Ž. Grudzinskas apie debiutą UEFA Jaunimo lygoje: laukia labai sunkios rungtynės | Diena.lt

Ž. GRUDZINSKAS APIE DEBIUTĄ UEFA JAUNIMO LYGOJE: LAUKIA LABAI SUNKIOS RUNGTYNĖS

Antradienį Lietuvos futbolo bendruomenė išvys istorinį įvykį LFF stadione – Vilniaus FK „Žalgirio“ debiutines rungtynes prestižiniame UEFA Jaunimo lygos turnyre.

Nuo 19:00 valandos „Žalgiris“ žais pirmąsias rungtynes prieš Haifos „Maccabi“. Lietuvos ir Izraelio nacionalinių jaunimo čempionatų nugalėtojai antrąkart susitiks spalio 20 dieną Netanijoje dėl kelialapio į turnyro antrąjį etapą.

„Žalgirio“ komandos vyr. trenerio pareigas eisiantis Žydrūnas Grudzinskas prieš dvikovą pasidalino savo mintimis su LFF.lt svetaine apie šių rungtynių reikšmę Lietuvos futbolo kontekste.

– Antradienį laukia istorinės rungtynės „Žalgirio“ klubui, startuojant UEFA Jaunimo lygoje prieš Izraelio čempioną Haifos „Maccabi“. Ką jums reiškia ši garbė debiutuoti europiniame fronte bei ko tikitės?

– Visų pirma, džiugu dėl Lietuvos atstovų galimybės žaisti UEFA Jaunimo lygoje. Suprantama, kad tai pirmas kartas, didelis dėmesys ir atsakomybė. Įvertinus mūsų galimybes kovoti, žaisti ir laimėti, esame išanalizavę „Maccabi“ komandą. Tai labai pajėgi komanda, turinti jaunuolių, kurie žaidžia pagrindinėje vyrų komandoje. Yra žaidėjų ir iš užsienio filialų, net iš Afrikos, kad pastiprintų sudėtį.

Taigi, tikrai laukia labai įdomi kova ir pasižiūrėsime, kurioje vietoje esame, kalbant apie Lietuvos jaunimo parengtumą ir klubinį futbolą. Norėtųsi mums kuo geresnio egzamino, kuo lengviau išlaikyto, bet įvertinus tai, ką matėme, laukia labai sunkios rungtynės.

– Treneri, šį rugpjūtį prasidėjo aštuntasis „Samsung Galaxy Watch Active“ Elitinės jaunių lygos sezonas ir pagaliau Lietuva turės savo atstovą – nacionalinį čempioną iš šios lygos UEFA varžybose. Jūsų vertinimu, ką tai atspindi?

– Esame priklausomi nuo mūsų futbolo klubų pasirodymo Europos vyrų futbolo turnyruose bei labai džiugu, kad Lietuvos klubai eilę metų renka įskaitinius taškus ir tokiu būdu suteikė galimybę turnyre rungtyniauti Lietuvos jaunimo čempionams. Norisi palinkėti visiems klubams be išimties, ne tik „Žalgiriui“, kad europiniuose turnyruose rinktų tuos taškus ir leistų Lietuvos jaunimo čempionams rungtyniauti tokio lygio turnyruose, nes U-19 amžiuje mūsų jaunimas neturi pakankamai tarptautinės patirties, tiktai per rinktinių prizmę.

Lietuvos futbolo klubai, deja, neturi galimybių siųsti į turnyrus savo U-17 ar U-19 komandų, nes tai jiems per brangus malonumas, tad čia atsiveria erdvė, į kurią įsiveržus galima palyginti nuveiktą darbą jaunių nacionalinėse pirmenybėse. UEFA Jaunimo lyga leis mums pamatyti, kur mes esame, kiek mums trūksta, ar mes galime lygiuotis į varžovus ir per kiek metų mes galėtume atlikti šuolius į priekį, kuriuos jau atliko pagrindiniai Lietuvos klubai.

– Iš asmeninės perspektyvos pažiūrėjus, ką jums reiškia, jog būtent „Žalgiris“ tapo Lietuvos jaunimo čempionu ir šis klubas yra pirmasis istorijoje Lietuvos atstovas UEFA Jaunimo lygoje. Kokio tikitės sirgalių palaikymo antradienį LFF stadione?

– Sakykime, jog „nuskilo“ šiai „Žalgirio“ amžiaus grupei, kuri laimėjo Elitinėje jaunių lygoje, kadangi ir su vyresnėmis amžiaus grupėmis esame prieš tai laimėję šias pirmenybes, bet tuo metu mums galimybių dalyvauti UEFA Jaunimo lygoje nebuvo, nes klubai nesurinko reikalingų įskaitinių taškų. Dabar tikrai džiugu ir tikrai stengsimės per klubinę „Žalgirio“ prizmę kovoti kiekviename sezone dėl Elitinės jaunių lygos čempionato pirmosios vietos, kuri, tikėkimės, atvers mums galimybę ir kitame sezone žaisti Europoje.

Kalbant apie žiūrovus, įdomu ar kils ažiotažas. Smagu, jog mūsų organizacijos viduje, „Žalgiriečio“ akademijoje, yra tėvų ir vaikų, kurie tikrai antradienį bus tribūnose. Suprantama, jog tokie dalykai džiugintų, jeigu pamatytume 500, 1000 ar daugiau žiūrovų jaunimo varžybose – tai būtų postūmis visam Lietuvos jaunimo futbolui ir pačiai mūsų organizacijai.

– Apžvelgiant šių rungtynių svarbą „Žalgirio“ jauniesiems žaidėjams, kurie jau žaidžia A lygoje, LFF I lygoje, ar galima manyti, jog šios rungtynės UEFA Jaunimo lygoje taps tramplinu, motyvaciniu šuoliu jiems bei visai „Žalgiriečio“ struktūrai?

– Aš jaunimui įprastai aiškinu, jog tarptautinės klubinio futbolo rungtynės yra puiki platforma pasireikšti. Konkrečiose rungtynėse gali sublizgėti, atkreipti dėmesį skautų ar kito klubo, prieš kurį rungtyniauji, atstovus bei turėti galimybę žengti tolyn, tapti tikru profesionalu. Mano manymu, tai yra tas etapas, kur jaunimas supras ko norima iš jų, ko jie patys tikisi iš savęs. Tikrai vienas kitas žaidėjas gali atsispirti į aukštesnį lygmenį.

„Žalgirio“ komandos išplėstinis sąrašas UEFA Jaunimo lygoje:

Vartininkai: Joris Aliukonis, Dovas Elzbergas, Džiugas Jeruševičius, Vladislav Korovin;

Gynėjai: Džiugas Aleksa, Andrius Osvaldo Alfieri, Tomas Bakšys, Vykintas Bazys, Klaidas Bička, Timas Bosakas, Augustas Kapleris, Regnar Krot, Gabrielis Nikonovas, Bartas Popenovas, Nojus Semionovas, Nojus Stankevičius, Motiejus Šapola, Danielius Zybartas;

Saugai: Paulius Baravykas, Kajus Bička, Motiejus Burba, Aleksas Genys, Nedas Klimavičius, Vaigintas Matulis, Gustas Mikelaitis, Nikita Pavlovskij, Justas Rimydis, Dariuš Stankevičius, Jokūbas Šamšonas, Martynas Valukonis, Ervinas Vilkaitis;

Puolėjai: Romualdas Jansonas, Gustas Jarusevičius, Faustas Mendelis, Meinardas Mikulėnas, Simas Misevičius, Joris Pikturna.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Užpelkis

Bus eilinis pravalas. Lietuvos futbolas visuose lygiuose jau porą metų yra lavono būsenoje. O Grudzinskas yra toks Mikė-čiulbonėlis, apie futbolą mažai išmanantis. Tas matosi laidoje IVARTIS, kur jis peza konjunktūrines nesąmones ir keičia nuomonę pagal laidos kolegų nuomones. Lietuvoje nėra profesionalių futbolininkų rengimo sistemos. Tie futbolininkai, kurie užauga Lietuvoje yra nekonkurentabilūs tarptautiniu mąstu. Jų net į Latvijos lygą jau keletą metų nekviečia. O po tarybinių laikų kviesdavo net į Bundeslygą. Prieš 25 m. ir vėliau lietuviai žaidė visose geriausiose lygose, o Rusijoje, Lenkijoje, izraelyje jų buvo pilną. O kur dar Belgija, Švedija, Ukraina Graikija Turkija ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS