Biatlonininkai Pekino žiemos olimpiadoje tikisi skambesnio akordo | Diena.lt

BIATLONININKAI PEKINO ŽIEMOS OLIMPIADOJE TIKISI SKAMBESNIO AKORDO

„Estafetėje norisi geriausio rezultato. Labai tikiuosi, kad susikaupsime ir parodysime, ką galime“, – tvirtino ketvirtąkart Pekino žiemos olimpiadoje startuosiantis Lietuvos biatlonininkas Vytautas Strolia.

Istorinis startas

Šiandien V.Strolia kartu su Linu Baniu, Karoliu Dombrovskiu ir Tomu Kaukėnu pirmą kartą per mūsų šalies biatlono istoriją išmėgins jėgas  olimpinėje estafetėje 4 po 7,5 km.

V.Strolia mano, kad šios lenktynės bus gera proga atsigriebti už lūkesčių nepateisinusias individualias varžybas.

Kol kas geriausi mūsiškių pasirodymai Pekino žaidynių trasose – 20 km lenktynėse: Vytautas užėmė 21 vietą, Tomas – 70, Karolis – 71, o Linas – 79.

„Mūsų pagrindinis tikslas buvo, kad olimpiadoje dalyvautų estafetės komanda“, – kalbėjo V.Strolia.

Auksas ir rekordas

Vakar medalius išsidalijo dailiojo čiuožimo šokių ant ledo poros. Šiose varžybose dalyvavo Lietuvos duetas Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala.

Auksą iškovojo Prancūzijos ledo šokėjai Gabriella Papadakis ir Guillaume'as Cizeronas, surinkę iš viso 226,98 balo (tai – naujas pasaulio rekordas).

„Ši olimpiada mums – kitokia nei 2018-ųjų žaidynės (tąkart Pjončange G.Papadakis ir G.Cizeronas pelnė sidabrą – red. past.). Labiau subrendome, jaučiame didesnį sportinio proceso, kuriame dalyvaujame, malonumą. Medaliai – reikšmingas pasiekimas, bet itin vertiname patirtį, kurios bagažas ką tik padidėjo“, – sakė Guillaume'as.

K.Valijeva niekada nebūtų patekusi į tokią situaciją, jeigu Rusija būtų diskvalifikuota iš pasaulio sporto.

Antroje vietoje – Rusijos atstovai Viktorija Sinicina ir Nikita Kacalapovas (220,51 balo), trečioje – amerikiečiai Madison Hubbell ir Zachary Donohue (218,02 balo).

P.Ramanauskaitė ir D.Kizala užėmė paskutinę – 23 – vietą, tačiau pagerino savo privalomos programos rekordą (58,35 balo).

Čiuožti neuždraudė

Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS), išnagrinėjęs penkiolikmetės Rusijos dailiojo čiuožimo talentės Kamilos Valijevos dopingo bylą, nusprendė: sportininkė gali toliau varžytis Pekino žiemos olimpiadoje.

CAS atmetė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK), Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) ir Tarptautinės čiuožimo sąjungos (ISU) apeliacijas, kad rusė būtų suspenduota.

K.Valijeva jau dalyvavo olimpinėse dailiojo čiuožimo komandų varžybose, tačiau tuomet iš WADA laboratorijos Stokholme atskriejo pranešimas, kad rusės organizme aptikta draudžiamo preparato trimetazidino. Testas buvo atliktas pernai gruodžio 25-ąją.

CAS pabrėžė išskirtines aplinkybes, tarp jų – K.Valijevos, kaip saugomo asmens, statusą (sportininkė yra nepilnametė). Be to, anot CAS, būta rimtų problemų dėl pavėluoto pranešimo apie dopingo testo rezultatus, todėl sportininkei buvo sunku apginti savo teises.

Nusivylė sprendimu

TOK pareiškė, kad CAS sprendimas nereiškia, jog K.Valijeva išteisinta dėl dopingo vartojimo.

WADA pareiškė nusivylusi CAS teisėjų sprendimu.

„Negavome motyvuotų argumentų. Atrodo, kad CAS kolegija nusprendė netaikyti Antidopingo kodekso sąlygų, kurios neleidžia daryti konkrečių išimčių, susijusių su privalomu laikinu saugomų asmenų, įskaitant nepilnamečius, suspendavimu. Pagal Kodekso sąlygas, kai antidopingo bylos dalyvis yra nepilnametis, privaloma ištirti to sportininko pagalbinį personalą“, – rašoma oficialiame WADA pareiškime.

„Šis įvykis žymi dar vieną globalaus sporto ir antidopingo sistemos nesėkmę. Faktas, kad penkiolikmetės K.Valijevos organizme buvo rasta draudžiamo preparato, yra prievartos prieš nepilnametę įrodymas. Sportas turi saugoti atletus, o ne juos išnaudoti. Visiškai aišku, kad K.Valijeva niekada nebūtų patekusi į tokią situaciją, jeigu WADA, TOK ir CAS būtų atlikę savo darbą ir diskvalifikavę Rusiją iš pasaulio sporto. Rusija niekada nebuvo skatinama reformoms, nes sporto lyderiai politika rūpinasi labiau nei principais“, – teigiama pasaulio sportininkus atstovaujančios organizacijos „Global Athlete“ pranešime.

Latviai ar danai?

Paaiškėjo vyrų ledo ritulio turnyro aštuntfinalio etapo dalyviai. Latvijos rinktinė, C grupėje pralaimėjusi visas trejas rungtynes ir užėmusi ketvirtą vietą, susikaus su Danijos komanda.

Varžovai: Latvijos ledo ritulininkai C grupėje pralaimėjo visas trejas rungtynes, tarp jų 2:3 – švedams, tačiau pateko į aštuntfinalį. / Scanpix nuotr.

Danai, B grupėje 2:1 įveikę čekus ir 5:3 – šveicarus, tik po atkaklios kovos 0:2 nusileido rusams ir buvo antri.

Dėl kelialapių į ketvirtfinalį taip pat varžysis Kanados ir Kinijos, Čekijos ir Šveicarijos, Slovakijos ir Vokietijos ledo ritulininkai.

Iškart į ketvirtfinalį pateko JAV (A), Rusijos (B), Suomijos ir Švedijos (C) ekipos. Jeigu latviams pavyks nugalėti danus, kitas barjeras bus rusų.

2014-aisiais Sočio žiemos olimpiadoje Latvijos ledo ritulio rinktinė užėmė aštuntą vietą (ketvirtfinalyje 1:2 pralaimėjo kanadiečiams).

GALERIJA

  • Varžovai: Latvijos ledo ritulininkai C grupėje pralaimėjo visas trejas rungtynes, tarp jų 2:3 – švedams, tačiau pateko į aštuntfinalį.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

w

ir ten korumpuoti teismai, siaubas!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS