Dviratininkui R. Navardauskui – čempiono titulas ir rakteliai nuo „Škodos“ | Diena.lt

DVIRATININKUI R. NAVARDAUSKUI – ČEMPIONO TITULAS IR RAKTELIAI NUO „ŠKODOS“

  • 0

Savaitgalį Ignalinoje surengtame Lietuvos dviračių plento čempionate dalyvavo daugiau nei 200 dviratininkų. Didžiausią intrigą kėlė vyrų grupinės lenktynės, informuoja šalies dviračių sporto federacijos svetainė internete. Jas sekmadienį laimėjo geriausias praėjusių metų Lietuvos sportininkas Ramūnas Navardauskas („Cannondale“).

Iš Kvėdarnos (Šilalės r.) kilęs praėjusių metų pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtojas į finišo tiesiąją atvažiavo kartu su 2004, 2008 bei 2013 metų Lietuvos grupinių lenktynių čempionu Tomu Vaitkumi („Al Nasr - Dubai“). Pirmas finišo liniją kirto R. Navardauskas, o jo finišą šešeriais metais vyresnis T. Vaitkus palydėjo plojimais.

R. Navardauskas 180 km (3 ratai po 60 km) nuvažiavo per 4 val. 25 min. 56 sek. (vid. greitis - 40,6 km/h).

Bronzos medalį pelnė 2014 metų šalies čempionas Paulius Šiškevičius („Staki - Baltik vairas“). Jis nuo nugalėtojo atsiliko 1 min. 8 sek.

Lenktynėse, kuriose netrūko atakų, ketvirtas finišavo Darijus Džervus („Staki - Baltik vairas“, +1.47), penktas - Linas Rumšas („Soligo Amaru Sirio Palazzago“, +1.47), šeštas - Ignatas Konovalovas (FDJ, +1.47), septintas - Raimondas Rumšas („Soligo Amaru Sirio Palazzago“, +2.15), aštuntas - Justas Beniušis (Klaipėdos „Viesulo“ SC, +7.27), devintas - Eimantas Gudiškis (Kauno SM „Gaja“, +11.10), o dešimtas - Venentas Lašinis („Staki - Baltik vairas“, +11.10).

Iš 54 startavusių dviratininkų klasifikuota tik 13. Oro temperatūra varžybų metu viršijo 30 laipsnių Celsijaus.

28 metų R. Navardauskas šalies grupinių lenktynių čempionu tapo trečią kartą. Jis auksą iškovojo ir 2007 bei 2011 metais, o pernai tenkinosi sidabru.

„Staki - Baltik vairo“ komanda jau lenktynių pradžioje mus, vyresnius dviratininkus, norėjo nuvarginti. Manau, kad iš dalies jiems tai pavyko padaryti. Bet mes jautėme, kad atsilaikysime, nors ir nebuvo patyrusių Gedimino Bagdono ir Aidžio Kruopio. Neleidome bėgliams per daug atitrūkti, o vėliau patys ėmėmės iniciatyvos, - apie sekmadienio lenktynes pasakojo R. Navardauskas. – Antroje lenktynių pusėje ne kartą atakavau ir aš, ir Ignas, ir Tomas. Po kelių atakų susirinkome septyniese: aš, I. Konovalovas, T. Vaitkus, D. Džervus, P. Šiškevičius ir broliai Rumšai. Po trumpo atokvėpio pradėjome vėl atakuoti. Tomui pavyko pabėgti, o kiek vėliau prie jo prisijungiau ir aš. Vienas kitą globodami atvažiavome iki finišo. Tomas leido laimėti man. Už tai jam esu labai dėkingas“.

R. Navardauskas penktadienį nedalyvavo pavienio starto lenktynėse, nes sirguliavo. „Kamavo sloga, kosėjau, todėl mano komanda neleido startuoti. Reikėjo pailsėti, nes kuo labiau pavargsti, tuo labiau liga ima viršų. Išsiprašiau komandos leidimo dalyvauti bent grupinėse lenktynėse. Labai norėjau jose pasirodyti. Dabar belieka atsigauti ir viskas bus gerai“, - sakė šeštą Lietuvos pirmenybių aukso medalį iškovojęs dviratininkas.

R. Navardausko sutartis su „Cannondale“ baigia galioti po šio sezono. Lietuvis norėtų likti šioje JAV komandoje. „Labai norėčiau likti toje pačioje komandoje. Laukiu iš jos galutinio pasiūlymo, bet galiu atsidurti ir kitoje komandoje. Toks jau sportininkų gyvenimas. Būčiau laimingas, jei pavyktų su „Cannondale“ pasirašyti naują dvejų metų sutartį”, - neslėpė buvęs trenerio Kęstučio Česaičio auklėtinis.

R. Navardauskas dideliais pasiekimais pirmoje sezono pusėje negali pasigirti. „Nuo sezono pradžios varžybose jaučiausi ne taip, kaip norėjau. Kažko trūko, - sakė Ramūnas. - Po „Giro d’Italia“ lenktynių kiek pailsėjau ir vėl esu nusiteikęs lenktyniauti, kentėti, atakuoti. Tikiuosi, kad grįšiu į senas vėžes. Gal pavyks startuoti „Tour de France“ lenktynėse ir vėl jose pasižymėti“.

Aidis Kruopis („Verandas Willems“) šalies čempiono titulo negynė. Pernai taip pat Ignalinoje pirmą kartą šalies čempionu tapęs dviratininkas pirmenybėse nedalyvavo dėl įskilusio šonkaulio.

Jaunimo (iki 23 metų) įskaitoje pirmas klasifikuotas L. Rumšas, antras - jo brolis Raimondas, o trečias - J. Beniušis.

Lietuvos moterų grupinių lenktynių čempionės titulą apgynė panevėžietė Daiva Tušlaitė („Inpa - Bianchi - Giusfredi“). 30-metė dviratininkė 120 km (2 ratai po 60 km) nuvažiavo per 3 val. 6 min. 48 sek. (vid. greitis - 38,5 km/h). Beje, 14 dviratininkių startavo kartu su 68 veteranais. Tarp moterų antrą vietą užėmė Silvija Latožaitė („Aromitalia - Vaiano“), trečią - Edita Janeliūnaitė (Panevėžio DSK „Fortūna“), o ketvirtą - Aušrinė Trebaitė („Planet X - BoGo“). Jos nuo nugalėtojos atsiliko 6 min. 28 sek. Gabrielei Jankutei ir Ernestai Strainytei (abi - DSK „Kvėdarna“) buvo skirtos 3 min. baudos. Joms atiteko penkta ir šešta vietos.

„Labai norėjau apginti čempionės titulą. Ir mano komanda prašė išsaugoti šalies čempionės marškinėlius. Džiaugiuosi, kad viskas susiklostė taip, kaip ir norėjau. Savo dabartine sportine forma esu patenkinta, - sakė D. Tušlaitė. - Buvos smagu palenktyniauti kartu su vyrais, tarp jų ir Raimondu Rumšu. Norėjau pabėgti nuo savo varžovių su kokia vyrų grupele, kad netektų su jomis kovoti finišo sprinte, ir man pasisekė. Iki finišo dar buvo likę penki kilometrai, bet žiūrovai jau sveikino mane su pergale.”

Dabar D. Tušlaitės laukia prestižinės daugiadienės lenktynės „Giro d’Italia“. Jos vyks liepos 1-10 dienomis. „Manu, kad turėsiu galimybių pasireikšti lygumų etapuose, o kalnuose teks padėti ukrainietei Tatjanai Riabčenko. Esu nusiteikusi kovingai. Svajoju ir apie prizines vietas“, - teigė pasaulio reitingo šimtuke esanti dviratininkė.

D. Tušlaitė šių metų vasarį susilaužė dešinę ranką ir pusantro mėnesio negalėjo dalyvauti varžybose. Daivos ranką per varžybas saugo specialus įtvaras. „Ranka sugijo gerai. Maniau, kad jos gijimas užtruks ilgiau. Dar baiminuosi sutrenkimų, todėl per lenktynes naudoju įtvarą. Tikiuosi, kad olimpinėse žaidynėse jau galėsiu startuoti be jo“, - kalbėjo D.Tušlaitė.

Veteranų lenktynes laimėjo Elijus Čivilis („Top team - Ultrabike“). Jis po finišo sprinto pranoko Tadą Malinauską („Focus Vilnius“). Trečią vietą užėmė Egidijus Matuliauskas („SP Umarai“, +1.25). 2002 metų labiausiai prestižinių daugiadienių lenktynių „Tour de France“ prizininkas Raimondas Rumšas liko septintas.

Lietuvos čempionato prizininkus apdovanojo asociacijos „Sportas visiems“ ir sporto draugijos „Žalgiris“ prezidentas Bronislavas Vasiliauskas, Ignalinos rajono vicemeras Gintautas Kindurys bei Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentas bei Lietuvos dviračių sporto federacijos prezidentas Romualdas Bakutis.

Lietuvos čempionato prizininkams buvo įteikti ne tik medaliai ir prizai, bet ir „Audimo“, „Kito reikalo“ bei „Ievalaukio“ dovanų čekiai.

Ypatingos dovanos sulaukė R. Navardauskas. Per apdovanojimo ceremoniją R. Bakutis jam įteikė naujo automobilio „Škoda“ raktelius. Automobilį puošia Lietuvą visame pasaulyje garsinančio dviratininko vardas ir pavardė.

Pavienio starto lenktynes penktadienį laimėjo panevėžiečiai - A. Trebaitė ir I. Konovalovas. Aušrinė šios rungties šalies čempione tapo ketvirtą kartą, o Ignatas triumfavo šeštą sykį.

I. Konovalovas jau yra iškovojęs 15, R. Navardauskas - 13, o A. Trebaitė - 11 Lietuvos pirmenybių medalių.

R. Navardauskas, I. Konovalovas ir D. Tušlaitė dalyvaus Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

„Ten mūsų laukia kalnuota trasa. Tai - mums neparanku. Bus labai sudėtinga“, - pažymėjo R. Navardauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS