Lietuvos futbolininkų ryžtą airiai sutramdė įvarčiais | Diena.lt

LIETUVOS FUTBOLININKŲ RYŽTĄ AIRIAI SUTRAMDĖ ĮVARČIAIS

"Rezultatas – neigiamas, bet aikštėje buvo ir šis tas pozityvaus", – po trečios iš eilės nesėkmės pasaulio futbolo čempionato atrankos C grupėje sakė Lietuvos rinktinei vadovavęs Tomas Ražanauskas. Mūsiškiai 1:4 pralaimėjo Šiaurės Airijos komandai.

Neišvengė COVID-19

Vilniuje vykusių rungtynių rezultatas galėjo būti kitoks, tačiau 64 min. Arvydas Novikovas nerealizavo 11 m baudinio. Tuo metu Šiaurės Airijos vienuolikė pirmavo 2:1.

"Šis momentas – kertinis. Tačiau tai yra futbolas, nieko nepadarysi. Arvydas – mūsų lyderis, manau, jei kitose rungtynėse baudinys vėl bus, jis jį realizuos, o šįkart buvo ne jo diena", – teigė T.Ražanauskas, pavadavęs koronavirusu susirgusį vyriausiąjį trenerį Valdą Ivanauską.

T.Ražanausko nuomone, pakankamai užtikrintai į žaidimą įsiliejo mūsų jaunimas, tai akcentavo ir su kolegomis nuotoliniu būdu komunikavęs V.Ivanauskas.

Teisėjų brigadai vadovavusi prancūzė Stephanie Frappart skyrė iš viso tris 11 m baudinius. Abiem savo šansais pasinaudojo airiai.

Suabejojo eksperimentu

Per dvikovą su Šiaurės Airijos futbolininkais jauniausia Lietuvos ekipos vidurio gynėjų pora Edgaras Utkus (21 metų) ir Benas Šatkus (20 metų) sunkiai tvarkėsi su savo užduotimis ir tiesiogiai prisidėjo prie kelių varžovų įvarčių.

Jaunųjų kolegų žaidimą ir rinktinės pasirodymą pakomentavo buvęs Lietuvos rinktinės gynėjas, Vilniaus "Žalgirio" ir Marijampolės "Sūduvos" kapitonas Algis Jankauskas.

– Mačo rezultatas – neguodžiantis. Ar toks pat buvo ir žaidimas?

– Jei vertintume žaidimo turinį – jis nebuvo toks tragiškas, kaip rodo rezultatas. Mūsiškiai drąsiai pradėjo mačą, bandė atakuoti, kurti progų galimiems įvarčiams. Kurį laiką airiai vien tik atsimušinėjo. Tai buvo geras ženklas, bet viskas pasikeitė svečiams įmušus pirmą įvartį. Ir tuo atveju, ir mušant trečiąjį buvo mūsų gynėjų nesusikalbėjimo, nepatirties apraiškų. Išties gaila, kad leidome įmušti taip lengvai. Ankstesnės rinktinės taip pat pralaimėdavo, bet dėl įvarčių varžovams reikėdavo pasistengti kur kas labiau.

Treneris deklaravo, kad jaunins komandą, todėl laikėsi žodžio. Bet ar oficialios rungtynės – tinkamiausias laikas tokiems eksperimentams?

– Lietuvos rinktinės pagrindinėje sudėtyje debiutavo iškart keturi jaunuoliai, du iš jų bene atsakingiausios pozicijos žaidėjai. Ne veltui vėliau gynyba ne sykį eižėjo vidurio zonoje. Ar vyriausiasis treneris V.Ivanauskas nepasikarščiavo į starto sudėtį išleisdamas tiek jaunimo?

– Treneris deklaravo, kad imsis pokyčių ir jaunins komandą, todėl jis laikėsi savo žodžio. Bet man kyla klausimas: ar oficialios rungtynės yra tinkamiausias laikas tokiems dideliems eksperimentams? Galbūt tai buvo galima išbandyti per draugiškus mačus. Manau, kad su airiais turėjo žaisti geriausi šiuo metu vidurio gynėjai, nepaisant, ar jie jauni, ar užsigrūdinę. Dabar susiklostė taip, kad jaunuoliams teko atlaikyti patyrusių priešininkų išpuolius ir jie tikrai verti pagyrimo už pastangas, kovingumą, tačiau kai kurios klaidos buvo išties vaikiškos. Kad ir situacija su antru 11 m baudiniu į mūsų vartus. Nemanau, kad tuo atveju, kai kamuolys palieka aikštę, buvo būtina taip kietai atitverti varžovą.

– Galbūt šį pasaulio čempionato atrankos ciklą lietuviai nieko nebesitiki, todėl jį aukoja dėl ateities pergalių?

– Augintis jaunimą reikia, bet jei mes kelerius metus aukosime rezultatą, vargu ar sirgaliai bus patenkinti. Visi nori pergalių dabar, o ne po kelerių metų, todėl rinktinės treneriams teks atlaikyti didelę kritikos bangą. Bėda ta, kad mūsų žaidėjų resursai yra labai riboti. Iš kur rinktinė gali pasipildyti jaunimu? Aš dabar žaidžiu Pirmoje lygoje, kurioje labai daug legionierių. Tas pats ir A lygoje. Tai kur jaunimas tobulės ir augs iki rinktinės lygio? Manau, kad Lietuva, nebūdama futbolo šalis, kaip tik turi sudaryti visas sąlygas perspektyviems savo futbolininkams ir visomis išgalėmis juos tempti iki jaunimo bei nacionalinės rinktinių lygio.

– Kiek įtakos mačo eigai galėjo turėti tai, kad šalia komandos nebuvo V.Ivanausko? Ar nuotolinis vadovavimas komandai atstoja normalų darbą?

– Kai kuriais momentais vyriausiojo trenerio tikrai reikia ant atsarginių suolo, nes gyvai jis mato daugiau detalių, gali greičiau koreguoti pirminius savo sprendimus, perduoti nurodymus žaidėjams. Bet abejoju, kad šįkart tai būtų pakeitę žaidimo eigą...

– V.Ivanauskas apgailestavo per pirmas rinktinės treniruotes turėjęs vos aštuonis aikštės žaidėjus. Esą A lygos klubai galėtų patausoti kandidatus į nacionalinę komandą ir jų nevarginti stovyklos išvakarėse. Ką jūs manote?

– Klubai sprendžia savo užduotis ir savo interesų dėl rinktinės tikrai neaukos. Būtų keista, jei Vilniaus "Žalgiris" žaistų be savo lyderių, prarastų taškus, bet džiaugtųsi, kad leido pailsėti rinktinės žaidėjams. Šioje situacijoje klausimą reikėtų kelti ne klubams, o lygai dėl jos tvarkaraščio. Ar tikrai nebuvo galimybės A lygos rungtynes perkelti diena anksčiau, užuot žaidus prieš pat rinktinės stovyklos pradžią?

– Jau rytoj lietuvių laukia kitas pasaulio čempionato atrankos egzaminas su Bulgarijos komanda. Ar mūsiškiai spės atgauti jėgas, žinant, kad jų laukia ir kelionė į Sofiją?

– Nieko nepadarysi, reikia pratintis prie tokio ritmo. Juolab kad bulgarai žaidė tą pačią dieną kaip mes. Tik jų varžovai buvo dar stipresni ir rungtynės vyko išvykoje. Tikėkimės, kad mūsų rinktinės treneriai ras rezervų ir Bulgarijoje pasirodys sėkmingiau.

Laukia bulgarai

Bulgarijos futbolininkai atėmė tašką iš Europos čempionų italų – Florencijoje įvykęs mačas baigėsi 1:1.

Italijos ekipa po Federico Chiesos įvarčio (14 min.) pirmavo iki 40 min., kai rezultatą išlygino Atanasas Ilievas.

Fortūna: anot trenerio T.Ražanausko, šįkart rugsėjo 2-oji buvo ne A.Novikovo diena – žaidėjas nerealizavo 11 m baudinio. / lff.lt nuotr.

A grupėje Portugalijos ekipa 2:1 įveikė Airijos vienuolikę. Nugalėtojams abu įvarčius pelnęs Cristiano Ronaldo tapo rezultatyviausiu visų laikų nacionalinių rinktinių žaidėju (111 įvarčių). Ankstesnis rekordas priklausė iraniečiui Ali Daei (109 įvarčiai).

B grupėje pirmą nesėkmę patyrė ispanai – svečiuose 1:2 pralaimėjo švedams, o D grupėje prancūzams nepavyko palaužti Bosnijos ir Hercegovinos ekipos – 1:1.

E grupėje estai net 2:5 nusileido belgams, o G grupėje Latvijos rinktinė 3:1 įveikė Gibraltaro atstovus.

Statistika

Lietuva–Šiaurės Airija 1:4 (0:1). Vilnius, Lietuvos futbolo federacijos stadionas, 1 612 žiūrovų.

Teisėja S.Frappart (Prancūzija).

Įvarčiai: 20 min. D.Ballardas (0:1), 52 min. C.Washingtonas (11 m, 0:2), 55 min. R.Baravykas (1:2), 67 min. Sh.Lavery (1:3), 82 min. P.McNairas (11 m, 1:4).

Lietuva: E.Šetkus, V.Slavickas (nuo 74 min. D.Barauskas), B.Šatkus, E.Utkus, R.Baravykas, L.Mėgelaitis, O.Verbickas (nuo 80 min. K.Uzėla), J.Lasickas, F.Černychas (nuo 80 min. E.Jankauskas), A.Novikovas, E.Dubickas (nuo 74 min. D.Kazlauskas).

Šiaurės Airija: B.Peacockas-Farrellas, M.Smithas (nuo 89 min. T.Flanaganas), J.Lewisas, D.Ballardas, C.Cathcartas, J.Thompsonas (nuo 82 min. A.McCalmontas), P.McNairas, S.Davisas, Sh.Lavery (nuo 82 min. K.Lafferty), C.Washingtonas (nuo 82 min. J.Jonesas), A.McCannas.

Komandų rodikliai. Smūgiai į vartus – 13:10, smūgiai į vartų plotą – 3:6. Kampiniai – 6:5. Nuošalės – 2:2. Žaidimo laikas su kamuoliu – 48 proc. ir 52 proc. Kamuolio perdavimai – 418 (tikslūs 335, 80 proc.) ir 437 (tikslūs 343, 78 proc.). Pražangos – 14:5.

C grupė

1. Italija  3  1  0  7:1  10

2. Šveicarija  2  0  0  4:1  6

3. Š.Airija  1  1  1  4:3  4

4. Bulgarija  0  2  2  2:6  2

5. Lietuva  0  0  3  1:7  0

GALERIJA

  • Fortūna: anot trenerio T.Ražanausko, šįkart rugsėjo 2-oji buvo ne A.Novikovo diena – žaidėjas nerealizavo 11 m baudinio.
  • Nenuolaidžiavo: teisėjų brigadai vadovavusi prancūzė S.Frappart skyrė iš viso tris 11 m baudinius.
lff.lt nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

LKL

Okam tos pergalės reikalingos,svarbu gauti atlyginimą,štai čia visa teorija ir praktika,

Anonimas

Lietuvoj pasirodo dar rinktinė yra... nejuokinkit...cha cha... :-D

Užpelkis

Jokio ryžto ten net kvapo nebuvo. Kai kurių žaidėjų pozicijos buvo anekdotinės. Pvz. Utkus gynyboje. Kaip karvė ant ledo. Treneriai parodė visišką nekompetenciją. O Lietuvos futbolas yra visiško lavono būsenoje. Žaidėjų lygis neatitinka net elementarių tarptautinių standartų. Ir visiem nusispjauti. Ir LFF, ir šalies valdžiai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS