Pasirašyta sutartis dėl „Anderlecht“ ugdymo sistemos | Diena.lt

PASIRAŠYTA SUTARTIS DĖL „ANDERLECHT“ UGDYMO SISTEMOS

  • 0

Pirmadienį Lietuvos futbolo federacijos (LFF) būstinėje vyko spaudos konferencija, kurioje buvo pristatytas Nacionalinės futbolo akademijos (NFA) valdymo perdavimas „Be1SC“ įmonei bei pasirašytas LFF ir Briuselio „Anderlecht“ klubo susitarimas dėl jaunimo ugdymo sistemos įdiegimo Lietuvoje.

Anot E. Stankevičiaus, dešimt metų veikusi NFA neatnešė norimų rezultatų, o jos išlaikymas kainavo brangiai. Todėl buvo priimtas sprendimas perleisti akademijos vystymą įmonei, kuri suinteresuota parengti aukšto meistriškumo sportininkus.

„Dėliojant 2019 metų biudžeto gaires, buvo priimtas sprendimas nefinansuoti NFA akademijos tokia apimtimi, kokia buvo ankščiau. Manau, kad kainos ir kokybės santykis neatitiko realybės – rezultatai ir pradžioje dėti lūkesčiai nebuvo išpildyti. Metų pradžioje peržiūrėjome NFA restruktūrizavimo galimybes ir priėmėme sprendimą perleisti šį juridinį vienetą „Be1“ kompanijai“, - pasakojo E. Stankevičius.

Turėdama tinkamą infrastruktūrą ir sąlygas treniruotėms, NFA ir toliau išliks vienu iš jaunimo rinktinių stovyklų centrų bei bus vienas iš kelių futbolo centrų Lietuvoje. E. Stankevičius teigė: „Jaunimo rinktinės, kiek įmanoma, daugiau laiko praleis NFA patalpose, kuriose maitinsis, gyvens ir treniruosis. Turime išnaudoti tokią infrastruktūrą, taip sutaupysime lėšų, kurios ankščiau buvo išleidžiamos ne visiškai tikslingai“.

„Lėšos, kurios įprastai buvo skiriamos NFA, dabar bus nukreiptos į jaunimo ugdymą Lietuvoje. Pinigai bus skirti „Anderlecht“ jaunimo ugdymo programos įdiegimui, techninių direktorių programos palaikymui ir kitiems svarbiems aspektams“, - kalbėjo LFF generalinis sekretorius.

VŠĮ „Be1Sc“ įkurta 2017 metais, vedama idėjos užauginti naują kartą, siekiančią aukščiausių sportinių tikslų ir konkurencingą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, pritaikant moderniausią ir efektyviausią sportininkų rengimo praktiką. Pasak įmonės vadovo A. Markevičiaus, iki šiol lengvaatlečiu ugdymu užsiėmusi kompanija sieks prisidėti prie bendro Lietuvos futbolo žaidėjų ugdymo progreso.

„Žingsnis perimti akademiją nebuvo lengvas. Greiti rezultatai neįvyks, veiklos modelį pakeisti nėra lengva ir mes suprantame, kaip tai yra sunku, tačiau su komanda jau kibome į darbus. Tikiuosi, po penkių-dešimties metų pamatysime rezultatus. Pirmiausia, rinksime į grupes vaikus nuo penkerių metų amžiaus. Dabar akademijoje esanti 2004 m. gimusių vaikų grupė bus vyriausia. Su daugeliu trenerių ir darbuotojų jau teko atsisveikinti, bet planuojame kviesti futbolo specialistus iš užsienio, kurie atsivežtų kitokią ir naudingą futbolo kultūrą bei užaugintų naują lietuvių trenerių asistentų kartą“, - sakė A. Markevičius.

LFF praėjusią savaitę taip pat pasirašė sutartį su „Anderlecht“ klubu dėl pasaulyje garsios ir eilę aukščiausios klasės futbolininkų išugdžiusios „Anderlecht“ akademijos jaunimo ugdymo sistemos įsigijimo ir įdiegimo Lietuvos akademijose. Sutartis galios iki 2022 metų, o joje įrašyta galimybė pratęsti susitarimą dar dviem metams.

Projekte dalyvauja 18 komandų, kurios naudosis „Anderlecht“ programa bei treniruočių proceso valdymo įrankio platforma „Prosoccer data“. Visoms akademijoms kiekvieną mėnesį bus skirtos dotacijos, jog jose atsirastų techninio direktoriaus pozicijos. Per metus kiekvienai akademijai bus skirta 100 tūkst. eurų.

„Anderlecht“ programos rezultatai kalba patys už save – išauginta eilė pasaulinės klasės Belgijos futbolininkų, jos kokybiškumas pripažįstamas visame pasaulyje. Todėl džiugu, kad pasirašėme sutartį ir nuo šiol programos implementavimas vyks pilnu pajėgumu. Tai yra puiki galimybė akademijoms nuosekliu darbu prisidėti prie mūsų jaunimo ugdymo vystymo. Visi įrankiai yra suteiki, dabar laikas atsiraitoti rankoves ir vieningai dirbti dėl bendro tikslo”, - teigė LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Programos įgyvendinimą kuruos ir akademijų darbą seks projekto vadovas Deimantas Bička, kuris teigia tikintis projekto sėkme.

„Kiekvienais metais numatomas veiksmų planas, kuris bus adaptuojamas pagal tai, kaip dirbs Lietuvos futbolo akademijos. Šiais metais numatyti trys „Anderlecht“ atstovų vizitai pas mus, o taip pat vieneri Lietuvos futbolo techninių direktorių techniniai mokymai Briuselyje. Kas mėnesį tarp federacijos ir „Anderlecht“ darbo grupės vyks internetinės konferencijos, kuriose bus aptariama, kaip vyksta bendradarbiavimas, kas pavyksta ir kur reikėtų pasitempti. „Anderlecht“ nėra tas klubas, kuris kažką parduoda ir pamiršta. Jie viską seka ir tai mus įpareigoja „neužmigti“ šioje srityje. Į bendradarbiavimo sutartimis su Lietuvos akademijomis įrašyti kriterijai, pagal kuriuos mokyklos turi tobulėti ir vystyti savo veiklą. Neveiksmingai dirbanti akademija gali būti eliminuota iš projekto“, - dėstė D. Bička.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS