Salės futbolo rinktinė prieš pasaulio čempionatą: pamažu į priekį | Diena.lt

SALĖS FUTBOLO RINKTINĖ PRIEŠ PASAULIO ČEMPIONATĄ: PAMAŽU Į PRIEKĮ

Pasaulio salės futbolo čempionatas 2020-aisiais vyks greičiausiai ne penkiuose, o trijuose mūsų šalies miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, o renginio biudžetą sudarys beveik 12 mln. eurų. Tai patvirtino Lietuvos futbolo federacija (LFF).

Problema – viešbučiai

Pasaulio salės čempionate kitąmet rugsėjo 12 – spalio 4 d. dalyvaus 24 rinktinės iš Europos, Azijos, Afrikos, Centrinės ir Pietų Amerikos, Šiaurės Amerikos bei Okeanijos.

"Norėjome, kad stipriausios pasaulio salės futbolo rinktinės apsilankytų penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose, tačiau susidūrėme su problema – Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) reikalavimus atitinkančių viešbučių stygiumi, – sakė LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius. – Praeitą savaitę su FIFA atstovais apžiūrėjome ne vien pagrindines Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių arenas, bet ir potencialias treniruočių bazes, svarstėme, kokių remonto darbų reikia. Dėl to FIFA specialistams didesnių klausimų nekilo, tačiau, įvertinus viešbučius, paaiškėjo, kad Panevėžys ir Šiauliai negali suteikti reikiamo lygio apgyvendinimo paslaugų."

2011-aisiais Panevėžyje ir Šiauliuose vyko Europos krepšinio čempionato kovos ir krepšininkai buvo įsikūrę šiuose miestuose, bet, pasak LFF generalinio sekretoriaus, FIFA reikalavimai – gerokai aukštesni.

"Visos komandos turi gyventi keturių arba penkių žvaigždučių viešbučiuose, o Panevėžyje ir Šiauliuose tokių paprasčiausiai nėra. Net ir Klaipėdoje yra tik vienas tokio lygio viešbutis, tad kelioms komandoms teks gyventi Palangoje", – konstatavo E.Stankevičius.

Kiek prisidės Vyriausybė?

Vilniuje vis dar atviras treniruočių bazės klausimas. E.Stankevičiaus teigimu, šiuo metu svarstomi įvairūs variantai.

"Sostinėje salės futbolui tiktų buvusio Lietuvos edukologijos universiteto, taip pat ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto sporto salės, tačiau joms reikia ne vien naujo parketo – būtina atlikti ir rimtus renovacijos darbus. FIFA atstovai siūlo treniruotes rengti "Ryto" krepšinio klubo arenoje. Taip pat svarstome galimybes specialiai čempionatui pakloti parketą ant "Sportimos" maniežo dangos, bet tai būtų tik laikinas sprendimas. Šiuo metu tariamės su Vilniaus miesto savivaldybe, deriname galimus treniruočių tvarkaraščius, bet jau dabar akivaizdu, kad visiškai naujos salės futbolo arenos Vilniuje tikrai nebus", – pastebėjo LFF generalinis sekretorius.

Jo teigimu, pasaulio čempionato biudžetą turėtų sudaryti maždaug 12 mln. eurų. Vis dar vyksta derybos su FIFA dėl pelno už parduotus bilietus dalybų ir viešbučių paslaugų apmokėjimo. Laukiama ir Lietuvos Vyriausybės atsakymo.

Džiaugiamės, kad mūsų nacionalinę rinktinę į pasaulio čempionatą veda aukščiausios kategorijos specialistas.

"Mūsų parengtame biudžeto projekte numatyta, kad Vyriausybė skirs 4,2 mln. eurų. Už šiuos pinigus miestai galėtų susitvarkyti varžybų ir treniruočių arenas, sumokėti už nuomą, taip pat įsigyti oficialų, salės futbolo varžyboms tinkamą parketą", – paaiškino E.Stankevičius.

Pergalių kol kas nedaug

Lietuvos salės futbolo rinktinė pasaulio čempionate dalyvaus šeimininkės teisėmis, tad nerungtyniaus atrankos varžybose.

Per pastarąjį pusmetį ukrainiečio Jevgenijaus Ryvkino treniruojami mūsų šalies futbolininkai žaidė šešerias kontrolines rungtynes: su Andoros ekipa pasidalijo po pergalę (6:3 ir 2:3), pralaimėjo Kirgizijos (2:6 ir 1:3) bei Gruzijos (1:7 ir 3:5) ekipoms.

Gegužę mūsiškiai kartu su Estijos, Latvijos, Rusijos ir Ukrainos klubais varžėsi dėl Baltijos taurės. Iškovojusi dvi pergales ir patyrusi dvi nesėkmes Lietuvos rinktinė užėmė trečią vietą.

Pasak J.Ryvkino, kol kas neverta tikėtis geresnių rezultatų.

"Kai pradėjau dirbti, supratau, kad bus labai sudėtinga. Deja, Lietuvos salės futbolo lygis gerokai žemesnis nei infrastruktūra pasaulio čempionatui. Tačiau mes privalome garbingai atstovauti šaliai geriausių planetos komandų forume, – kalbėjo J.Ryvkinas. – Man reikėjo laiko, kad įvertinčiau Lietuvos salės futbolo galimybes ir rasčiau strateginį sprendimą, kuris mums leistų nueiti kelią, kurį daug šalių eina dešimtmečius. Tai skausmingas sprendimas, bet kitaip per tokį trumpą laiką bus sunku kažką padaryti. Juk iki šiol salės futbolas Lietuvoje buvo it pagalbinė sporto šaka didžiajam futbolui. Nėra profesionalių salės futbolo klubų, tad natūralu, kad dauguma futbolininkų pavasarį persikelia į didžiojo futbolo komandas, derina žaidimą su darbu. Kad galėtume rinktinėje realizuoti aukšto lygio salės futbolo idėjas, mums reikia suburti geriausius žaidėjus į vieną branduolį ir nuosekliai su jais dirbti, tobulinti įgūdžius per kontrolines rungtynes su stipresniais varžovais. Manau, kad mažais žingsniukais mes judame į priekį, o kelyje į kokybiškai naują lygį svarbiausiu atramos tašku taps Kaune įsteigtas nacionalinės salės futbolo rinktinės žaidėjų treniruočių centras."

Treniruojasi Garliavoje

Šiuo metu Garliavos sporto centre nuolatos treniruojasi septyni Lietuvos rinktinės nariai, kartu sportuoja ir keliolika salės futbolo mėgėjų iš Kauno.

"Mano tikslas buvo sukviesti mažiausiai 12 rinktinės žaidėjų, bet kai kurie futbolininkai dėl darbų ir užimtumo negalėjo prisijungti prie treniruočių. Tačiau įgauname pagreitį, jaučiama pažanga. Turime bent septynis jaunus, talentingus žaidėjus, kurių specializacija – tik salės futbolas. Puikiai suprantu, kad treniruojasi kol kas ne visi geriausi. Du iš tų septynių vaikinų žaidžia Anglijoje ir treniruotis gali tik vasarą. Todėl buvome priversti pasitelkti kitus žaidėjus, kad treniruočių procesas būtų sklandus. Tačiau taip visą laiką nebus. Daug bendravau su žaidėjais, kurie dabar pasinėrę į didįjį futbolą. Preliminariai sutarėme, kad baigę sezoną jie visą savo laiką ir jėgas skirs tik salės futbolui. Tikiuosi, kad galiausiai mes turėsime bent dvylikos žaidėjų branduolį, dėl kurių pasaulio čempionate neteks raudonuoti", – tikino J.Ryvkinas.

"Labai smagu, kad sudarytos sąlygos dirbti vasarą, tobulėti ir neatitrūkti nuo salės futbolo. Viskas – į gera", – pridūrė Lietuvos salės futbolo rinktinės kapitonas Justinas Zagurskas.

Anot E.Stankevičiaus, šiuo metu svarstomi du komandos pasirengimo pasaulio čempionatui modeliai.

"Pirmasis: sezono metu rinktinės nariai kelis kartus per savaitę renkasi į treniruotes, o tam tikromis dienomis dalyvauja varžybose. Antrasis: suburti geriausius žaidėjus į vieną komandą ir visą laiką treniruotis drauge, dalyvauti Baltijos lygos čempionate, komerciniuose turnyruose, žaisti draugiškas rungtynes. Deja, žaisdami tik Lietuvos čempionate futbolininkai tobulės ne taip, kaip reikia rinktinei", – sakė E.Stankevičius.

Sulaukėme pasiūlymų net iš Brazilijos rinktinės, bet mes dar nesame pasirengę tokio lygio iššūkiams.

Pasiūlymai – ir iš brazilų

J.Ryvkinas atkreipė dėmesį, kad be geriausių žaidėjų Lietuvos salės futbolo čempionatas patirtų didelį smūgį ir pasiūlė kompromisą.

"Man, kaip treneriui, geriau būtų nuolat dirbti su viena komanda. Bet jei mes tai darytume nuo lapkričio, manau, kad tokiu būdu sugriautume nacionalinį čempionatą. Todėl sezono metu turėtume rengti tik po kelias treniruotes, o nuo 2020-ųjų balandžio iki pat pasaulio čempionato žaidėjai treniruotųsi rinktinės rengimo centre ir žaistų vienoje ekipoje", – teigė treneris.

Šiemet rudenį mūsų šalies salės futbolininkai dalyvaus tarptautiniame turnyre Kinijoje, kur taip pat rungtyniaus šios šalies ir Maroko bei Malaizijos ekipos.

"Buvo labai sudėtinga gauti kvietimą, nes varžybų lygis bus tikrai aukštas. Tikiuosi, kad pavyks surinkti daugumą pajėgiausių žaidėjų ir pamatysime pirmuosius mūsų darbo vaisius. Ketiname rengti draugiškus susitikimus su Ukrainos aukščiausiosios lygos komandomis, o gruodį numatomas Baltijos šalių taurės turnyras, – apie rinktinės planus kalbėjo J.Ryvkinas. – 2020-aisiais irgi nestokosime kontrolinių varžybų. Sulaukėme pasiūlymų net ir iš Brazilijos rinktinės, bet mes dar nesame pasirengę tokio lygio iššūkiams. Futbolininkai turi jausti, kad gali siekti rezultato, bet žaisdami su pajėgiausiomis pasaulio ekipomis to padaryti negalėsime. Todėl dabar susitinkame su lygiaverčiais arba šiek tiek stipresniais varžovais, kad suprastume, ką mes iš tiesų galime nuveikti pasaulio čempionate. Tikiu, kad žaidėjai išmoks visas pamokas ir pasaulio čempionate matysime kokybišką, konkurencingą Lietuvos rinktinę", – optimistiškai į ateitį žvelgė J.Ryvkinas.

"Federacija visiškai pasitiki vyriausiuoju treneriu J.Ryvkinu. Džiaugiamės, kad mūsų nacionalinę rinktinę į pasaulio čempionatą veda aukščiausios kategorijos profesionalas. Reaguojame į visą adekvačią mūsų futbolo bendruomenės kritiką, bet būtent treneris priima sprendimus ir už juos atsako. Mūsų salės futbolo specialistai galėtų mokytis iš jo ir perimti gerąją praktiką", – reziumavo E.Stankevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tautietis

Gerai, būk geras nenusišnekėk o geriau pasidžiauk, kad Lietuvai suteikta tokia teisė

gerai

Tikrai gerai , kad šiai rinktinei vadovauja [ treniruoja ] geras treneris. Tačiau žaidžia ne treneris.... Labai įdomi situacija, neturime nei viešbučių , nei geros rinktinės [ mūsų futbolo lygį žino greičiausiai ir "naujagimiai"....]...ir sugalvojome rengti tokį aukšto lygio turnyrą. Matyt neadekvačiai galvojančių futbolo biurokratų pas mus yra nemažai - kokie šalies futbolo biurokratai [ vadovai ], tokie ir futbolininkai...fantaziorai. Pradžioje išmokime žaist, o tada renkime turnyrus . Aišku , pradžioje nešokime ant pačių aukščiausių. Tikrai džiugina geras, savikritiškas rinktinės atžvilgiu , specialistas iš Ukrainos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS