„Euro 2024“ karštį pajuto ir lietuviai | Diena.lt

„EURO 2024“ KARŠTĮ PAJUTO IR LIETUVIAI

Vokietijoje vykstančiame Europos futbolo čempionato finalo turnyre šiandien prasidės atkrintamosios varžybos. Lietuviai nedalyvauja „Euro 2024“ batalijose, bet mūsų šalies futbolas šioje šventėje taip pat paliko savo pėdsaką.

Nukeliavo iki aukso

„Savo kailiu pajutome aistringą Europos čempionato atmosferą“, – šypsojosi Stasys Pranevičius.

Kaunietis drauge su Lietuvos komanda dalyvavo Hamburge surengtame Europos benamių futbolo čempionate („Homeless EURO 2024“) ir iškovojo aukso medalius.

Ne pirmą dešimtmetį organizuojamose varžybose dalyvauja priklausomybių turėję ar turintys futbolininkai, taip pat leidžiama pasitelkti ir kelis profesionaliai futbolo nežaidžiančius veteranus.

Pirmą etapą lietuvių laukė rungtynių maratonas. Startas – ne itin sėkmingas: 2:5 pralaimėjo rumunams ir sužaidė lygiosiomis 3:3 su italais, bet vėliau juos palaužė baudinių serijoje – 4:3.

„Atrodė, kad taip pradėję nieko gero nepasieksime. Gal turėjo įtakos tai, kad rungtyniavome kiek neįprastu formatu, didesnėje aikštėje, su rankinio žaidimui pritaikytais vartais. Kėliniai truko po 8 minutes. Tačiau netrukus apsipratome, įsibėgėjome ir grupėje užėmėme antrą vietą, į priekį praleidome tik vengrus“, – pasakojo Lietuvos delegacijos vadovas S. Pranevičius.

Mūsiškiai 7:4 nugalėjo belgus, 8:5 – vokiečius, 4:1 – vengrus, 5:2 – švedus ir 6:1 – lenkus.

Per varžybas grupėje Vengrijos komanda surinko 18 taškų, Lietuvos – 17, Lenkijos – 15. Toliau išsirikiavo Rumunijos (14), Italijos (11), Švedijos (6), Vokietijos (3) ir Belgijos (0) ekipos.

Pusfinalyje Lietuvos atstovai 2:0 pranoko lenkus, o vengrai 5:3 – rumunus. Finale mūsiškiai po atkaklios kovos 4:2 privertė kapituliuoti Vengrijos rinktinę.

„Iniciatyva buvo mūsų, bet lydėjo ir sportinė sėkmė: varžovai turėjo progų įvarčiams, bet jomis nepasinaudojo, o mes įmušėme“, – pripažino pašnekovas.

Čempionato rikiuotė: 1. Lietuva, 2. Vengrija, 3. Rumunija, 4. Lenkija, 5. Italija, 6. Švedija, 7. Vokietija, 8. Belgija.

Renginys: varžybos vyko oficialioje „Euro 2024“ sirgalių zonoje, turnyrą prižiūrėjo UEFA. / sozialsport.org nuotr.

Sužavėjo olandų šėlsmas

Benamių čempionatas vyko oficialioje „Euro 2024“ sirgalių zonoje, tad ten taisykles griežtai reguliavo ir patį turnyrą prižiūrėjo Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA).

Lietuvos delegacija nepraleido progos apsilankyti Hamburgo „Volkspark“ stadione, talpinančiame beveik 50 tūkst. žiūrovų. Jame, be kita ko, prisimenamas ir mūsų šalies futbolas. Kai čia rungtyniauja „Hamburger SV“ klubas, stadione išskleidžiama didžiulė vėliava su Valdo Ivanausko inicialais. Legendinis futbolininkas „Volkspark“ arenoje rungtyniavo 1993–1997 m. ir kelis sezonus buvo vienas geriausių savo pozicijos žaidėjų visoje Vokietijos bundeslygoje.

Per Europos čempionato kovas taip pat buvo matyti lietuviškų trispalvių, bet jos paskendo Nyderlandų ir Lenkijos vėliavų jūroje (pergalę 2:1 iškovojo olandai). Galiausiai lenkai grupėje liko paskutiniai ir pirmi atsisveikino su „Euro 2024“, o Nyderlandų vienuolikė finišavo trečia ir aštuntfinalyje egzaminuos Rumunijos rinktinę.

„Iš arti pamatėme sirgalių šėlsmą, kai šie užplūdo miesto gatves. Į Hamburgą atvyko 40 tūkst. olandų ir keli tūkstančiai lenkų, jie spalvingai ir triukšmingai linksminosi gatvėse nuo ryto iki vakaro, o galiausiai suplūdo į stadioną palaikyti saviškių“, – įspūdžiais dalijosi S. Pranevičius.

Vengrai turėjo progų įvarčiams, bet jomis nepasinaudojo, o mes įmušėme.

Skris į Seulą

Liepą Lietuvos benamių rinktinė Lenkijoje žais dar viename dideliame turnyre, kuriame atskirai vyks ir dailiosios lyties atstovių varžybos.

Organizatoriai pastaraisiais metais skiria nemenką dėmesį ir moterims, turinčioms žalingų priklausomybių, integruoti į normalų gyvenimą.

Pagrindinis sezono startas numatytas rugsėjį – lietuvių laukia išvyka į Pietų Korėją. Seule vyks pasaulio čempionatas („Homeless World Cup“).

Pernai Sakramente (JAV) mūsų šalies komanda tarp kelių dešimčių rinktinių pateko į atkrintamąsias varžybas ir užėmė 7-ą vietą.

Pasak S. Pranevičiaus, tokios išvykos nebūtų įmanomos be rėmėjų, prisidedančių prie kilnios idėjos ir sveiko gyvenimo būdo propagavimo. Lietuvos benamių rinktinė dėkoja ją parėmusiai Lietuvos futbolo federacijai (LFF) ir „Hummel“ prekės ženklo (direktorius Artūras Krukis) atstovams mūsų šalyje.

GALERIJA

  • „Euro 2024“ karštį pajuto ir lietuviai
sozialsport.org nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS