Lietuvių kieme – varžovų futbolo šventė | Diena.lt

LIETUVIŲ KIEME – VARŽOVŲ FUTBOLO ŠVENTĖ

Eilinis 2020 m. Europos futbolo čempionato atrankos varžybų "langas" Lietuvos futbolo mėgėjams dovanojo neeilinę galimybę išvysti Vilniuje elitines rinktines ir ryškiausius pasaulio futbolininkus.

Rungtynėse su Ukraina ir Portugalija LFF stadionas buvo pilnutėlis, o Lietuvos sostinė kelias rugsėjo dienas alsavo futbolu. Nors Lietuvos futbolo rinktinė šioje futbolo šventėje išskirtiniais pasiekimais nesužibėjo ir į savo sąskaitą įsirašė dar du stambius pralaimėjimus, vyriausiasis treneris Valdas Urbonas lietuvių žaidime įžvelgė pozityvių poslinkių.

"Manau, kad po šių rungtynių galėsime pasakyti, jog nesame visiški "lūzeriai", galime susikaupti ir susikauti net ir su Europos čempionais", – po rezultatu 1:5 pralaimėtų rungtynių su Portugalija konstatavo V.Urbonas. Tokiam pareiškimui Lietuvos rinktinės strategą įkvėpė faktas, kad anksti praleidę įvartį lietuviai nenuleido rankų ir kibo į atlapus tituluotiems varžovams. Pirmo kėlinio viduryje po Manto Kuklio perdavimo nuo kampinio gairelės Vytautas Andriuškevičius pasiuntė kamuolį į portugalų vartus ir rezultatą išlygino. Vėliau lietuviai ne tik pasiaukojamai gynėsi, bet ir stengėsi patys kontroliuoti kamuolį bei kontratakuoti. Tokia rungtynių eiga šiek tiek išmušė iš vėžių Portugalijos futbolininkus, tačiau antrame kėlinyje aukštesnę pavarą įjungę varžovai galiausiai įrodė savo pranašumą.

Svariausiai prie Portugalijos rinktinės pergalės prisidėjo keturis įvarčius pelnęs varžovų ekipos lyderis Cristiano Ronaldo. Nors buvo daug abejonių, ar 34 metų futbolininkas išbėgs ant dirbtinės LFF stadiono vejos, C.Ronaldo žaidė 80 minučių ir palikdamas aikštę sulaukė skambių Lietuvos futbolo mėgėjų aplodismentų. Po rungtynių su Lietuva 8 taškus turinti Portugalijos rinktinė B grupėje pakilo į antrą vietą. Grupėje pirmauja 13 taškų turinti Ukrainos rinktinė. Ukrainiečiai rugsėjo 7 d. Vilniuje 3:0 įveikė lietuvius, o jų pergale ypač džiaugėsi nuostabią atmosferą LFF stadione sukūrę futbolo mėgėjai iš Ukrainos.

Manau, kad po šių rungtynių galėsime pasakyti, jog nesame visiški "lūzeriai", galime susikaupti ir susikauti net su Europos čempionais.

Europos čempionato atrankos varžybose 1 tašką per penkerias rungtynes surinkusi Lietuvos rinktinė B grupėje užima paskutinę – šeštą vietą. Šiame atrankos cikle lietuvių dar laukia akistatos su Ukraina, Serbija ir Portugalija. Visos šios rinktinės tęsia kovą dėl vietos 2020 m. Europos futbolo čempionate. Lietuvos rinktinė turi tik teorines galimybes pakilti iš turnyrinės lentelės dugno. Vis dėlto, pasak V.Urbono, nepaisant pralaimėjimų Lietuvos rinktinė juda teigiama linkme. "Per vieną dieną niekas nepasidaro. Reikia atsirinkti žaidėjus, įvertinti jų charakteristikas, numatyti jiems pozicijas, atrasti taktinį išsidėstymą, kuris mums yra optimalus. Tai buvo mano pirminiai darbai ir aš esu patenkintas, kaip mes vystomės ir progresuojame. Jau atsirinkome 20–25 žaidėjų branduolį, žmones, kurie gali atstovauti Lietuvai tarptautinėje arenoje. Kita vertus, dar turime ir nemažą rezervą, nes paskutinėse rungtynėse žaidėme be rinktinės lyderių Fedoro Černycho ir Arvydo Novikovo", – pažymėjo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris.

KOMENTARAS

Aurelijus Skarbalius

Futbolo treneris

Kodėl po rungtynių su Portugalija jautėsi lengva euforija? Nes niekas rimtai netikėjo, kad lietuviai gali pasipriešinti varžovams, realiai galvojo, kad net ir pralaimėjimas 0:4 ar 0:5 nebus toks jau blogas rezultatas žaidžiant su geriausia Europos komanda. O mes ir įvartį įmušėme, ir kurį laiką su Europos čempionais žaidėme lygiosiomis. Ar prisimenate, kada dar buvo toks visuotinis džiaugsmas rinktinės pasirodymu po pralaimėjimo 1:5? Anaiptol, bet koks panašus pralaimėjimas lietuviams būdavo tarsi gyvenimo pabaiga.

Manau, kad reikia vertinti abejas rungtynes – tiek su Ukraina, tiek su Portugalija. Aš jose įžvelgiau du esminius skirtumus – kaip lietuviai žaidė be kamuolio ir kaip – su kamuoliu. Žaisdami be kamuolio mes tiesiog galime atsistoti prie savo baudos aikštelės ir aklinai gintis, tikintis, kad galbūt pavyks išspausti nulines lygiąsias. Taip buvo bandoma žaisti pirmame rungtynių su Ukraina kėlinyje. Bet tose rungtynėse lietuviai geriau atrodė antrame kėlinyje, kai visa komanda pabandė pakilti aukščiau ir gynybinius veiksmus pradėti jau varžovų aikštės pusėje. Aišku, tuo metu varžovai jau turėjo dviejų įvarčių persvarą, bet vis tiek lietuviai pabandė pakeisti žaidimo braižą ir sugebėjo sukelti tam tikrų nepatogumų ukrainiečiams.

Žaisti su kamuoliu mums buvo labai sudėtinga. Ypač su Ukraina, nes ukrainiečiai labai greitai kamuolį atimdavo ir labai nenoriai jį atiduodavo. Kita vertus, komandos žaidimas su kamuoliu priklauso ir nuo to, kokius žaidėjus pasirinko treneris. Šiandien Lietuvos rinktinėje geriausiai žaidimą organizuoja Mantas Kuklys. Bet visi žinome, kad Mantas nėra geras gynybinio pobūdžio žaidėjas, jis dažnai nespėja paskui savo oponentus. Todėl treneriai yra priversti ieškoti kitokių sprendimų, eksperimentuoti su žaidėjų pozicijomis, jų vietomis taktinėje schemoje.

Žiūrėkime į abejų rungtynių turinį. Žaisdama su kamuoliu Lietuvos rinktinė dvikovoje su Portugalija retsykiais rodė gerą kombinacinį žaidimą ir netgi vertė portugalus padirbėti gynyboje. Bet jei paskaičiuosime, kiek buvo smūgių į lietuvių vartus rungtynėse su Ukraina ir Portugalija, teks pripažinti, kad portugalai atakavo žymiai dažniau ir pavojingiau. Taip, Ernestas Šetkus su portugalais padarė vieną grubią klaidą, bet nuo klaidų neapsaugoti net ir geriausi žaidėjai. Tačiau tas pats E.Šetkus atrėmė bent 3–4 "mirtinus" portugalų žaidėjų smūgius iš pačių pavojingiausių zonų ir jei ne jis, rezultatas būtų dar skaudesnis. Apskritai portugalai į mūsų vartus smūgiavo 26 kartus, net 14 kartų kamuolys skriejo į vartų stačiakampį, o įmušė 5 įvarčius. Ukrainiečiai smūgiavo 14 kartų, pataikė 8 ir įmušė 3 įvarčius. Jie fantastiškai išnaudojo savo pirmuosius šansus, to portugalai nepadarė, o paskui užtikrintai kontroliavo žaidimo eigą, versdami lietuvius bėgioti be kamuolio.

Mes esame komanda, kurios taktinis žaidimo planas priklausys nuo varžovų.

Tad aš nematau čia jokio pagrindo euforijai. Pripažinkime, kad vyriausiasis Lietuvos rinktinės treneris verčiasi per galvą mėgindamas pasiekti geriausią įmanomą rezultatą čia ir dabar. Mes esame komanda, kurios taktinis žaidimo planas priklausys nuo varžovų. Bus rungtynių, kai mums teks gintis visa komanda nuo vidurio linijos ir kontratakuoti, bus rungtynių, kuriose teks naudoti didelį spaudimą, bus rungtynių, kai varžovai mus spaus, o mums teks mušti kamuolį kuo toliau. Net ir su Portugalija matėme, kad kai futbolininkai pabando įžaisti kamuolį ir jiems tai pavyksta, visas rinktinės žaidimas įgauna naujų spalvų. Bet kiek tokių rungtynių mes turime? Pagal dabartines mūsų galimybes, siekti rezultato galime tik patikimai žaisdami gynyboje, nesuteikdami varžovams progų prie savų vartų ir labai efektyviai išnaudodami savo progas puolime. Aišku, bus rungtynių, kai patiems reikės kurti žaidimą, ir mūsų žaidėjai turi be jokių papildomų treniruočių ar apmokymų žinoti, koks yra nacionalinės rinktinės žaidimo modelis, kad galėtų iš karto eiti į aikštę ir žaisti.

Aš manau, kad po šių keleto rungtynių jokiu būdu nereikėtų pasiduoti kažkokiai euforijai, nes faktai rodo, kad džiaugtis nėra kuo. Kita vertus, neturėtume mėgautis ir negatyvu. Turime adekvačiai vertinti situaciją. Reikalaukime atsakomybės iš federacijos, kad būtų viešinami visų rinktinių žaidimo taktiniai ir strateginiai planai, kad visuomenė žinotų, pagal kokius kriterijus vieni ar kiti žaidėjai atrenkami į jaunimo rinktines. Turime išgirsti ir LFF techninio direktoriaus Patricko De Wilde mintis apie darbą su rinktinėmis. O dar svarbiau, kad mes patys – treneriai, žurnalistai, futbolo mėgėjai – turime laisvai dalintis mintimis ir pastebėjimais, rengti nemokamus seminarus, susitikimus su treneriais, nes tik dirbdami visi drauge judėsime į priekį.

RUNGTYNIŲ STATISTIKA

Rugsėjo 7 d.

Lietuva – Ukraina 0:3 (0:2). Įvarčiai: 7 min. O.Zinčenko, 27 min. Marlos, 62 min. R.Malinovskij.

Rugsėjo 10 d.

Lietuva – Portugalija 1:5 (1:1). Įvarčiai: 28 min. V.Andriuškevičius; 7 (iš 11 m), 62, 65 ir 76 min. C.Ronaldo, 90+2 min. W.Carvalho.

Turnyrinė padėtis

B grupė

1. Ukraina 5 4 1 0 11-1 13

2. Portugalija 4 2 2 0 10-4 8

3. Serbija 5 2 1 2 10-12 7

4. Liuksemburgas 5 1 1 3 5-8 4

5. Lietuva 5 0 1 4 4-15 1

(Vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai).

GALERIJA

  • Aurelijus Skarbalius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS