Dakaro ralio dalyvių laukia nauji išbandymai | Diena.lt

DAKARO RALIO DALYVIŲ LAUKIA NAUJI IŠBANDYMAI

2024-ųjų sausio 5–19 d. Saudo Arabijoje numatyto 46-ojo Dakaro ralio dalyvių laukia bent 60 proc. naujų maršrutų ir kelios naujovės.

Bus 48 valandų etapas

Kitąmet Dakaro ralį sudarys 5 000 km. Tarp dvylikos etapų bus speciali dviejų dienų (sausio 11–12 d.), 48 valandas truksianti 600 km atkarpa.

Lenktynininkai negalės pasinaudoti pagalba iš šalies, privalės paisyti laiko reglamento: į stovyklavietę (bivaką) atvykti iki 16 val., po nakvynės kitą rytą startuoti 7 val.

Bus įrengtos skirtingos stovyklavietės (atskirai motociklininkams, visureigių, bagių, sunkvežimių ekipažams), nesutaps ir maršrutai – kad dalyviams būtų sunkiau orientuotis.

Be to, viena stovyklaviečių bus prie istorinės Al Ulos ir lenktynininkai galės geriau susipažinti su šiuo unikaliu pasaulio paveldo objektu.

Organizatoriai patvirtino dvi ypatingas lenktynių klases – „Classic“ (istorinių automobilių) ir „Future Mission 1000“ (su elektriniais ar vandeniliniais varikliais).

Sėkmė: R. Baciuška – 2023 m. Dakaro ralio prizininkas. / I. Gelūno / BNS nuotr.

„Kamaz“ nevažiuos

Dakaro ralis Saudo Arabijoje rengiamas nuo 2020-ųjų. „Sports PayOuts“ duomenimis, 2021-aisiais organizatorių pajamos buvo 325 mln. JAV dolerių, 2022 m. ir 2023 m. – po 800 mln.

Skelbiama, kad bekelės maratonai šiame regione vyks iki 2029-ųjų, nors iš pradžių buvo susiderėta dėl penkerių metų sutarties.

Gali būti, kad ateityje lenktynių etapai vyks ir Saudo Arabijos kaimynų – Jordanijos, Omano, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) – teritorijose.

Dėl karo Ukrainoje iš ralio eliminuotos Rusijos ir Baltarusijos sunkvežimių komandos „KAMAZ Master“ ir „MAZ Sport“.

Sankcionuotų šalių atstovai visokeriopai siekia, kad Tarptautinė automobilių sporto federacija (FIA) sušvelnintų savo sprendimą, tačiau kol kas – jokių pokyčių.

Gali būti, kad ateityje lenktynių etapai vyks ir Saudo Arabijos kaimynų – Jordanijos, Omano, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) – teritorijose.

Ketina startuoti

Šiemet tarp Dakaro ralyje dalyvavusių Lietuvos atstovų sėkmingiausiai pasirodė Rokas Baciuška (lengvieji bagiai T4), užėmęs antrą vietą.

Septintas buvo Laisvydas Kancius (keturračiai motociklai), septynioliktoje vietoje – sunkvežimiu važiavę Vaidotas Paškevičius, Tomas Gužauskas ir Slavomiras Volkovas.

Dėl techninių ir kitų problemų lenktynių nebaigė Vaidoto Žalos ir Paulo Fiuzos, Benedikto Vanago ir Kuldaro Sikko ekipažai.

Ketinimus startuoti 2024-ųjų ralyje jau patvirtino L. Kancius, V. Žala, B. Vanagas, Arūno ir Emilijos Gelažninkų, Gintaro Petraus ir Jose Moarqueso bei V. Paškevičiaus ekipažai.

Lapkričio 30–gruodžio 1 d. mūsiškių technika laivu iš Barselonos išplauks į Saudo Arabijos uostą Janbu.

GALERIJA

  • Dakaro ralio dalyvių laukia nauji išbandymai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

gerbs tuos

kutie vaziuos palaikant Palestina,priesingu atveju nesekmes tik aplankines ,Laisve palestinos Tautai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS