpukdžius į krantą, sraigtasparniu atskrido ir karo medikai. Abu pilotai buvo perduoti jų žinion.

„Nieko čia mes tokio nepadarėme. Jie buvo beveik krante, tačiau ta vieta pelkėta, jie patys iš ten nebūtų išsikapstę“, - šio įvykio nesureikšmino A.Aukščionis.

Vyro teigimu, jiems traukti iš vandens parašiutininkus nėra naujiena – per pratybas ne vienas jų įkrenta į ežerą, tada į pagalbą kariškiai kviečia arčiausiai įvykio vietos esančius „Šiaulių Žalgirio jachtklubo“ darbuotojus.

„Mes čia atliekame lyg gelbėtojų vaidmenį, esame sudarę sutartis su ugniagesiais-gelbėtojais, savivaldybe, turime katerį, budime visą parą, todėl, jei kas atsitinka, pirmiausia pagalbos kreipiamasi į mus“, - sakė A.Aukščionis.

Trečiadienį šio jachtklubo darbuotojai taip pat dirbo kartu su kariškiais. Rėkyvos ežere buvo ieškoma parašiutų. Vieną jų rado patys kariškiai, tačiau antrojo paieškos užtruko. „Kupolą jau radome, dabar ieškome kitų dalių“, - portalui 1diena.lt kalbėjo jachtklubo administracijos vadovas.

Pilotai patyrę

Trečiadienį paskelbta, kad sudužusį naikintuvą pilotavo 26 metų vyr. leitenantas Povilas Stučka bei 36 metų majoras Marius Matulaitis. Šios informacijos Krašto apsaugos ministerija nei patvirtino, nei paneigė.

M.Matulaitis yra vienas žymiausių Lietuvos karo pilotų. Jo skraidymo sugebėjimais lietuviai turėjo progą grožėtis ne vieną kartą.

Pernai liepos 17 d. per Žalgirio mūšio jubiliejaus minėjimą Žalgirio pergalės parke, esančiame prie greitkelio Vilnius–Klaipėda, ties Cinkiškiais M.Matulaitis miniai pasirodė su tuo pačiu orlaiviu ir nustebino savo viražais.

Ne kartą jis savo  sugebėjimus valdyti naikintuvą demontravo „Omnitel 1000 km lenktynių“ stebėtojams, pasirodė minint Nepriklausomybės dieną Kaune, dalyvavo kitų miestų šventėse.

M.Matulaitis buvo vienas iš trijų pilotų, 2003 m. iš oro pasveikinusių neseniai prezidentu tapusį Rolandą Paksą. Per jo inauguraciją, naikintuvai virš sostinės praskrido vos 300 metrų aukštyje.

2004 m. kovo 31 d. M.Matulaitis R.Paksą skraidino orlaiviu L-39, greitai po to jis buvo apdovanotas NATO medaliu.

Rasta juodoji dėžė

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad sudužusio naiktuvo nukritimo vietoje rasta juodoji dėžė. Išklausius, joje užfiksuotus pilotų pokalbius, tikimasi rasti atsakymą kodėl per pratybas ore susidūrė Lietuvos ir Prancūzijos oro policijos naikintuvai.

Trečiadienį avarijos vietoje dar dirba orlaivio sudužimo aplinkybes tiriančios komisijos specialistai.

„Lėktuvo detalės yra ruošiamos evakuacijai į KOP Aviacijos bazę, kur jos bus saugomos. Tyrimą bei darbus apsunkina tai, kad lėktuvas nukrito į pelkėtą vietovę, gruntas šioje vietoje yra nestabilus, daug vandens, vietovė yra nepasiekiama sunkiu transportu. Iškėlimo darbus atlieka keliolikos karių komanda. Nuolaužoms iškelti naudojamas Lietuvos KOP sraigtasparnis Mi-8, tad darbų trukmę įtakoja ir oro sąlygos“, - rašoma KAM pranešime spaudai.

Įvykio vietoje dislokuoti Lietuvos kariuomenės Taikos meto operacinių pajėgų kariai, kurie prie sudužusio ir sudegusio naikintuvo nuolaužų neprileidžia smalsuolių ir padeda tyrimo komisijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

As

Maza ta Lietuvos oro erdve. Vat ir neprasilenke lektuveliai. Visa laime gyvi sveiki liko. Sekmes jiems

lakunas

gal nereikejo tau per Fakso laidotuves skraidyt...

sraigė

Šaunuoliai vyrai. O 1 koment ryt eis į 1-ą klasę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS