„Cosma“ taurės varžybose – viltys dėl olimpinių kelialapių bei Lietuvos rekordo | Diena.lt

„COSMA“ TAURĖS VARŽYBOSE – VILTYS DĖL OLIMPINIŲ KELIALAPIŲ BEI LIETUVOS REKORDO

Kova dėl olimpinių kelialapių startuoja Vilniuje. Penktadienį Vingio parko stadione vyks tarptautinės sporto klubo „Cosma“ taurės varžybos, kuriose jėgas išbandys daugiau nei šimtas lengvaatlečių, rašoma pranešime spaudai.

Pirmaisiais Lietuvos lengvaatlečiais, iškovojusiais bilietus į Paryžiaus olimpines žaidynes, realiai gali tapti disko metikas Martynas Alekna bei ietininkė Liveta Jasiūnaitė, o vakaro kulminacija taps 4x400 m estafetės komandos bėgimas – vyrų rinktinė sieks Lietuvos rekordo.

Daugumai lengvosios atletikos rungčių atrankos į 2024-ųjų Paryžiaus žaidynes periodas prasidėjo tik liepos pirmąją ir truks metus. Patekti į svarbiausią planetos sporto renginį galima arba įvykdžius normatyvą, arba užėmus tam tikrą poziciją planetos reitinge. „Cosma“ taurės varžybos yra įtrauktos į „World Athletics“ kalendorių, todėl jose galima tiek rinkti reitingo taškus, tiek vykdyti normatyvus.

Vyrų disko metimo rungties normatyvas lygus 67,20 m, o M.Aleknai prieš mėnesį įrankį pavyko numesti trimis centimetrais toliau. L.Jasiūnaitės asmeninis rekordas yra 63,98 m, o ietininkėms vietą Paryžiuje garantuoja dviem centimetrais aukštesnis rezultatas.

„Per treniruotes vis dažniau pavyksta „pagauti“ vis tobulesnę techniką. Tikiuosi su kiekvienomis varžybomis galėsiu vis geriau realizuoti save ir pasiekti vis geresnius rezultatus, kurie leis patekti į olimpines žaidynes. Labai smagu, kad tokio lygio varžybos vyks Lietuvoje. Norisi, kad kuo daugiau žmonių susirinktų ir atvyktų palaikyti. Tai labai svarbu, nes jau prasidėjo olimpinės atrankos laikotarpis – sunku dalyvauti varžybose, jei stadionas tuščias“, – aistruolius į „Vingio“ stadioną kvietė sporto klubo „Cosma“ narė, Tokijo žaidynių finalininkė L.Jasiūnaitė.

Varžybose taip pat dalyvaus į Paryžiaus žaidynes besitaikantys bėgikas Simas Bertašius bei diskininkė Ieva Zarankaitė, tik ką Europos žaidynėse Lietuvos garbę gynę Lukas Sutkus (4x400 m), Tomas Keršulis (4x400 m), Edgaras Benkunskas (100 m, šuoliai su kartimi), Nikodemas Laurynas (šuoliai su kartimi), Rapolas Saulius (400 m b/b), Marius Vadeikis (100 m), Kristupas Seikauskas (100 m), Kostas Skrabulis (100 m), Andrė Ožechauskaitė (100 m), Eva Misiūnaitė (100 m) bei Lukrecija Sabaitytė (100 m).

Intrigą „Cosma“ taurės varžybose kels vyrų 4x400 m rungtis: vaikinų ketveriukė, kurią sudarys T.Keršulis, L.Sutkus, Einius Trumpa bei Matas Jaranauskas, sieks pagerinti net 19 metų gyvuojantį Lietuvos rekordą (3 min. 9,93 sek.).

„Vėl užaugo karta, galinti pasiekti rekordą. Ši estafetė surinkta iš skirtingų amžiaus grupių: yra ir jaunimo, ir U18, ir U23, ir suaugusiųjų atstovų, kurie šiai dienai yra stipriausi 400 m bėgikai Lietuvoje. Labai sudėtinga rasti laiką, kad jie visi bėgtų kartu, nes čempionatai vyksta skirtingu laiku, tad „Cosma“ taurės varžybos bus reta galimybė juos suburti. Rekordai nesimėto, bet subrendome ir turime šansą išpildyti kažkam svajonę įsirašyti į istoriją“, – teigė Lietuvos rinktinės sprinto rungčių vyr. treneris Martas Skrabulis.

Tikimasi, kad šalies rekordas taps tik pirmuoju šios ekipos žingsniu link elito: M.Skrabulio nuomone, jauni estafetės komandos nariai gali ne tik realiai galvoti apie dalyvavimą Europos čempionate, bet netgi bėgti žemyno pirmenybių finale.

„Komandos narių amžius leidžia tikėti, kad jie ateityje gerins patys savo rekordus. Kiek domėjomės Europos čempionatuose dalyvaujančių komandų laikais, tikrai realu ten turėti Lietuvos vyrų estafetę. Galbūt ne kitais metais, nes kitąmet čempionatas vyks birželio pradžioje ir reiktų šiais metais sėkmingai bėgti ne sykį – tam maišo vis kitos amžiaus grupės Europos čempionatas. Tačiau žvelgiant dar toliau į ateitį, manau, kad tikrai realu ne tik dalyvauti Europos čempionate, bet ir bėgti finale“, – sakė M.Skrabulis.

Tarptautinių „Cosma“ taurės varžybų prizinį fondą sudaro 5500 eurų, o papildomos lėšos numatytos ir už pagerintus Lietuvos suaugusiųjų, U23 bei U20 rekordus. Pagrindinis renginio rėmėjas – geriausias sportines dangas pasaulyje gaminanti įmonė „Conica“.

Varžybų pradžia penktadienį – 16 val. Įėjimas į Vingio parko stadioną nemokamas.

GALERIJA

  • „Cosma“ taurės varžybose – viltys dėl olimpinių kelialapių bei Lietuvos rekordo
R. Lukoševičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS