2015-ieji Lietuvos tinkliniui buvo derlingi | Diena.lt

2015-IEJI LIETUVOS TINKLINIUI BUVO DERLINGI

  • 0

2015-ieji metai Lietuvos tinkliniui buvo kaip niekada įtempti, bet sėkmingi. Lietuvoje sėkmingai praūžė paplūdimio tinklinio olimpinės atrankos turnyrai, auga klubų lygis, o sportininkai džiugino meistriškumo augimu.

Lietuvos paplūdimio tinklinio lyderės Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė 2015 metais fantastiškai pasirodė pirmosiose Europos žaidynėse Baku (Azerbaidžanas), kur iškovojo bronzos medalius. Tokios pat prabos apdovanojimus jos pelnė ir Europos jaunimo pirmenybėse. I. Dumbauskaitė ir M. Povilaitytė antrus metus eilės buvo nominuotos Lietuvos sporto apdovanojimuose tarp geriausių Lietuvos moterų komandų.

Sėkmingai pasirodžiusios atrankos į olimpines žaidynes turnyruose Vilniuje, lietuvaitės išsaugojo galimybę 2016 metais vykti į Rio de Žaneirą. Sparčiai tobulėjantys Arnas Rumševičius ir Lukas Každailis blykstelėjo metų gale, Latvijoje laimėdami Rytų Europos paplūdimio tinklinio čempionato bronzos medalius.

Apie prabėgusius metus ir laukiančius iššūkius - pokalbis su Lietuvos tinklinio federacijos prezidentu Mariumi Vasiliausku.

- Kokie Lietuvos tinkliniui buvo 2015 metai?

- 2015 metais buvo labai daug darbo, labai daug renginių ir varžybų. Laimėjome tris medalius. I. Dumbauskaitė ir M. Povilaitytė iškovojo Europos žaidynių Baku ir Europos jaunimo čempionato bronzos medalius, Arnas Rumševičius ir Lukas Každailis iškovojo Rytų Europos paplūdimio tinklinio čempionato bronzą. Reikėtų išskirti ir Europos jaunių (iki 18 metų) pirmenybėse ketvirtąją vietą užėmusius Aurimą Mazūrą ir Audrių Knašą. Rezultatais metai buvo geri. Lietuvos čempionatų finalus stebėjo apie 2 tūkst. žiūrovų, susidomėjimu esame patenkinti. Kaune atidaryta 2000 metais ir vėliau gimusių merginų salės tinklinio sportinė klasė, kurioje merginos turi galimybę sportuoti dukart per dieną. Pasikvietėme du trenerius iš Ukrainos, kurie yra su skirtingomis šalimis laimėję Europos čempionatų medalius. Ten dirba ir jaunas Lietuvos treneris Saulius Matikonis. Tikimės, kad jis perims visą informaciją iš ukrainiečių, o merginos ateityje sudarys suaugusiųjų rinktinės pagrindą. Taip pat Vilniuje sudarytos sąlygos profesionaliai visus metus sportuoti 10 perspektyviausių šalies paplūdimio tinklininkų.

- Kas Lietuvoje laukia šiais metais?

- Šiais metais laukia daug darbo su sportinės klasės išlaikymu. Taip pat Lietuvoje vyks Europos moterų salės tinklinio pirmenybių etapas. Vilniuje vyks Rytų Europos šalių jaunių (iki 18 metų) čempionatas. Taip pat laukia Lietuvos čempionatų, LTF taurės, Baltijos lygos varžybos. Laukia intensyvūs ir darbingi metai.

- Kokios galimybės išvysti Lietuvos porą Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse?

- Birželio mėnesį Norvegijoje vyks olimpinių žaidynių atranka dėl trijų kelialapių į olimpines žaidynes. Pagal pajėgumą mūsų merginos tarp 16 komandų yra maždaug aštuntos-dešimtos, bet mes turime dar pusę metų, mūsų sportininkės yra jaunos ir kadangi viskas spręsis vienose varžybose, mes stengsimės patekti į olimpines žaidynes. Jei nepavyks, per daug nenusiminsime, nes mūsų tikslas olimpinėse žaidynėse yra laimėti auksą, o ne tik dalyvauti. Daug tikimės ir iš vaikinų, todėl jei viskas bus gerai, tolimesnėje ateityje olimpinėse žaidynėse turėsime tiek moterų, tiek vyrų komandas. Lietuvoje sparčiai daugėja uždarų ir atvirų aikštynų, todėl didės sportuojančių vaikų skaičius ir galėsime rasti daugiau talentų.

- Kokia situacija salės tinklinyje? Ar klubai daro pažangą?

- Lietuvos klubai stiprėja. Vilniaus klubas po pertraukos vėl dalyvauja Baltijos čempionate. Kiek girdėjau, kitais metais dalyvauti Baltijos pirmenybėse norinčių bus daugiau. Finansiškai stipri yra Raseinių "Norvelitos" komanda, Šiaulių "Elga-Master Idea-SM Dubysa" jau senai galvoja apie Baltijos lygą. Netolimoje ateityje tikimės turėti 3-4 komandas Baltijos čempionate, kurios vėliau galėtų varžytis ir Europos taurėse. Moterų Baltijos lygoje varžosi dvi Lietuvos ekipos ir jos patenka tarp 6 geriausių. Su kiekvienais metais bandysime kilti vis aukščiau.

- Kokie iššūkiai laukia Lietuvos salės tinklinio rinktinių?

- Mes žinome salės tinklinio rinktinių pajėgumą, todėl didelių tikslų šiemet nekeliame. Rinktinėms reikia žaidėjus auginti nuo pat mažens. Dabar turime sportininkų, kurie žaidžia Baltijos lygose, turime žaidėjų užsienyje. Jų lygis kyla, nes jie dar jauni. Galbūt po keleto metų tie žaidėjai jau bus lygiaverčiai pajėgių Europos šalių sportininkams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS