V. Adamkus apie P. Vanagą ir M. Drobiazko: palikime juos gyventi tų nusikaltėlių valstybėje | Diena.lt

V. ADAMKUS APIE P. VANAGĄ IR M. DROBIAZKO: PALIKIME JUOS GYVENTI TŲ NUSIKALTĖLIŲ VALSTYBĖJE

  • 107

Lietuvos dailiojo čiuožimo žvaigždės Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas pasirinko čiuožti Sočyje. Apie šią susiklosčiusią situaciją LNK reportaže buvo kalbamasi su kadenciją baigusiu LR prezidentu Valdu Adamkumi.

– 2000 metais Jūs šiai porai įteikėte Gedimino ordino Riterio kryžių. Dabar iš jų jis yra atimtas. Ar tai buvo teisingas sprendimas?

– Visų pirma, aš pats buvau priblokštas tokiu jų pasirinkimu. Mano supratimu, prezidentą galiu tik pasveikinti už tokį apsisprendimą atimti jiems tą ordiną, kurį man pačiam 2000 metais buvo proga įteikti, apdovanoti ir padėkoti jiems už puikų Lietuvos reprezentavimą šioje sporto šakoje. Šis jų pasirinkimas yra sunkiai sveiku protu suprantamas, kada visas pasaulis seka, kovoja, padeda kovojančiai už savo laisvę Ukrainai ir žmonių teisei gyventi laisvai, nepriklausomai. Pritarti tokiam žingsniui, eiti ir pasirodyti jų eilėse, kaip kad jie apdarė, tai yra sunkiai protu suprantama. Tai buvo mano vienas iš didžiausių nusivylimų. Aš iš savo pusės sveikinu prezidentą už tokį sprendimą ir jam pilnai pritariu.

Neaišku, kas porą motyvavo dalyvauti tokiame renginyje, kai visas pasaulis mato, kad tai yra agresorius.

– Ar poros pasirodymas Sočyje gali būti išnaudotas kaip Rusijos propagandos priemonė?

– Neabejoju. Kadangi tokiu tikslu tai ir buvo suorganizuota. Neaišku, kas porą motyvavo dalyvauti tokiame renginyje, kai visas pasaulis mato, kad tai yra agresorius, kuris stengiasi sunaikinti žmonių laisvę ir tiesiog vykdo tarptautinį nusikaltimą prie ukrainiečių tautą. Nežinau, kaip tokį žingsnį galėtų kas nors pateisinti. O kuo motyvuotas jų sprendimas, man irgi nėra suprantama.

– Galbūt ta pilietybė, kuri buvo suteikta kaip dovana, turėtų būti atimta?

– Konstitucijoje nėra nusakyta, kuriuo būdu ir už ką gali būti atimta LR pilietybė. Tai sukeltų bereikalingą erzelį bei triukšmą. Jie abu yra atsakingi už savo veiksmus. P. Vanagui palikti pilietybę, o jo žmonai – atimti už tą patį nusikaltimą, jei tai galima pavadinti nusikaltimu, būtų sunkiai pateisinama. P. Vanagas turi pilietybę savo prigimti, gimimu, kilme. O jai tai buvo dovanota. Kol nėra nustatyta teisinio būdo ir už ką galima tai atimti, reikia porą pamiršti. Pats faktas, kad iš jų atimtas apdovanojimas jiems yra smūgis, kad atšaukiama yra tai, kas buvo jų teisėtai laimėta. Tai buvo jų pripažinimas. Palikime juos gyventi tų agresorių ir nusikaltėlių valstybėje. Mes juos turime visiškai išbraukti iš savo gyvenimo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar būtų logiška kažką svarstyti ir keisti įstatyme, kas yra susiję su pilietybės atėmimu bendrąja prasme, nebūtinai šiuo atveju?

– Manau, kad šiuo metu nėra tiesioginio teisinio pagrindo, kadangi Konstitucijoje šiuo klausimu nieko nėra pasakyta. Kol tas klausimas normaliai, teisėtai nebus pakeistas ir įsipareigos, manau, kad šiuo klausimu reikia nutraukti bet kokią diskusiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (107)

senelis is floridos

Labai prasau nors tapkutes palikit lietuvoje..tada ir i prezidentus galesit kandidatuoti...Patirtis rodo

durniau adamsai

jie dar ilgai gyvens. o tu jau grabe viena koja.

jonui

Labasosas nelaimingas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS