Vengrijos stadionai nušvis nacionalinės vėliavos spalvomis | Diena.lt

VENGRIJOS STADIONAI NUŠVIS NACIONALINĖS VĖLIAVOS SPALVOMIS

Keletas Vengrijos futbolo klubų trečiadienį per Europos futbolo čempionato Vokietijos ir Vengrijos komandų varžybas apšvies savo stadionus nacionalinės vėliavos spalvomis, abiejose šalyse įsiplieskus ginčams dėl Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) sprendimo.

Antradienį UEFA atmetė Miuncheno miesto planus per Europos čempionato Vokietijos ir Vengrijos rinktinių rungtynes apšviesti „Allianz“ areną vaivorykštės spalvomis, taip išreiškiant paramą LGBT bendruomenei ir protestą prieš vieną Vengrijoje priimtą įstatymą.

Protestuojant prieš šį UEFA sprendimą, kurį pasmerkė Vokietijos užsienio reikalų ministras ir Vokietijos LGBT grupės, varžybų dieną vaivorykštės spalvomis nušvis kiti svarbūs Miuncheno objektai ir kai kurie Vokietijos stadionai.

Vengrijos didžiausio futbolo klubo „Ferencvaros“ prezidentas Gaboras Kubatovas antradienį paragino Vengrijos klubus nušviesti savo stadionus nacionalinėmis spalvomis.

Pasak G. Kubatovo, kuris taip pat yra premjero Viktoro Orbano valdančiosios partijos „Fidesz“ pirmininko pavaduotojas, šią iniciatyvą paskatino vienos kraštutinių pažiūrų „Ferencvaros“ grupės skundai dėl „provokuojančių naujienų“ apie vaivorykštės vėliavos spalvas Miunchene.

„Nuspalvinkime visą stadioną raudona, balta ir žalia spalvomis! Tėvynė – visų svarbiausia !“, – feisbuke parašė G. Kubatovas.

Prie šios iniciatyvos planuoja prisijungti ir kiti klubai, įskaitant MTK klubą Budapešte ir DVSC – rytiniame Debrecene. Abiejų šių klubų vadovybė yra susijusi su „Fidesz“ politikais.

Vengrijos valstybinės operos direktorius  Szilveszteras Okovacsas (Silvesteras Okovačas) taip pat pranešė, kad vienas iš jo įstaigai priklausančių pastatų Budapešte taip pat nušvis nacionalinės vėliavos spalvomis.

Antradienį Vengrijos užsienio reikalų ministras  Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas) pareiškė, kad UEFA priėmė „teisingą sprendimą“ atsisakydama padėti surengti „politinę provokaciją“ prieš Vengriją.

Nacionalistinių pažiūrų 58 metų V. Orbanas, aistringas futbolo sirgalius ir nacionalinės komandos rėmėjas, pastaraisiais mėnesiais daro didelį teisinį spaudimą LGBT bendruomenei.

Likus kelioms valandoms iki „Euro 2020“  mačo tarp Vengrijos ir Portugalijos komandų praėjusią savaitę Vengrijos parlamentas priėmė įstatymą, draudžiantį homoseksualumo ir lyties keitimo „skatinimą“ tarp nepilnamečių. Šio įstatymo kritikų teigimu, naujasis teisės aktas yra dar griežtesnis nei Rusijos kovos su „gėjų propaganda“ įstatymas.

Praėjusiais metais Vengrija uždraudė homoseksualioms poroms įsivaikinti vaikus. Šį žingsnį, kaip reta, sukritikavo vienas žymus šalies sportininkas.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame įraše, sulaukusiame prieštaringų gerbėjų reakcijų, Vokietijos „RB Leipzig“ gretose rungtyniaujantis Vengrijos vartininkas Peteris Gulacsi (Pėteris Gulačis) išreiškė solidarumą su „vaivorykštės šeimomis“ ir teigė, kad „visi turi teisę į lygybę“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonas

Šaunuoliai vengrai, tegu tai būna šviesaus lproto saulėtekis. Pagarba UEFA

SUSIJUSIOS NAUJIENOS