Futbolo specialistus stebina lėtai bundantys milžinai | Diena.lt

FUTBOLO SPECIALISTUS STEBINA LĖTAI BUNDANTYS MILŽINAI

Pirmoji sensacija Europos futbolo čempionate įliejo dar daugiau intrigos prieš paskutinį grupių etapo ratą. Šią savaitę spręsis, kurios komandos tęs pasirodymą "Euro 2020" atkrintamosiose varžybose, o kurios krausis lagaminus kelionei namo.

Regis, tik neseniai prasidėjęs Senojo žemyno pirmenybių pirmasis etapas jau artėja finišo link. Vakar pasirodymą A grupėje baigė Italijos, Velso, Šveicarijos ir Turkijos rinktinės. Šiandien jų pėdomis paseks B ir C grupių komandos.

"Kaip gali nepatikti čempionatas, kuriame kandžiojasi net autsaideriai?" – šyptelėjo buvęs Lietuvos rinktinės trenerių štabo narys Vitalijus Stankevičius.

"Euro 2020" kovas įdėmiai sekantis futbolo specialistas savaitgalį išvydo ne vieną netikėtą rezultatą, tačiau labiausiai jį nustebino mūšis Budapešte. Savo arenoje žaidę vengrai atlaikė pasaulio čempionų prancūzų šturmą (1:1) ir pelnė pirmąjį tašką F grupėje.

Herojiškai besigynusi Lenkijos rinktinė atėmė iš ispanų (raudoni marškinėliai) svarbius du taškus. (Scanpix nuotr.)

– Treneri, kiek įtakos sėkmingam vengrų pasirodymui turi tai, kad jie jau antrą mačą žaidė palaikomi savo sirgalių "Puškašo" arenoje?

– Be jokios abejonės. Kai tokias istorines savo rinktinei rungtynes žaidi turėdamas beveik 60 tūkst. sirgalių palaikymą, nori nenori kojos pačios tave neša. Jau pirmajame mače su portugalais vengrai kovėsi pagirtinai ir, nors pralaimėjo 0:3, rezultatas visiškai neatspindi jėgų santykio. Šeimininkai palūžo prieš pat pabaigą, praleidę pirmąjį įvartį. Rizikavo, bandė lyginti ir atsivėrė, o Cristiano Ronaldo ir kompanija to nedovanojo. Su prancūzais scenarijus buvo kitoks. Vengrai prieš pat pertrauką įmušė pirmieji ir visą spaudimą perkėlė ant pasaulio čempionų pečių.

– Kodėl prancūzai neatsakė įvarčių lietumi?

– Progų tikrai buvo. Kai Antoine Griezmannas išlygino, atrodė, kad jie pratęs sėkmingą atkarpą, tačiau to neįvyko. Į akis krito pernelyg didelis prancūzų pasitikėjimas savo atakų lyderiu Kylianu Mbappe. Taip, šis puolėjas yra vienas geriausių pasaulyje, tačiau pernelyg dažnai imasi iniciatyvos. Turint tokius atakos žaidėjus kaip Karimas Benzema, A.Griezmannas ir kiti, tikrai galima dažniau dalytis kamuoliu paskutinėje atakų fazėje. Kaip tai daro belgai ar italai.

Vokiškasis mersedesas pagaliau užsikūrė. Po pergalės prieš portugalus vokiečiai taps vienais pagrindinių čempionato favoritų.

– Savo gerbėjus nemaloniai stebina ir Ispanijos rinktinė. Jei paskutiniame ture neįveiks slovakų, ispanai labai realiai gali atsisveikinti su čempionatu jau po grupių etapo...

– Tokiai valstybei tai būtų katastrofa. Lygiosiomis su ispanais šeštadienį sužaidę lenkai, atvirkščiai, nusipelno gražių žodžių. Turėdami ribotus išteklius ir vieną superpuolėją Robertą Lewandowskį, jie išspaudė maksimumą. Tas pirmasis taškelis jiems, kaip ir vengrams, suteikia šansą pakovoti dėl trečiosios vietos grupėje.

– Skustuvo ašmenimis balansavo ir stabiliausia rezultatų prasme laikoma Vokietijos ekipa. Kas trukdė įsibėgėti galingajai "Die Mannschaft"?

– Vokiškasis mersedesas pagaliau užsikūrė. Po pergalės prieš portugalus vokiečiai taps vienais pagrindinių čempionato favoritų. Žinoma, kai pralaimi pirmąsias rungtynes su prancūzais, o antrosiose jau 15-ąją min. atsilikinėji 0:1, reikia labai tvirto charakterio, kad nepradėtum panikuoti. Bet ne veltui yra posakis, kad futbolą žaidžia visi, o titulus laimi vokiečiai. Komanda įrodė, kad turi pakankamai meistriškumo ir valios, siekiant ilgai laukto Europos čempionų titulo.

– Kokias įdomias tendencijas pastebite "Euro 2020"?

– Europos čempionatams tai tampa įprasta, bet nebeliko akivaizdžių autsaiderių. Nėra beviltiškų komandų. Net debiutantė Šiaurės Makedonija arba santykinai kuklios Suomija, Vengrija kaunasi kaip lygios su lygiomis su favoritais ir potencialiai gali atimti taškų iš grupės lyderių. Kalbant apie išskirtinius šių metų turnyro bruožus, labai šlubuoja 11 m baudinių realizacija. Iš devynių smūgių nuo žymos įmušti tik keturi įvarčiai. Tai labai mažas procentas, nes 11 m baudinys futbole, kaip baudos metimas krepšinyje, šimtaprocentinė proga.


Rezultatai

Vengrija–Prancūzija 1:1 (1:0). Budapeštas, "Puškas" arena, 55 998 žiūrovai. A.Fiola (45+2 min.) / A.Griezmannas (66).

Portugalija–Vokietija 2:4 (1:2). Miunchenas, "Allianz" arena, 12 926 žiūrovai. C.Ronaldo (15), D.Jota (67)/ R.Diasas (35, į savo vartus), R.Guerreiro (39, į savo vartus), K.Havertzas (51), R.Gosensas (60).

Ispanija–Lenkija 1:1 (1:0). Sevilija, "La Cartuja" stadionas, 11 742 žiūrovai. A.Morata (25)/ R.Lewandowskis (54).

Anglija–Škotija 0:0. Londonas, "Wembley" stadionas, 20 306 žiūrovai.

Švedija–Slovakija 1:0 (0:0). Sankt Peterburgas, "Gazprom" arena, 11 525 žiūrovai. E.Forsbergas (77 iš 11 m).

Kroatija–Čekija 1:1 (0:1). Glazgas, "Hampden Park" stadionas, 5 607 žiūrovai. I.Perisičius (47 min.) / P.Schickas (37 min.).


D grupė

1. Čekija 1 1 0 3:1 4

2. Anglija 1 1 0 1:0 4

3. Kroatija 0 1 1 1:2 1

4. Škotija 0 1 1 0:2 1


E grupė

1. Švedija 1 1 0 1:0 4

2. Slovakija 1 0 1 2:2 3

3. Ispanija 0 2 0 1:1 2

4. Lenkija 0 1 1 2:3 1


F grupė

1. Prancūzija 1 1 0 2:1 4

2. Vokietija 1 0 1 4:3 3

3. Portugalija 1 0 1 5:4 3

4. Vengrija 0 1 1 1:4 1

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nors tas gerai

Lietuvoje futbolas mires. Liko vien ExPertai:)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS