Atpildas už Dakaro ralio išbandymus – pabaigtuvių podiumas | Diena.lt

ATPILDAS UŽ DAKARO RALIO IŠBANDYMUS – PABAIGTUVIŲ PODIUMAS

  • 1

Tarp vakar finišavusio Dakaro ralio prizininkų – du lietuviai: motociklininkas Arūnas Gelažninkas ir bagį vairavęs Rokas Baciuška.

Prireikė vaistų

Kaunietis A.Gelažninkas antrus metus iš eilės laimėjo Dakaro ralio „vienišių“ grupės (arba „Original by Motul“) varžybas.

Lietuvos motociklininko rezultatas: 12 etapų – per 43 val. 11 min. 06 sek. Antrą vietą užėmė čekas Milanas Engelis (43 val. 44 min. 11 sek.), trečią – prancūzas Benjaminas Melot'as (44 val. 21 min. 03 sek.).

„Važiavau ramiai, nes trasoje buvo daug akmenų, tad nerizikavau. Keli varžovai pralenkė, vėliau juos visus suradau beklaidžiojančius, išvedžiau teisinga linkme ir neskubėdamas pasiekiau finišą“, – vakar įspūdžiais apie paskutinį greičio ruožą pasidalijo A.Gelažninkas.

Lenktynininkas pripažino, kad kelias dienas kentė traumuotos kojos skausmus, gėrė vaistus.

„Esu laimingas, dukart iš eilės laimėti pagrindinį „Original by Motul“ trofėjų – geriau būti negali“, – sakė Arūnas.

Finišas: V.Žalai ir P.Fiuzai sėkmingiausias buvo paskutinis etapas – ekipažas užėmė penktą vietą. / „Teltonika Racing“ nuotr.

Bendroje motociklininkų įskaitoje lietuvis užėmė 28 vietą, nuo nugalėtojo brito Samo Sunderlando atsilikęs 4 val. 23 min. 36 sek.

Rizika pasiteisino

Dakaro ralyje debiutavęs R.Baciuška su šturmanu ispanu Oriolu Mena vakar laimėjo dvylikto etapo lenktynes, o bendroje įskaitoje užėmė trečią vietą.

„South Racing“ komandos galutinis rezultatas – 47 val. 38 min. 08 sek.

Keli varžovai mane pralenkė, vėliau juos visus suradau beklaidžiojančius trasoje.

Sėkmingiau pasirodė tik Austinas Jonesas (JAV) ir Gustavo Gugelminas (Brazilija) – 47 val. 22 min. 50 sek. bei ispanai Gerardas Farresas Guellas ir Diego Ortega Gilas – 47 val. 25 min. 27 sek.

R.Baciuška ir O.Mena nustūmė į ketvirtą ir penktą vietas pretenzingus lenkų ekipažus – Mareką Goczalą ir Lukaszą Laskawiecą bei Michalą Goszalą ir Szymoną Gospodarczyką.

„Nutarėme rizikuoti, tad lėkėme maksimaliu tempu. Tai pasiteisino – pasivijome ir aplenkėme Mareką Goczalą, kuris startavo šešiomis minutėmis anksčiau už mus. Supratome, kad savo tikslą pasiekėme,“ – džiaugėsi Rokas.

Penkioliktą vietą užėmė Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas (55 val. 11 min. 33 sek.).

Išgelbėjo konkurentus

Vaidotas Žala su šturmanu portugalu Paulo Fiuza buvo arti prestižinio visureigių klasės dešimtuko, tačiau užėmė vienuoliktą vietą.

Lietuvis džiaugėsi pasiekęs geresnį rezultatą nei legendinis ispanas Carlosas Sainzas (12 vieta).

„Paskutiniam etapui tiek jėgų atidaviau, visą laiką – it ant ašmenų, tad net saldu finišavus. Ėjo ir kažkaip praėjo ralis, lauksime kito“, – svarstė V.Žala.

Debiutas: R.Baciuška (dešinėje) su bendražygiu O.Mena – tarp Dakaro ralio prizininkų. / „South Racing“ nuotr.

Prieš paskutinį etapą V.Žalos ir P.Fiuzos ekipažas buvo vienuoliktoje vietoje. Viltis, kad galbūt pavyks prasibrauti į dešimtuką, šmėkštelėjo, kai dvylikto etapo trasoje dėl gedimo įstrigo rusas Vladimiras Vasiljevas (buvo septinoje vietoje). Tačiau jo visureigį partempė Antanas Juknevičius, tad V.Vasiljevas su šturmanu Olegu Uperenka formaliai nepasitraukė iš lenktynių ir galiausiai bendroje įskaitoje liko dešimti.

„Jie prašė pagelbėti, bet sakiau, kad susitartų su kažkuo kitu, nes su Vaidu konkuruoja. Jie atsakė, esą laiko skirtumas su Vaidu – beveik pusantros valandos, tad nesvarbu, kas partemps. Jeigu būtume žinoję, kokia padėtis iš tikrųjų... Mes norėjome, kad Vaidas būtų dešimtas, bet yra taip, kaip yra“, – aiškino A.Juknevičius.

Visureigių klasės varžybose triumfavo katarietis Nasseras Al-Attiyah ir Matthieu Baumelis (Andora) – 38 val. 33 min. 03 sek.

V.Žala ir P.Fiuza nuo nugalėtojų ekipažo atsiliko 3 val. 31 min. 55 sek., Gintas Petrus ir Šarūnas Paliokas (40 vieta) – 20 val. 19 min. 42 sek., A.Juknevičius ir Didzis Zarinis (48 vieta) – 31 val. 00 min. 45 sek.

Ekipažai – 11 ir 12 vietose

Sunkvežimių lenktynes laimėjo „Kamaz“ važiavęs Rusijos ekipažas, kurį sudarė Dmitrijus Sotnikovas, Ruslanas Achmadejevas ir Ilgizas Achmetzianovas (12 etapų – 41 val. 37 min. 34 sek.).

Lietuvos atstovai Vaidotas Paškevičius, Slavomiras Volkovas ir Tomas Gužauskas su „Tatra“ – dvylikti (nuo lyderių atsiliko 9 val. 47 min. 42 sek.).

Automobilių "Classic" įskaitos nugalėtojai – prancūzai Serge Mogno ir Florent'as Drulhonas. Valdas Valiukevičius ir Paulius Kavaliauskas užėmė vienuoliktą vietą.

GALERIJA

  • Triumfas: lenktynes Saudo Arabijoje užbaigusį A.Gelažninką pasveikino ir žmona Emilija.
  • Debiutas: R.Baciuška <span style=color:red;>(dešinėje)</span> su bendražygiu O.Mena – tarp Dakaro ralio prizininkų.
  • Finišas: V.Žalai ir P.Fiuzai sėkmingiausias buvo paskutinis etapas – ekipažas užėmė penktą vietą.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

G

Nuostbūs rezultatai, fantastika!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS