Teismas: FIFA ir UEFA piktnaudžiavo savo padėtimi nepritardamos Europos superlygai | Diena.lt

TEISMAS: FIFA IR UEFA PIKTNAUDŽIAVO SAVO PADĖTIMI NEPRITARDAMOS EUROPOS SUPERLYGAI

  • 0

Ispanijos teismas pirmadienį nusprendė, kad futbolą valdančios FIFA ir UEFA piktnaudžiavo savo padėtimi, siekdamos užkirsti kelią Europos superlygos sukūrimui.

Pirmadienio sprendimas atkartojo gruodžio mėnesio Europos Teisingumo Teismo (ETT) nutartį, kurioje abiem organizacijoms nurodyta „nutraukti antikonkurencinį elgesį“.

Ispanijos teismas Superlygos organizatorių iškeltoje byloje pareiškė, kad FIFA ir UEFA „nepagrįstai ir neproporcingai apribojo“ laisvą konkurenciją rinkoje

Europos superlygą aktyviai remia didžiausi Ispanijos futbolo klubai – Madrido „Real“ ir „Barcelona“. Tačiau daugelis kitų Europos klubų atsisakė ją paremti.

Vis dėlto pirmadienio sprendimo taikymo sritis neaiški, nes jis susijęs su reglamentais, kurie jau yra visiškai perrašyti.

Ieškinį Ispanijos sostinės komerciniame teisme pareiškė „A22 Sports Management“, trijų pakopų 80 klubų projekto organizatorė.

„A22 Sports Management“ pateikti šį ieškinį paskatino ETT sprendimas. Gruodį ETT nusprendė, kad Superlygos draudimas prieštarauja Europos teisei, nurodydamas, kad UEFA neturi aiškių kriterijų, pagal kuriuos būtų galima leisti ar uždrausti naujus turnyrus.

„Iš principo negalima nustatyti draudimo ar apribojimo, kitaip tariant, uždrausti bet kokį kitą projektą ateityje“, – pirmadienį priimtame sprendime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, paaiškino teisėja Sofia Gil Garcia (Sofija Gil Garsija).

„Pripažinti, kad yra priešingai, būtų tolygu sutikti su bet kokio futbolo varžybų projekto, konkuruojančio su dabartine Čempionų lyga, draudimu“, – tęsė ji.

Tačiau Ispanijos nebuvo tarp 26 Europos šalių, kurios vasarį pasirašė bendrą deklaraciją prieš tokius projektus kaip Superlyga.

2021-aisiais 12 elitinių Europos futbolo klubų inicijuotas pirmasis Superlygos pasiūlymas greitai žlugo po Anglijos klubų sirgalių pasipriešinimo ir UEFA bei FIFA grasinimų.

Tačiau šią žiemą projektas buvo atgaivintas, ETT nusprendus, kad FIFA ir UEFA prieštaravimas nebuvo grindžiamas skaidriais, objektyviais, nediskriminaciniais ir proporcingais kriterijais.

Ši spraga buvo panaikinta 2022-ųjų birželį UEFA priėmus naujas ir daug išsamesnes taisykles.

„Šis sprendimas nereiškia, kad vadinamoji Superlyga buvo patvirtinta ar įteisinta“, – gruodį pareiškė UEFA, reaguodama į ETT sprendimą.

„Sprendimas nėra galutinis ir nieko naujo svarbaus nepateikia“, – nurodė Ispanijos futbolo lygos „La Liga“ vadovas Javieras Tebasas (Chavjeras Tebasas), griežtai prieštaraujantis Europos superlygos projektui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS