Dėl dopingo vartojimo Rusija gali netekti teisės dalyvauti sporto renginiuose | Diena.lt

DĖL DOPINGO VARTOJIMO RUSIJA GALI NETEKTI TEISĖS DALYVAUTI SPORTO RENGINIUOSE

  • 2

Garsėjantys balsai šeštadienį ragino uždrausti Rusijai dalyvauti žiemos olimpiadoje ir kituose dideliuose tarptautiniuose sporto renginiuose, kai naujausia ataskaita pateikė daugiau detalių apie valstybės palaikomą dopingo vartojimo schemą, sukurtą šioje šalyje.

Nepriklausomas ekspertas Richardas McLarenas (Ričardas Maklarenas) penktadienį pateikė faktų, kaip Rusija „užgrobė“ sportą, įtraukdama daugiau kaip tūkstantį atletų į „institucijų sąmokslą“ ir skatino juos vartoti dopingą prieš 2014 metų žiemos olimpiadą Sočyje, 2012 metų vasaros olimpiadą Londone ir kitus tarptautinius turnyrus.

Šis kanadietis teisininkas ankstesnėje ataskaitoje, parengtoje Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) užsakymu, nagrinėjo, kaip Rusijos saugumo tarnybos buvo įsitraukusios į nusikalstamą schemą. Naujausiame dokumente jis nurodė, kad su šia schema buvo susiję mažiausiai 30 šakų atletai ir kad klastojant rusų sportininkų dopingo tyrimų mėginius buvo naudojama tirpi kava ir druska.

Rusijos sporto ministerija, anot R.McLareno, atlikusi esminį vaidmenį šiame sąmoksle, leidusiame kelerius metus sėkmingai apgaudinėti tarptautinius sporto pareigūnus, dar kartą paneigė, kad valstybė palaikė dopingo vartojimo kampaniją ir pareiškė „toliau kovosianti prieš dopingą, kuris visiškai nebus toleruojamas“.

Richardas McLarenas (viduryje)                              Scanpix nuotr.

Rusijos lengvaatlečiams jau anksčiau buvo uždrausta dalyvauti tarptautinėse rungtynėse ir rugpjūtį vykusioje Rio de Žaneiro olimpiadoje. Antroji R.McLareno ataskaita dar labiau padidino pyktį ir spaudimą paskelbti naujų sankcijų.

Rusiją nedelsiant pasmerkė Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Vokietija, o Tarptautinis parolimpinis komitetas, uždraudęs visai rusų komandai dalyvauti rugsėjį vykusiose Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse, R.McLareno išvadas pavadino stulbinamomis.

Britanijos sporto organizacijos „UK Sport“ vykdomoji direktorė Liz Nicholl (Liza Nikol) sakė, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) turėtų diskvalifikuoti visus rusų sportininkus, ketinančius dalyvauti 2018 metų žiemos olimpiadoje Pjongčange, Pietų Korėjoje.

Ji sakė dienraščiui „The Daily Telegraph“, kad tai padaryti privalu, „kol bus (pateikta) įrodymų, jog Rusijos atletai rungtyniaus švariai“.

„Visi mūsų turimi įrodymai byloja, kad vargu ar jie taip elgsis. Taigi, manau, kad TOK pozicija turi būti labai tvirta ir kad Rusija turėtų būti pašalinta, kol jie susitvarkys namuose“, – pridūrė L.Nicholl.

Vokietijos lengvosios atletikos federacijos (DLV) prezidentas Clemensas Prokopas (Klemensas Prokopas) ragino uždrausti rungtyniauti visiems Rusijos sportininkams.

„Rusijos sportas turėtų būti pašalintas iš visų tarptautinių rungtynių, įskaitant olimpines žaidynes, kol bus atkurtas pasitikėjimas, – sakė jis. – Tai puolimas prieš olimpinio judėjimo pagrindus, kai viena šalis šio judėjimo vertybes sumaišo su purvu.“

R.McLarenui paskelbus naująją ataskaitą TOK paskelbė, kad iš naujo išanalizuos visus šlapimo mėginius, paimtus iš Rusijos atletų per Sočio ir Londono olimpiadas.

TOK paskelbė, kad ataskaita rodo, jog „buvo vykdomas fundamentalus puolimas prieš olimpinių žaidynių ir apskritai sporto sąžiningumą“.

Rusija pareiškė, kad sutiks su TOK planu iš naujo tikrinti šlapimo mėginius.

„Dabar TOK nusprendė iš naujo tirti visus mėginius. Tegul tiria“, – sakė Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „R-Sport“ sakė premjero pavaduotojas Vitalijus Mutko (Vitalijus Mutka), anksčiau dirbęs sporto ministro poste.

Klausimai dėl Pasaulio futbolo čempionato

Ateinančiais mėnesiais turi įvykti keli dideli tarptautiniai sporto renginiai, įskaitant IAAF Pasaulio lengvosios atletikos čempionatą Londone ateinantį rugpjūtį.

Žiemos olimpiada Pjongčange vyks 2018 metų vasarį, o Rusija ateinančią vasarą turėtų surengti Pasaulio futbolo čempionatą.

R.McLareno ataskaitoje nurodoma, kad dopingas buvo plačiai vartojamas Rusijos lengvosios atletikos meistrų ir sunkumų kilnotojų, bet taip pat nustatyta, kad draudžiamos medžiagos buvo vartojamos rusų futbolininkų.

„Iš tikrųjų neturėjome galimybės nuodugniai pažvelgti į Rusijos futbolą – pažvelgti į skirtingas komandas ir kas ten dedasi“, – naujienų agentūrai AFP sakė R.McLarenasas po jo ataskaitos išvadų pristatymo Londone.

„Manau, ataskaitoje išvardyti 33 futbolininkai. Beje, ne visi jie rusai – kai kurie yra užsieniečiai“, – pridūrė jis.

Dėl šios priežasties britų įstatymų leidėjas Damianas Collinsas (Damianas Kolinsas) iškėlė klausimą, ar Rusija apskritai tinkama organizuotų 2018 metų Pasaulio futbolo čempionatą.

„FIFA dabar turi labai rimtai aiškintis, kaip bus organizuojamas Pasaulio čempionatas“, – nacionaliniam transliuotojui BBC sakė parlamentaras, dirbantis Kultūros, žiniasklaidos ir sporto specialiajame komitete.

„Kaip Rusija gali suteikti pasitikėjimo FIFA ir pasauliui, kad per Pasaulio čempionatą bus užtikrinamos tinkamos antidopingo priemonės?“ – klausė jis D.Collinsas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Irena

Visi zino ,kad rusai ir be dopingo nenugalimi,nes cia yra rusai.Kas rusui gerai,kitiems mirtis.

Jurgis

Todėl,kad bijot rusu todėl ir norit patys turėti medalius,nes kitaip šansų neturit ju gauti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS