Bausmės galima išvengti, bet varžovai nepasigailės | Diena.lt

BAUSMĖS GALIMA IŠVENGTI, BET VARŽOVAI NEPASIGAILĖS

"Tai smulkmena, aš dažnai prasilenkiu su tikrintojais", – pareiškė Rusijos plaukikė Julija Jefimova, komentuodama Tarptautinės vandens sporto šakų federacijos (FINA) bausmę savo buvusiai principinei varžovei Rūtai Meilutytei.

Sankcija įsigaliojo

Kai J.Jefimova ruošėsi startams Pietų Korėjoje surengtame pasaulio čempionate, FINA antidopingo komisija liepos 21-ąją nusprendė: olimpinė čempionė R.Meilutytė pažeidė Pasaulinio antidopingo kodekso 2.4. straipsnį, todėl diskvalifikuota dvejiems metams.

Sankcija lietuvei skirta už tai, kad ji tris kartus per dvylika mėnesių praleido dopingo testus – buvo nepasiekiama juos atliekantiems pareigūnams.

Diskvalifikacija pradėta skaičiuoti nuo 2019-ųjų liepos 21-osios, ji baigs galioti 2021-ųjų liepos 20-ąją.

Tačiau gerokai anksčiau, gegužę, R.Meilutytė paskelbė baigianti sportinę karjerą.

"Paleidau plaukimą su pagarba ir meile. Nejaučiu skaudulio. Esu dėkinga tai patirčiai. Tai buvo svarbiausias sprendimas mano gyvenime – paleisti didžiulę dalį savęs ir nebijoti pradėti iš naujo", – interviu tinklalaidei "Nanook" sakė Rūta.

Paleidau plaukimą su pagarba ir meile. Nejaučiu skaudulio. Esu dėkinga tai patirčiai.

Taškėsi purvais

Skirtingai nei J.Jefimova, kuri Lietuvos plaukikės padėtį įvertino diplomatiškai ("Visi žmonės klysta..."), kai kurie Rusijos naujienų portalai tiesiog springo sarkazmu: esą R.Meilutytė, anksčiau kritikavusi dopingu susitepusią Rusijos plaukikę, pati priėjo liepto galą, suteršė savo reputaciją, padarė gėdą šaliai.

Tartum iš anksto surepetuotu choru Rusijos tinklaraštininkams pritarė ir saujelė Lietuvos interneto rėksnių (didžioji dauguma, suprantama, anoniminių). Kai kurie jų netgi siūlė išreikalauti iš R.Meilutytės jai skirtus valstybės pinigus (vienas komentatorius buvo atlaidesnis – na, tegul grąžina bent už dvejus pastaruosius metus...), atimti apdovanojimus.

Tačiau besitaškančių purvu buvo gerokai mažiau nei palaikančių Rūtą, o tūlas sporto žinovas pataikė į dešimtuką paklausęs: jeigu J.Jefimova iš tikrųjų dažnai prasilenkia su dopingo kontrolieriais, kodėl FINA jos nenubaudžia?

Malonė – už gražias akis?

Praleisti dopingo testai – iš tiesų, anot J.Jefimovos, tik niekingos smulkmenos.

2013-aisiais jos organizme buvo aptikta draudžiamo preparato dehidroepiandrosterono (DHEA), tačiau FINA diskvalifikavo Rusijos plaukikę ne dvejiems metams, kaip įprasta tokiais atvejais, bet šešiolikai mėnesių.

"Ji nesąžininga varžovė. Manau, jai skirta bausmė buvo per švelni", – 2015-aisiais apie J.Jefimovą kalbėjo R.Meilutytė.

2016-aisiais, prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, Rusijos atletė nuo vasario 15-osios iki kovo 5-osios buvo patikrinta penkis kartus. Visi testai buvo teigiami: J.Jefimovos organizme aptikta meldonijaus.

Tačiau už antrą Antidopingo kodekso pažeidimą FINA neskyrė J.Jefimovai diskvalifikacijos iki gyvos galvos, bet galiausiai atšaukė visus laikinus apribojimus ir neprieštaravo, kad ji startuotų olimpiadoje.

Argi R.Meilutytė buvo neteisi?

Kolegos pasmerkė

Be to, Rio de Žaneiro olimpiadoje J.Jefimova patyrė tai, ko praeitą savaitę pasaulio čempionate Pietų Korėjoje neišvengė Kinijos plaukikas Sun Yangas.

2016-aisiais Brazilijoje rusė iškovojo sidabro medalį, tačiau jos nepasveikino nei čempionė amerikietė Lilly King, nei bronzą laimėjusi kita JAV plaukikė Catherine Meili.

"Galima tapti geresniam pasirinkus švarų kelią, nuoširdžiai dirbant. Garsiai pasakiau apie J.Jefimovą tai, ką visi galvoja, ir žmonės palaikė mane, kad nepristigau drąsos", – teigė L.King.

Tąkart J.Jefimova ašarojo, o jos vadybininkas Andrejus Mitkovas rėžė: "Julijos ašaros kai kam labai atsirūgs."

S.Yangas už draudžiamų preparatų vartojimą 2014-aisiais buvo suspenduotas trims mėnesiams. 2018-aisiais kinas atsisakė pateikti dopingo kontrolės pareigūnams šlapimo mėginį, sudaužė indelį su savo kraujo mėginiu, tačiau į tai FINA žiūrėjo pro pirštus, kol incidentu nesusidomėjo Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA).

Pasaulio čempionate aukso medalius iškovojusio S.Yango nepasveikino buvę varžovai australas Mackas Hortonas ir britas Duncanas Scottas.

FINA pagrasinus, kad ateityje už tokius poelgius bus baudžiama, Didžiosios Britanijos plaukikas, olimpinis ir aštuoniskart pasaulio čempionas Adamas Peaty pareiškė: "Ar yra žodžio laisvė? Kai matome, kad kažkas elgiasi nesąžiningai, ar neturėtume pasakyti savo nuomonės?"

V.Putinui – FINA ordinas

Kai pernai spalį WADA nusprendė atstatyti Rusijos antidopingo agentūros teises šioje organizacijoje, vienas pirmųjų tuo pasidžiaugė FINA prezidentas Julio Maglione.

"Esu įsitikinęs, kad Rusija labai svarbi pasaulio sportui", – tvirtino 83-ejų urugvajietis.

2014-aisiais J.Maglione, nepaisydamas įvykių Ukrainoje, už nuopelnus vandens sportui įteikė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui aukščiausią savo vadovaujamos organizacijos apdovanojimą – FINA ordiną.

Po dvejų metų FINA strategas teigė, kad Richardo McLareno vadovaujama speciali WADA komisija, tyrusi Rusijos antidopingo agentūros veiklą, viršijo savo įgaliojimus (tyrėjai atskleidė mechanizmą, kaip šioje šalyje, pritariant vyriausybei, saugumo tarnyboms, sporto funkcionieriams, sistemingai klastojami dopingo tyrimų rezultatai).

Laukiamas Rusijoje

J.Maglione – laukiamas svečias Rusijoje. Pernai sausį jis atidarė du baseinus Kazanės priemiesčiuose, tuo pat metu buvo pasirašyta Tatarstano ir jo gimtojo Urugvajaus sportinio bendradarbiavimo sutartis.

Šiemet FINA vadovas rado laiko atvykti į Rusijos plaukimo čempionatą, apdovanoti nugalėtojus ir prizininkus.

FINA komitetuose ir komisijose dirba aštuoni Rusijos atstovai.

Glaudūs ryšiai padeda rasti dosnių rėmėjų aukščiausio lygio varžyboms.

2015-aisiais Kazanėje įvyko pasaulio vandens sporto šakų čempionatas, jis šiame mieste numatytas ir 2025-aisiais. Be to, 2016-aisiais Tatarstano sostinėje surengtas pasaulio jaunimo dailiojo plaukimo čempionatas, o 2017-aisiais Ruzoje (Maskvos sritis) – vyrų vandensvydžio pasaulio lygos superfinalo varžybos.

J.Maglione vadovaujama FINA planuoja 2020-aisiais Rusijoje (greičiausiai Kazanėje) surengti ekstremalių šuolių į vandenį ("high diving") planetos taurės varžybas, o 2022-aisiais – pasaulio plaukimo (25 m baseine) čempionatą.

Žinutė iš keturiolikmetės

Praeitą savaitę pasaulio čempionato 50 m plaukimo krūtine finale tarp L.King (1-a vieta) ir J.Jefimovos (3-ia vieta), iki šiol tebesibadančių kandžiomis replikomis, įsiterpė vicečempione tapusi keturiolikmetė italė Benedetta Pilato.

Amerikietė ir rusė nenoromis susitaikė su staigmena, tačiau J.Jefimova jau turėjo patirties: 2013-aisiais ją ir JAV žvaigždę Jessicą Hardy pasaulio čempionate 100 m plaukimo krūtine finale panašiai pribloškė auksą iškovojusi šešiolikmetė R.Meilutytė.

GALERIJA

  • Rūta Meilutytė ir Julija Jefimova
  • Rūta Meilutytė ir Julija Jefimova
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

rašliavotojams

palikit ramybėj Rūtą.Baigė sporto karjerą ir gyvenime turi svarbesnių ir įdomesnių dalykų.

kauniete

is pavydo drabstoma,karavanas eina,sekmes

SUSIJUSIOS NAUJIENOS