D. Šemiotas: sportinę avantiūrą vainikavo pergalė prieš save | Diena.lt

D. ŠEMIOTAS: SPORTINĘ AVANTIŪRĄ VAINIKAVO PERGALĖ PRIEŠ SAVE

"Atrodo, kad tai tik metalinis medalis, tačiau jame – visos mūsų komandos pastangos, nuovargis ir džiaugsmas", – lengviau atsiduso Daugirdas Šemiotas. Buvęs žinomas boksininkas Panevėžyje įveikė ypatingą išbandymą – dvigubo ultratriatlono trasą.

Kovojo daugiau nei parą

36-erių metų kaunietis įgyvendino seną savo svajonę. Ne vieną skambų titulą bokso ringe nuskynęs atletas Panevėžyje išbandė jėgas sau naujos sporto rungties – ultratriatlono – pasaulio čempionate.

Kad įprastinių krūvių nepasirodytų per maža, jis įveikė vieną sunkiausių įmanomų – dvigubo ultratriatlono trasą.

Daugiau nei para trasoje – plaukiant, bėgant ir važiuojant dviračiu. Tokius išbandymus teko atlaikyti buvusiam olimpiečiui. Be miego ir be poilsio. Lyg to dar nepakaktų – susidūrimas su automobiliu, traumos ir kraujas.

D.Šemioto atmintyje liks varžybų scenarijus, prilygstantis įtempto siužeto Holivudo trileriui.

Pasirengti – vos pora mėnesių

Pasak D.Šemioto, idėja startuoti pasaulio čempionate prilygo avantiūrai.

Šiemet jis turėjo tikslą debiutuoti "Ironman" varžybose Lansarotėje. Tačiau intensyvų kelių mėnesių pasirengimą nubraukė nelaimingas atsitikimas. Vienos treniruočių metu į sportininko dviratį įsirėžė senjoro vairuojamas automobilis. Atletas atsidūrė ligoninėje, o svajonę teko atidėti.

"Džiaugiuosi patekęs į tikrų specialistų rankas, kurie atliko kelias operacijas ir pastatė mane ant kojų. Dar nespėjus visiškai pasveikti bičiulis pasiūlė dalyvauti dvigubo ultratriatlono pasaulio čempionate. Pirma mintis buvo, kad tai nerealu. Atrodė – kosmosas, juk iki varžybų buvo likę tik pustrečio mėnesio!" – prisiminė D.Šemiotas.

Kiekvieną laisvesnę valandą, savaitgalius išnaudojau sportui.

"Vis dėlto nusprendžiau, kad bus dar tų vasarų, ir pradėjau ruoštis varžyboms. Žinoma, pavasarį patirtos avarijos padariniai jautėsi kiekvienos treniruotės metu. Bet, turėdamas didelį tikslą, tokių dalykų neakcentuoji", – dėstė atletas.

Kad darbas būtų efektyvesnis, prieš pratybas Daugirdas apsilankė Sporto klinikoje, kur buvo ištirtas organizmas ir paskirti treniruočių krūviai, kuriuos jis pasididino dvigubai. Ir prasidėjo juodas darbas. Aukojant ne tik tiesiogiai sportui skirtas valandas, bet ir laisvalaikį su šeima.

"Šeimai iš pradžių nelabai patiko ši mintis, tačiau pradėjęs ruoštis sulaukiau labai stipraus palaikymo, supratimo ir pagalbos. Kiekvieną laisvesnę valandą, savaitgalius išnaudojau sportui", – pasakojo pašnekovas.

Plaukė užsimerkęs

Po daugiau nei dviejų mėnesių pasirengimo išaušo varžybų diena. Į planetos pirmenybes Panevėžyje susirinko 47 dalyviai iš viso pasaulio.

Prieš startą dar laukė kruopštus pasirengimas, skaičiavimai, kiek ir kada reikės maisto, skysčių, drabužių ir kitos ekipuotės. Didelę šio ir kitų darbų dalį atliko "Daugirdas gym" komandos nariai bei pagalbininkai Nerijus Maleckas, Andrius Juška, Andrius Plūkas. Jie kurie visas 28 varžybų valandas nesudėjo nė bluosto, rūpindamiesi D.Šemioto sklandžiu pasirodymu.

Apie pačias varžybas Daugirdas galėtų pasakoti ne vieną valandą. Juolab kad nuotykių ir išbandymų jose buvo į valias. Pirmieji nesklandumai iškilo jau pirmoje, trumpiausioje, rungtyje – plaukiant 7,6 km. Kai šokant į vandenį atletui sulūžo akiniai, jam ilgą laiką teko plaukti užsimerkus. Nepaisant to, po beveik 3 val. sportininkas pasiekė finišą. Ir tai buvo tik nuotykių pradžia.

Didžiausi iššūkiai olimpietį užgriuvo dviračių trasoje. Ir problema tapo ne alinantys 360 km, kuriuos teko numinti Panevėžio gatvėmis.

Incidentų netrūko

Įsivaizduokit, lekiu žemyn dideliu greičiu ir nebegaliu nei sustoti, nei prasilenkti.

Važiuojant maždaug 40 kilometrą, leidžiantis nuo kalno, kai greitis siekė apie 40 km/val., priešais sportininką išniro nežinia iš kur išlindęs automobilis. Trasa griežtai saugoma, atitverta, visur kabo įspėjamieji ženklai. Tačiau į ją kažkaip pateko automobilis.

"Įsivaizduokit, lekiu žemyn dideliu greičiu ir nebegaliu nei sustoti, nei prasilenkti. Suprantu, kad tuoj įsirėšiu į mašiną… Ir vėl. Kaip tada pavasarį. Ir vėl ligoninė, operacijos... Stabdžiau kiek galėjau, tačiau atstumas buvo per mažas, tad, vengdamas tiesioginės kaktomušos, kritau ir šonu slydau per asfaltą. Sustojau, visai šalia automobilio. Lėtai pabandžiau atsikelti. Velnias… Operuota koja kraujuoja... Pradėjau judinti koją – lyg ir juda. Stipriai skaudėjo klubą, drabužiai nuo slydimo tiesiog prisvilo prie sėdmenų, visas kūnas nubrozdintas. Paaiškėjo, kad plyšo pavasari operuota vieta, randas. Reikėjo važiuoti į ligoninę siūti. Atsisakiau. Medikams suteikus pirmąją pagalbą, sukandau dantis ir pajudėjau toliau", – pasakojo D.Šemiotas.

Pauzė: Daugirdui teko stabtelėti ir pabendrauti su policija – sutvarkyti įvykio formalumus. Elijaus Kniežausko / "Atrask Lietuvą" nuotr.

Vėliau jam teko priverstinai stoti trasoje, pildyti policijos atvežtą eismo įvykio protokolą, taip sugaištant papildomą varžybų valandą. Dar vėliau, jau gilią naktį, trasoje kilo jaunuolių muštynės.

"Sugalvojo pasidaužyti kolektyvas. Gal iš aplinkinių barų ar dar iš kažkur. Metėsi ir į mano pusę, bet surikau – pamatė ir pasitraukė į šoną", – dabar jau šypsojosi D.Šemiotas.

Finišo euforija

Dviračiu sugaišus daugiau nei 14 val. laukė paskutinė rungtis – 84,4 km bėgimas. Tai iškart dvi maratono distancijos!

Pasak sportininko, ir čia buvo visko. Skaudėjo sumuštą klubą, koja kraujavo, išsunktas organizmas atmesdavo maistą, bet po truputį atėjo savotiška transo būsena, kai nieko nematai ir negirdi. Koncentracija – tik į bėgimą. O viską vainikavo paskutinis ratas, kurį jis įveikė su visa gausia savo palaikymo komanda.

"Neįmanoma išreikšti žodžiais, kokios emocijos tada mus užplūdo. Visiems virpėjo širdys. Po 27 val. ir 55 min. galiausiai kirtome finišą. Mano orientacija aplinkoje buvo visiškai sutrikusi, negalėjau išspausti nė žodžio. Tik vienas jausmas – pagaliau pasiekiau savo svajonę!" – prisiminė D.Šemiotas.

Praėjus keletui dienų po finišo kaunietis vėl visa galva pasinėrė į savo įprastines veiklas: veda bokso treniruotes savo klube, dalija dėmesį šeimai ir juokiasi taip ir nenuvykęs iki ligoninės, tad nežinąs, kiek sveikatos jam iš tiesu kainavo šis žygis svajonės link.

Titulai – lenkui ir panevėžietei

Galutinėje įskaitoje D.Šemiotas finišavo devynioliktas, o geriausiai tarp lietuvių vyrų pasirodė Tautvydas Grabauskas. 42 metų kaunietis užėmė 14-ą vietą bendrojoje. "K-Ready.eu" komandos narys trasoje sugaišo 27 val. ir pasiekė asmeninį rekordą.

Rezervai: T.Grabauskas teigė, kad net pasibaigus varžyboms dar turėjo jėgų bėgti toliau. Elijaus Kniežausko / "Atrask Lietuvą" nuotr.

"Nesakysiu, kad buvo lengva, bet ir labai sunku nebuvo. Po finišo galėjau bėgti ir toliau", – šypsojosi T.Grabauskas.

Jo žodžiais, gerą sportinę formą, padėjusią lengviau pakelti krūvius, lėmė nuoseklus pasirengimas, prasidėjęs dar pernai lapkritį. Prieš porą mėnesių kaunietis jėgas pasitikrino sustartuodamas kitame panašiame renginyje užsienyje.

Pirmasis visas rungtis Panevėžyje įveikė svečias iš Lenkijos Robertas Karašas. Trisdešimtmetis atletas trasoje užtruko 18 val. 44 min. 38 sek. ir beveik valanda pagerino planetos rekordą. Moterų įskaitoje pasaulio čempionės titulas atiteko panevėžietei Alinai Rancevai. Ji visą distanciją įveikė per 25 val. 44 min.

GALERIJA

  • Daugirdas Šemiotas ir Vidmantas Urbonas
Elijaus Kniežausko / "Atrask Lietuvą" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tam kauniečiui,

o Panevėžyje su automobiliu į trasą ne tamsta įsirovei? Gal pačiam reik teises džiaut? Čia juokais. Gerai, kas pakankamai laimingai baigiasi. Šaunuolis esi, Daugirdai. Bet, gal jau pagailėk savo kūno, kuris varžtų ir plokščių prifarširuotas. Įrodei, kad gali, dabar atsiduok trenerio darbui. Sėkmė ir šlovė grįš per auklėtinius. O ir anūkus smagu bus patreniruot, pamąstyk ....

Kaunietis

Saunuolis! Pagarba! Istorija tikrai prilygsta trileriui ;) Na, o del to senjoro automobilio, tai vaje, vaje, absurdas. Gerai, kad palyginus laimingai viskas baigesi. Idomu kuom baigesi tam senjorui.. Manau, kad laikas jau atimti jam teises, nes nebesiorentuoja aplinkoj...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS