Artimesnė pažintis su olimpiniu čempionu D. Kasaparaičiu | Diena.lt

ARTIMESNĖ PAŽINTIS SU OLIMPINIU ČEMPIONU D. KASAPARAIČIU

Elektrėnai Lietuvos ledo ritulio sostine tituluojami ne veltui. Iš šio miesto yra kilę daug pajėgių Lietuvos ledo ritulininkų, iš kurių išsiskiria Darius Kasparaitis.

1972 m. gimęs D.Kasparaitis pagrįstai gali būti vadinamas tituluočiausiu Lietuvos ledo ritulininku. Gynėjo pozicijoje žaidęs lietuvis savo kolekcijoje turi 3 olimpinius medalius,

pasaulio jaunių čempionato auksą, o pajėgiausioje pasaulio lygoje NHL D.Kasparaitis praleido net 14 sezonų.

D.Kasparaitis ledo ritulininko karjerą pradėjo Elektrėnuose, kur rungtyniavo iki 14 metų. Tuomet lietuvis išvyko į Rusiją ir vos po 2 metų debiutavo itin pajėgioje Maskvos „Dinamo“ komandoje.

Ko gero, patys įsimintiniausi lietuvio karjeroje buvo 1992 m. Tuomet D.Kasparaitis su Rusijos rinktine tapo pasaulio jaunių ledo ritulio čempionate, o NHL naujokų biržoje jį itin aukštu 5-uoju šaukimu pirmajame rate pasirinko Niujorko „Islanders“.

Svarbiausias 1992 m. ledo ritulio įvykis buvo olimpinis turnyras, vykęs Albervilyje (Prancūzija). Dėl Sovietų Sąjungos žlugimo, šiame turnyre dalyvavo Jungtinė komanda, kuriai atstovavo Rusijos, Ukrainos, Kazachstano, Baltarusijos, Uzbekistano ir Armėnijos sportininkai. Į šios valstybių grupės ledo ritulio komanda buvo pakviestas ir D.Kasparaitis, kuriam tuo metu buvo tik 19 metų.

Nepaisant jauno amžiaus, gynėjas iš Lietuvos tapo svarbia Jungtinės komandos dalimi ir žaidė visose 8 olimpinio turnyro rungtynėse.

Jungtinė komanda savo pasirodymą olimpinėse žaidynėse pradėjo labai galingai. B grupėje žaidusi ekipa pirmajame mače 8:1 sutriuškino šveicarus, o antrajame – taip pat 8:1 „sumindė“ Norvegijos rinktinę. Trečiajame ture Jungtinė komanda 3:4 krito nuo Čekoslovakijos ledo ritulininkų, bet vėliau 8:0 nepasigailėjo prancūzų ir labai svarbiose rungtynėse 5:4 pranoko kanadiečius.

Jungtinė komanda, surinkusi 8 taškus, B grupėje užėmė 2-ąją vietą ir į priekį tik dėl papildomų rodiklių praleido kanadiečius (8 tšk.).

Geriausią savo žaidimą Jungtinė komanda ėmė demonstruoti tuomet, kai tai buvo svarbiausia – atkrintamųjų varžybų metų. Ketvirtfinalyje 6:1 buvo sutriuškina Suomija, pusfinalyje 5:2 parklupdyta JAV, o finale 3:1 dar kartą nugalėta Kanados rinktinė.

D.Kasparaitis per 8 olimpinio turnyro rungtynes atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir gavo tik 2 baudos minutes. Vos 19-os metų gynėjas tuomet tapo pirmuoju ir iki šiol vieninteliu ledo ritulininku iš Lietuvos, kuris tapo olimpiniu čempionu.

Po įspūdingo 1992 m. sezono D.Kasparaitis išvyko į Šiaurės Ameriką ir įsitvirtino NHL pirmenybėse, kuriose atstovavo ne tik „Islanders“, bet ir Pitsburgo „Penguins“, Kolorado „Avalanche“ ir Niujorko „Rangers“ komandoms.

1998 m. Nagano olimpiadoje D.Kasparaitis su Rusijos rinktine iškovojo sidabro medalį, o 2002 m. Solt Leik Sityje savo olimpinę kolekciją papildė ir bronzos medaliu.

D.Kasparaitis profesionalo karjerą baigė 2009 m. Paskutinis gynėjo iš Lietuvos klubas buvo Sankt Peterburgo SKA, kuris 2008-2009 m. dalyvavo pirmajame Kontinentinės ledo ritulio lygos (KHL) sezone.

D.Kasparaitis visos karjeros metu pasižymėjo itin galingu žaidimu gynyboje ir nepaisymu jokių autoritetų. Nuo lietuvio jėgos veiksmų nukentėjo tokios ledo ritulio žvaigždės kaip Markas Messier ar Mario Lemieux. Efektingas D.Kasparaičio žaidimas nuolat sukeldavo jo atstovaujamos komandos sirgalių ovacijas.

Baigęs žaidėjo karjerą, D.Kasparaitis trumpai dirbo SKA vyriausiojo trenerio asistentu, o pastaruoju metu stengiasi atgaivinti Lietuvos ledo ritulį, padeda profesionaliai jaunimo komandai „HC Baltica“ ir siekia, kad Lietuvoje būtų įkurtas profesionalus vyrų ledo ritulio klubas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vilte

Maniau , jog jis Kasparaitis , o pasirodo Kasaparaitis ...

jonas

kliuške mojuoti sugebėjo, silpniausia vieta- po šalmu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS