Biatlonininkų varžovai bus ir vėjas, ir šaltis | Diena.lt

BIATLONININKŲ VARŽOVAI BUS IR VĖJAS, IR ŠALTIS

Pekino žiemos olimpinių žaidynių dalyviai jau dalijasi medalius. Lietuvos sportinininkai startuos šiandien ir rytoj.

Gali šaudyti greičiau

Pirmoji iš mūsiškių jėgas išmėgins olimpiados debiutantė biatlonininkė Gabrielė Leščinskaitė – jos laukia 15 km individualios lenktynės.

Šį sezoną lietuvė šaudo 94,4 proc. taiklumu ir yra viena taikliausių planetos biatlonininkių.

„Taiklumo procentas – aukštas ir tai glosto širdį, bet manęs visai nedžiugina laikas, per kurį taikinių skridinėlius užverčiu. Manau, kad patenku į ilgiausiai šaudančiųjų dešimtuką… Visada šaudžiau gerai, bet niekaip negalėjau to perkelti į varžybų aplinką. Dabar šaudymas – ne tik technikos tobulinimo, bet ir psichologinių įgūdžių lavinimo rezultatas“, – teigė G.Leščinskaitė.

„Biatlone svarbiausias dalykas – taiklumas. Kai atsiranda stabilumas, užtikrintumas, tada galima pradėti greitinti šaudymą. Šaudymo greitis labiausiai priklauso nuo to, kaip sportininkas sugeba atlikti pirmą šūvį. Gabrielė tikrai gali šaudyti greičiau, kelios sekundės šaudykloje – tai vos ne 10 vietų skirtumas sprinto finišo protokole. Bet kokiu atveju Gabrielė – šaunuolė, susitvarko psichologiškai. Jos progresu ypač džiaugiuosi“, – kalbėjo Lietuvos biatlono rinktinės šaudymo treneris Ruslanas Nikitinas.

Šilti drabužiai negelbsti

Rytoj 20 km individualiose lenktynėse dalyvaus Karolis Dombrovskis, Linas Banys, Tomas Kaukėnas ir Vytautas Strolia.

Šį sezoną pasaulio taurės varžybose V.Strolia yra 26 vietoje. Ar jis šaudo pakankamai gerai, kad galėtų olimpiadoje kovoti su elito biatlonininkais?

„Vytautas tikrai patobulėjo, šaudyklose tikrai artėjame elito link. Ypač pagerėjo Vytauto šaudymo rezultatai stovint. Radome tam tikrą neblogą padėtį. Negaliu teigti, kad šaudymas gulint – blogas, šiuo požiūriu Vytautas taip pat patobulėjo. Tačiau, stebint visą treniruočių procesą, šaudydamas stovint jis yra drąsesnis, daro mažiau klaidų“, – sakė R.Nikitinas.

Finišas: biat­lo­no miš­rių es­ta­fe­čių auk­są Nor­ve­gi­jai iš­plė­šė T.J.Boe, pa­sku­ti­nia­me eta­pe ap­len­kęs pran­cū­zą Q.Fil­lo­ną-Mail­le­tą ir ru­są E.La­ty­po­vą. / Scanpix nuotr.

Biatlonininkai akcentavo, kad varžybų arenoje vyrauja stiproki vėjai, dėl to ir jutiminė temperatūra gerokai žemesnė.

„Per treniruotes apsirengiau tris sluoksnius terminių drabužių, bet nelabai padėjo. Vėjo gūsiai būna labai stiprūs, jeigu tokios sąlygos – ir per varžybas, tuomet šaudydami neišvengsime loterijos“, – svarstė T.Kaukėnas.

Dramatiška estafetė

Pirmą biatlono medalių komplektą išsidalijo mišrios estafetės (4 po 6 km) komandos.

Auksą iškovojo Norvegijos rinktinė (ją sudarė Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Boe ir Thingnesas Johannesas Boe), trasoje sugaišusi 1 val. 06 min. 45,6 sek.

Per biatlono varžybas kelios sekundės šaudykloje – tai vos ne 10 vietų skirtumas sprinto finišo protokole.

Vos akimirką – 0,9 sek. – nuo olimpinių čempionų atsiliko prancūzai (Anais Chevalier-Bouchet, Julia Simon, Emilienas Jacquelinas ir Quentinas Fillonas-Mailletas), 1,5 sek. – Rusijos atstovai (Uljana Nigmatulina, Kristina Rezcova, Aleksandras Loginovas ir Eduardas Latypovas).

Estijos ekipa (Regina Oja, Tuuli Tomingas, Rene Zahkna ir Kristo Siimeris) liko 16 vietoje (norvegams pralaimėjo 5 min. 10,9 sek.).

T.Johaug – vėl čempionė

Rytoj sprinto laisvuoju stiliumi varžybose dalyvaus Lietuvos slidininkai Eglė Savickaitė, Ieva Dainytė, Modestas Vaičiulis ir Tautvydas Strolia.

Skiatlono (slidinėjimo klasikiniu ir laisvuoju stiliais) čempionais tapo norvegė Therese Johaug ir rusas Aleksandras Bolšunovas.

Moterų grupėje (7,5 km + 7,5 km) 2010 m. olimpinės ir 14 kartų pasaulio čempionės T.Johaug rezultatas – 44 min. 13,7 sek. Antra buvo rusė Natalija Nepriajeva (44 min. 43,9 sek.), trečia – Austrijos slidininkė Teresa Stadlober (44 min. 44,2 sek.). Estė Keidy Kaasiku užėmė 39 vietą (49 min. 40,7 sek.).

2016-aisiais T.Johaug buvo diskvalifikuota už dopingo vartojimą, todėl praleido 2018 m. Pjongčango žiemos žaidynes.

Dėl teigiamo COVID-19 testo skiatlono varžybose Pekine negalėjo startuoti Latvijos olimpietė Patricija Eiduka.

Vyrų (15 km + 15 km) lenktynes laimėjęs A.Bolšunovas (1 val. 16 min. daugiau nei minute aplenkė savo tautietį Denisą Spicovą ir dviem minutėmis – suomį Iivo Niskaneną. Estas Johannesas Alvaras Alevas užėmė 33 vietą (1 val. 23 min. 50,5 sek.).

Startų savaitė

Vasario 7 d. Biatlonas: G.Leščinskaitė (15 km individualios lenktynės).

8 d. Biatlonas: K.Dombrovskis, L.Banys, T.Kaukėnas, V.Strolia (20 km individualios lenktynės).

8 d. Slidinėjimas: E.Savickaitė, I.Dainytė, M.Vaičiulis, T.Strolia (sprinto lenktynės laisvuoju stiliumi).

9 d. Kalnų slidinėjimas: G.Šinkūnaitė (slalomas).

10 d. Slidinėjimas: E.Savickaitė, I.Dainytė (10 km lenktynės klasikiniu stiliumi).

11 d. Biatlonas: G.Leščinskaitė (7,5 km sprinto lenktynės).

11 d. Slidinėjimas: T.Strolia (15 km lenktynės klasikiniu stiliumi).

12 d. Biatlonas: K.Dombrovskis, L.Banys, T.Kaukėnas, V.Strolia (10 km sprinto lenktynės).

12 d. Dailusis čiuožimas: P.Ramanauskaitė ir D.Kizala (ledo šokiai, trumpoji programa).

13 d. Biatlonas: K.Dombrovskis, L.Banys, T.Kaukėnas, V.Strolia (12,5 km persekiojimo lenktynės).

13 d. Biatlonas: G.Leščinskaitė (10 km persekiojimo lenktynės).

13 d. Kalnų slidinėjimas: A.Drukarovas (didysis slalomas).

P.S. Varžybų tvarkaraštis – preliminarus, gali būti pokyčių.

GALERIJA

  • Finišas: biatlono mišrių estafečių auksą Norvegijai išplėšė T.J.Boe, paskutiniame etape aplenkęs prancūzą Q.Filloną-Mailletą ir rusą E.Latypovą.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS